Silahta da eğitim şart oldu

Abone ol

Son zamanlarda artan silahla yaralama olaylarının yanı sıra 'vekil usulü' kutlamalarında önünü kesmek için harekete geçen hükümet önlem alma yolunda adım attı.

TBMM’ye sevk edilecek yasal düzenleme ile, silah ruhsatı verilecek herkes önce 30 saatlik atış eğitiminden geçirilecek.

Maganda kurşunuyla ölümlerin önüne geçmek için yeni önlemler geliyor. Silah ruhsatı verilecek kişi önce atış eğitiminden geçirilecek. Silahların her birinden alınacak 3’ü çekirdekten 2’si kovandan örnekler emniyette saklanacak.

İÇİŞLERİ Bakanlığı, maganda kurşunuyla ölüm olaylarının önüne geçmek amacıyla yeni önlemlere başvuruyor. Bakanlık, ruhsatlı 601 bin 689 silahtan kovan örnekleri alınması ve silah ruhsatı verilenlerin atış eğitiminden geçirilmesi için yasal düzenlemeye gidiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nca hazırlanıp İçişleri Bakanlığı’na gönderilen düzenlemenin, bakanlıkça önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor.

BİLGİ BANKASI

Değişiklik tasarısına göre, söz konusu silahların her birinden alınacak 3’ü çekirdekten, 2’si kovandan örnekler, numaralandırılarak, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvar Daire Başkanlığı’nda muhafaza edilecek. Burada oluşturulacak bilgi bankasında silahların her türlü özelliği ve kime ait olduğuna ilişkin bilgiler de yer alacak. Herhangi bir olayda kullanılan silaha ait kovanlar bu merkeze gönderilecek. Burada yapılacak incelemede silahın kime ait olduğuna ilişkin bilgiye bir kaç saat içinde ulaşılabilecek.

30 SAAT EĞİTİM

Ayrıca, taşıma ve bulundurma ruhsatı talebinde bulunan kişilerin genel güvenlik araştırmasından sonra silah eğitimi alması da düzenlemede yer alacak. Özellikle taşıma ruhsatı verilecek kişilere 15 saati teorik, 15 saati de pratik olmak üzere toplam 30 saat silah eğitimi almasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün üst düzeydeki bir yetkilisi, özellikle kaza kuruşunu ile ölümlerin de sıkça yaşandığını belirterek, ‘Silah eğitimi ile bu tür olayları da en asgariye indirmeyi hedefliyoruz’ dedi.

10 ATIŞ POLİGONU

Haftalık bilgilendirme toplantısında konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, kişilerin rastgele ateş açmasını önlemek ve ateş meraklarını güvenli ortamlarda gidermeleri için 10 adet atış poligonunun hizmet verdiğini söyledi.

Ruhsatsız silahla suç daha fazla

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı verilerine göre, polis sorumluluk bölgesinde 601 bin 689 ruhsatlı silah bulunurken, bunlardan 597 bin 121’i tabanca, 4 bin 568’i ise yivli av tüfeği. Bu silahlardan 108 bin 689’u kamu görevlilerinde, 51 bin 841’i emekli kamu mensuplarında, 77 bin 892’si meslek mensuplarında, 45.867’si ise can güvenliği gerekçesiyle verilmiş durumda. Silahlardan 284 bin 289’u taşıma ruhsatlı, 312 bin 832’si ise bulundurma ruhsatlı. Geçen yılın ilk 6 ayında, ateşli silahlarla işlenen suçlardan, 1393’ü ruhsatlı, 5 bin 352’si ruhsatsız silahlarla işlendi. 2005 yılının aynı döneminde ise ruhsatlı silahlarla 1320, ruhsatsız silahlar 6 bin 105 suç işlendi.

Haber: Soner Gürel
kaynak:

Günün Önemli Haberleri