Şimşek'ten kıdem tazminatı açıklaması

Abone ol

Bakan Şimşek, komisyonda bütçe geneli üzerinde yapılan görüşmelerin ardından vekillerin sorularına yanıt verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarının gündemlerinde olmadığını açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

"SURİYE ÜZERİNDE ÖZEL KALEM YOK"

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Şimşek, bütçede Suriye konusunda özel bir kalem olmadığını belirterek, ''Bugüne kadar, 2012 yılı içinde bütçeden yaklaşık 400 milyon lira ödenek aktardık. Gelecek sene de bu durumun devam etmesi halinde yine yedekten bu karşılanacak. Ama bizim bu çerçevede bir öngörüde bulunmamız zor'' dedi.

"BÜTÇE BENZERLİĞİ YOK"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın bu yılki bütçe metni ile geçen yıl okuduğu bütçe metninin aynı olduğu yönünde bir eleştiride bulunduğunu anımsatan Şimşek, her iki metnin de elinde olduğunu ancak metinlerin birbirinden tamamen farklı olduğunu, benzerlik bile teşkil etmediğini söyledi.

"KIDEM TAZMİNATI REFORMU ŞU ANDA GÜNDEMDE DEĞİL"

Kıdem tazminatıyla ilgili bir soruyu da cevaplayan Şimşek, şunları söyledi:

''Eğer, bütün taraflarla konuşularak bu sistem reforme edilebilirse bu, ülkemizin, işçilerimizin faydasınadır. Çünkü şu anda bundan yararlanan işçi oranı yüzde 10'un altında. Ama eğer, bu yönde bu tarafların bir uzlaşması söz konusu değilse bu konuyu zorlayarak yapma şu anda gündemimizde değil. Daha doğrusu şu anda kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarı gündemimizde değil. Bana sorarsanız, bu ülkede bir iş gücü piyasası reformuna ihtiyaç var. OECD istatistiklerine bakın, dünyanın en katı iş gücü piyasası rejimlerinden bir tanesi Türkiye'dedir. Biz işsizlerin de sesi olmayı, istihdamın artmasını istiyoruz. Burada esneklikleri ne kadar artırırsak ülkemizin lehinedir.''

2/B'YE BAŞVURULAR

2/B başvurularına değinen Şimşek, şu ana kadar 387 bin 264 kişinin başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Şimşek, 30 Ekim itibariyle süresi sona erenlerle oranlandığı zaman başvuru oranının yüzde 86 olduğunu söyledi.

Bunun ciddi bir oran olduğunu belirten Şimşek, ''Maliye Bakanlığı olarak biz de bu konuda çok çabaladık. Bizim derdimiz gerçekten bu sorunun çözülmesi. Burada derdimiz bir gelir değil. Toplam kullanıcılara oranlarsanız, yani henüz başvuru hakkı bitmemiş olanlar. Çünkü bazı tespitler devam ediyor. Onu dahi katarsanız başvuru oranı yüzde 70 oluyor. Ben ümit ederim ki bütün hak sahipleri başvurur ve bundan yararlanır'' diye konuştu.

ELMAS VE PIRLANTA GİBİ ÜRÜNLERDE VERGİ DURUMU

''Elmas, pırlanta'' gibi ürünlere vergi konusundaki bir soruyu cevaplayan Şimşek, ''Avrupa'nın bütün ülkelerinde KDV var, Türkiye'de ÖTV var. Türkiye'de yüzde 20 ÖTV var, Avrupa'da ise yüzde 15 ile 25 arası KDV var. Elmas, pırlanta gibi ürünlere yüzde 15, yüzde 25 arası KDV uygulanıyor. Türkiye'de ise bir şekilde zamanında KDV uygulaması yerine yüzde 20 ÖTV getirilmiş. AB ülkelerindeki uygulama KDV ise Meclisimiz takdir ederse Türkiye'de de KDV olmasını, paralellik anlamında doğru buluruz'' dedi.

TASARRUFLARIN DÜŞÜKLÜĞÜ ELEŞTİRİLERİ DOĞRU

Tasarrufların düşüklüğüyle ilgili eleştirilerin doğru olduğunu kaydeden Şimşek, bu konuda birçok ülkedeki uygulamaya vakıf olduğunu, Türkiye'deki kadar bireysel tasarrufları, emekliliği teşvik eden cömert bir sistem bilmediğini söyledi.

Şimşek, kamunun tasarrufunun artırılabileceğini ancak bunun da sınırlarının olduğunu ifade ederek, ''2002 yılında toplam yatırımların milli gelire oranı yüzde 18. Toplam tasarruf yüzde 18,6. Toplam açık 0,6. Burada kamunun yatarım tasarruf açığı yüzde 9,8. 2011 yılında kamunun tasarruf açığı yüzde 0,4'e inmiş. Yani kamu olağanüstü çaba göstermiş. Özel sektörde ise olağanüstü bir erime söz konusu. Özel sektörün tasarruflarını teşvik ediyoruz'' ifadesini kullandı.

BÜTÇEDEKİ SAPMANIN NEDENİ

2009 ve 2012 yıllarında bütçe hedeflerinde sapmanın söz konusu olduğunu bildiren Şimşek, bu sapmaların nedenlerini şöyle açıkladı:

''Çok eleştiriliyoruz ama bu sene yılın ilk yarısında biz memurumuza yüzde 4 vermişiz, enflasyon yüzde 1,9. Bunun ikinci yarısında yüzde 4 vermişiz. Alt iş kollarına ilişkin yapılan düzenlemeler var, onun etkisi yarım milyar lira. Bütçeyi belli rakama göre yapmıştık. Bu çerçevede bakarsanız ilave 3,6 milyar liralık bir etki söz konusu. Öğretmen atamalarında geçen sene şubat ayında önemli karar alındı. Hesapta yoktu. Eğitim konusu olunca, karşı durmadık. Atamaya izin verdik. Bunun benzeri personelde ilave artışlar gerçekleşti. Bütçede öngörülmeyen bu ilave artış 900 milyon lira.

Terörle daha etki mücadele için gerekli olan savunma ve güvenlik harcamalarına ilave 700 milyon lira para verdik. Aile hekimliğinin genişlemesinde 200 milyon lira ilave oldu. Üniversitelerin makul talepleri oldu. Eğitim için üniversiteler dahil 850 milyon lira harcama yaptık. Hayvancılık, pirim açısından fark ödemeleri için 659 milyon lira ilave para ödedik. Gelir ve kurumlar vergisinde elde etiğimiz, fazla performans nedeniyle mahalli idarelerimize kanun gereği 1,2 milyar lira...Altyapı yatırımlarında 'dur' denilince durulmuyor. Bu öyle bir iş ki başladınız mı bitirmeniz gerekiyor. Buradaki ilave 6 milyar liraya yakın bir rakam.

Van'a ciddi yatırım yapıldı, 3,6 milyar lira harcandı. Bu sene 850 milyon lira yedekten verdiğimiz para var. Üniversite harçları konusunda adım attık. Bu sene yürürlüğe girdi. Bu seneye 375 milyon lira etkisi tekabül etti.''

"SEÇİME GÖRE BÜTÇE YAPMIYORUZ"

Bütçeyi hazırlarken, ''gelecek sene seçim olabilir'' yaklaşımı içinde olmadıklarını anlatan Şimşek, ''Biz bu bütçeyi aylar öncesinden hazırlamaya başlıyoruz'' dedi.

Günün Önemli Haberleri