Şili yanardağlarından yayılan küller kaygı yaratıyor
Abone olŞili'deki Puyehue-Cordon-Caulle yanardağ silsilesinde meydana gelen patlamalar ardından 3500 kişi bölgeyi terketti.
Şili'nin güneyi ile Arjantin'de yetkililer, hafta sonunda
bölgedeki yanardağlardan yayılan kül bulutlarındaki gelişimi
dikkatle izliyorlar.
Başkent Santiago'nun 800 km. güneyindeki Puyehue-Cordon-Caulle yanardağ silsilesinde meydana gelen patlamalar ardından 3500 kişi bölgeyi terketti.
Yanardağlardan yayılan küller, And dağlarını aşarak Arjantin'deki kıyı kenti Bariloche'ye dek ulaştı ve yöre gri bir tabakayla kaplandı.
Daha sonra rüzgarın yön değiştirmesiyle kül bulutları tekrar Şili'ye yöneldi.
Yanadağın yaklaşık 100 km. uzaklığındaki San Carlos de
Bariloche'de alarm durumu sürüyor.
Yetkililer, okullarda eğitimin ve diğer kamusal faaliyetlerin askıya alındığını; hava ulaşımının da hafta ortasına dek yapılmayacağını belirtiyorlar.
Sağlık Bakanlığı'nın bölgeye yüz maskesi ve göz damlası gönderdiği belirtiliyor.
Bariloche sokakları hafta sonunda hemen tümüyle
terkedilmiş haldeydi.
Şili'de de yetkilier yanardağlarıyla ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyor.
Bölgede yaşayan çok sayıda insan ayrılarak ya yakınlarının yanına, ya da barınaklara sığındı. Ancak sahip oldukları hayvanlarını geride bırakmak istemeyen bazı kişiler bölgeden ayrılmaya yanaşmıyorlar.
Faaliyete geçen yanardağların 70 km. kuzeyinde bulunan Lago Ranco kentinin belediye başkanı Santiago Rozas, "Durum çok karışık. Rüzgarın yön değiştirmesi, üzerimize kül bulutu yağacağı anlamına geliyor. Bu da insanlara ve ufak çaplı çiftliklere zarar verecek." dedi.
Puyehue-Cordon-Caulle yanardağ silsilesinde, 1960'larda meydaba gelen büyük depremden bu yana ilk kez bu derece büyük bir patlama görülüyor.
Şili, dünyada en çok yanardağı bulunan ülkelerden biri. Ülke boyunca 3000'i aşkın yanardağ var ve bunların 80 kadarı faal durumda.