Şimdi de açıklama düellosu!
Abone olKriz bitti ama açıklama düellosu başladı. Dün HSYK'dan yapılan karşı oy açıklamasına bugün Adalet Bakanlığı yanıt verdi.
Dün HSYK başkanı bir açıklama yaptı. Bugün de Adalet Bakanlığından açıklama geldi.
Adalet Bakanlığında yapılan açıklamada, ''Bağımsız bir şekilde görev ifa etmesi gereken hakim ve savcılara, yürütmekte oldukları bir soruşturma sürecinde verdikleri kararlar sebebiyle emir ve talimat vermenin de ötesine geçerek görev yeri değişikliği teklif edilmesi, mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatının açıkça ihlali anlamına gelmektedir'' denildi.
Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın, ''hakim ve savcı yaz kararnamesinin görüşülmesi, karara bağlanması ve yayımlanması süreçleri hakkında HSYK görüşmelerinin gizliliği prensibi gereğince basında yer alan bazı haber, yorum ve köşe yazılarında yer verilen hususlarla ilgili olarak bugüne kadar açıklama yapmaktan kaçındığı'' belirtildi.
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce hazırlanıp Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) sunulan kararname taslağını inceleyip, taslağı aynen kabul etmek veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak, karara bağlamak görevinin HSYK'da olduğu ifade edilen açıklamada, ''Bu bağlamda HSYK, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da kendilerine sunulan taslağı incelemiş ve aynen veya gerekli değişiklikler yaparak karara bağlamıştır. Adalet Bakanlığının taslağı değiştirtmemek veya taslağın aynen kabulü şeklinde bir talebi söz konusu olamaz, olmamıştır da'' denildi.
Adalet Bakanlığınca hazırlanan taslağın geçen yıllarda olduğu gibi yine büyük ölçüde tasvip görmüş ve yaklaşık yüzde 10'luk bir bölümünde değişiklik yapılarak kabul edildiği belirtilen açıklamada, 2461 sayılı HSYK Kanunu'nun 4. maddesinde yer alan Kurul'un görevlerine yer verildi.
DÜN DE HSYK AÇIKLAMA YAPMIŞTI
HSYK'dan dün yapılan açıklamada "HSYK’ya Ergenekon soruşturmasıyla ilgili verilen bazı şikâyet dilekçelerinin ekinde bazı kararların yer aldığı, bu kararların Anayasa, CMK, AİHS ve uluslararası sözleşmelere uygunluk bakımından yargı denetiminden geçirilmesi gerektiği, bu nedenle kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddialar nedeniyle Kurul’da oylama yapıldığı ve Adalet Bakanlığı’nın söz konusu kararları kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay’a taşımasına karar verildiği belirtildi.
ADALET BAKANI VE MÜSTEŞAR KARŞI OY KULLANDI
Bu sürecin kısa sürede sonuçlanmasının, yargının itibarının ve adil yargılanma hakkının korunması için zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, kişilerle ilgisi olmayan ve hukukun temel ilkeleri ihlal edilmeden alınan karar için Adalet Bakanı ve müsteşarının karşı oy kullandıkları kaydedildi.