Şimdi de Köysel Dönüşüm geliyor
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, köylerde de dönüşüm yapacaklarını belirterek, “İleri bir tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız” de...
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, köylerde de dönüşüm yapacaklarını belirterek, “İleri bir tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız” dedi.
Göztepe Mahallesi, Barınkent Sitesindeki 84 bağımsız birimin bulunduğu 18 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Kentsel dönüşüm programına Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti iktidarında mühendislik, beton kalitesi, jeolojik testlerle birlikte dönüşümde önemli noktaya gelindiğini anlattı. Türkiye’nin genelinde halen bir kaç milyon binada sıkıntı yaşandığını anlatan Güllüce, “Bazı illerimizin yarısı fay hattı üzerinde bulunuyor. Buraları farklı alanlara kaydırmalıyız. Kentsel Dönüşüm’ün çıkmasının sebebi kötü yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve yeni yaşam alanlarının inşa edilmesidir. Yerinde dönüştürülmesidir” dedi.
“275 MİLYAR DOLARI HEDEFLEYEN TÜRKİYE OLDUK”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1994 yılında belediye başkanı seçilmesinin adından İstanbul’un Başbakanlığında da Türkiye’nin dönüşüm geçirdiğini kaydeden Güllüce, Marmaray’ın olduğu, Bağcılar’da üç metro hattının hizmet verdiği ve üniversitelerin hizmete sunulduğu bir Türkiye’den bahsettiklerini kaydetti.
Güllüce, “Dünyanın en büyük havaalanını yapıyoruz. Helikopterini, tankını ve savunma sanayinin yüzde 75’ni yapan ülke olduk. Önümüzdeki yıllarda 275 milyar doları hedefleyen Türkiye olduk.” dedi.
Bakanlık olarak kalitesiz bina yapan ve beton atanlara engel olduklarını da anlatan Güllüce, “Biz böyle yapanları kilitliyoruz. Ancak güvenli güzel bina yaparsanız kira yardımı dahil her türlü desteği veririz. Vatandaş verdiği paranın hakkını almalı” diye konuştu.
Kentsel Dönüşüm yönetmeliği çıkardıklarını da hatırlatan Güllüce, Gediz’de büyük bir çevre projesi yapacaklarını ve ciddi çevre kirliliğinin ortadan kaldırılacağını da belirterek, İTO ve TOBB’un da destek verdiği mekansal stratejik planını iki yıl içerisinde tamamlayacaklarını belirtti.
“TOKİ 600 BİN VATANDAŞI EV SAHİBİ YAPTI”
Yeni teknolojiyle yapılan uçakların yerleşim alanlarını görüntülediğini de kaydeden Güllüce, üç boyutlu kayıtlar aldıklarını söyledi. Güllüce ayrıca e-devlet ve kent bilgi sisteminin de daha önem kazanacağını vurguladı. Online olarak atık su denetimi yaptıklarını da ifade eden Güllüce, bilgisayar üzerinden arıtmanın yeterli olup olmadığının belirlendiğini ve anında müdahalede bulunulduğunu ifade etti.
TOKİ’nin Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunu da kaydeden Güllüce, 600 bin vatandaşı konut sahibi yaptığını vurguladı. Türkiye’nin dünyanın en hızlı kalkınan ülkesi olduğunu anlatan Güllüce, batının kirleterek yaptığı sanayi devrimini ülkemizin çevreyi koruyarak gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINA KÖYLER DE GİRECEK
Eski Türkiye’den kalma sokak ve binaların 1994 yılından bu yana Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilendiğini belirten Güllüce, yapılan yıkımlarla Türkiye’nin yenilendiğini ve deprem riskinin ortadan kaldırılması için yeni yaşam alanları inşa edildiğini belirtti. Bakan Güllüce, “İstanbul kentsel dönüşümde en başarılı ilimizdir. Biz belediye kökenliyiz. Belediyelerimize önemli yetkiler devrettik. Diğer belediyelerimiz de kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırsınlar onların önünü açalım. Kısa zamanda yine köylere de el atacağız. Pilot bölge olarak üç-dört köyü seçiyoruz. İleri tarihte Köysel Dönüşüm’e başlayacağız” ifadelerini kullandı.
“GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI İÇİN 3 MİLYAR LİRA HARCADIK”
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise yaptığı konuşmada Türkiye’de bir deprem gerçeği olduğunu hatırlatarak, “Bu şehrin en önemli sorunu dedir diye sorulduğunda bunu eğitim, trafik diye cevaplandıracağım düşünülüyor. Bu şehrin en büyük sorunu deprem riskine hazırlıklı olmaktır. Bunu 15 milyon İstanbullu 77 milyon Türkiyeli asla unutmamalı. Bu konu üzerinde yoğun çalışmamız gerekiyor. İstanbul’da yürütülen deprem riskini azaltma projesi okullarımızda, kamu binalarımızda devam etmektedir. Bağcılar’da toplam 40 binamızda bunların ağırlıklı bölümü okuldur. Bunların 29 tanesini güçlendirdik 19 tanesini yeniden yaptık. İstanbul’da bin 162 kamu binasını güçlendirdik ya da yeniden yaptık. Güçlendiğimiz binaların sayısı 909, 253 binayı da yıkıp yeniden yaptık. Devletin tahsis ettiği 3 milyar liralık bir kaynağı İstanbul’un deprem yapısını güçlendirmek için harcadık” şeklinde konuştu.
“OTOPARK YAPMAYANA RUHSAT YOK”
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, Bağcılar’ın aşırı göçten dolayı kontrolsüz büyüdüğünü belirterek, “Bir kentsel dönüşüm mecburiyetini de olması gereken ilçelerin başında da bağcılar geliyor. Bağcılar Bu gün itibariyle yüzde 70’e yakın kısmının tamamen dönüşmesi gereken bir yer. Bağcılar’da 10 yıl önce kentsel dönüşüm projelerine başlamıştık” şeklinde konuştu.
“Kentsel dönüşüm öncelikle zihinlerde başlar” diyen Lokman Çağırıcı, “10 yıl önce Bağcılar’da dört tane bölgeyi kentsel dönüşüm alanı olarak ilan etmiştik. Ama kanun sadece kentsel dönüşüm alanı ilan etmek için yetki vermişti. En son çıkan kentsel dönüşüm kanunuyla beraber ülkemizde hızlı sürece girildi” diye konuştu.
Bağcılar’da bugüne kadar yapılan kentsel dönüşümlerin tamamında yüzde yüz mutabakat sağladıklarını belirten Çağırıcı, yeni yapılarda mutlaka otopark yaptıklarını belirtti. Çağırıcı, “Bağcılar’da artık bir daireye bir otopark karşılamadan ruhsat vermeyi düşünmüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Bağcılar’da devam eden kentsel dönüşüm kapsamında yeni yapılacak olan binalarda her bağımsız birime 1 kapalı otopark inşa edilecek ve alanın yüzde 65’i de yeşil alan olarak düzenlenecek. Binaların bitmesi ve dairelerin anahtar teslimi 18 ayda gerçekleştirilecek.
(İHA)