Sigorta yasası geliyor

Abone ol

TBMM'de görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nda haylı ilginç maddeler bulunuyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 23 maddesi daha kabul edildi. Komisyon, tasarının genel sağlık sigortası hükümlerini içeren bölümünü görüştü.

Kabul edilen maddelere göre, isteğe bağlı sigortalılar, sigortalı sayılmayanlardan yeşil kart verilen kişiler, vatansızlar ve sığınmacılar, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alanlar, şeref aylığı alanlar, vatani tertip aylığı alanlar, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alanlar, SHÇEK Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz yararlananlar, harp malulü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlar, geçici köy korucuları, oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler, sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir ve aylık bağlanmış olan kişiler, işsizlik ödeneğinden yararlananlar, bunların dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan kişiler, kamu idarelerinin dış temsilciliklerinde istihdam edilenler, Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak.

İYİLEŞENE KADAR TEDAVİ

Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık ve analık nedeniyle ayakta veya yatarak, acil sağlık hizmetleri verilecek. Ayrıca, bu kapsamda 18 yaşına kadar ağız ve diş tedavileri ile 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almış kişilerin ortodontik diş protezlerinin belirlenen tutarının yüzde 50'si karşılanacak. Sağlık hizmetleri, kişinin iyileşmesine kadar sürecek.

Hekimin veya diş hekiminin göreceği lüzum üzerine Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurtdışı dahil yerleşim yeri dışına yapılan sevklerinde, kendisinin ve bir kişiyle sınırlı olmak üzere refakatçisinin yol gideri ve gündelikleri karşılanacak. Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde, 2 kez tüp bebek tedavi masrafları kurum tarafından karşılanacak. Estetik amaçlı sağlık hizmeti ve ortodontik dış tedavileri, alternatif tıp uygulamaları ise karşılanmayacak.

PRİM BORCU BULUNMAMASI KOŞULU ARANACAK

Genel Sağlık Sigortalısı sayılanların, sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihten önceki son 1 yıl içinde 30 gün Genel Sağlık Sigortası primi ödemesi gerekecek. İsteğe bağlı sigortalılarda ise prim borcu bulunmaması koşulu aranacak. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için ise yüzde 10 ila 20 oranında katılım payı alınacak.

İş kazası ve meslek hastalıkları ile askeri tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri, afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri, raporla belgelenen kronik hastalıklar, hayati öneme sahip organ nakli, kontrol muayeneleri, harp okulu ve polis akademisi öğrencilerinden katkı payı alınmayacak. Eğer sigortalı sevk zincirine uymadan tedavi görürse, belirtilen oranlar yüzde 50 oranında artırılacak. Sağlık hizmetlerine ödenecek tutarları belirlemeye ''Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'' yetkili olacak.

OTEL VE ÖĞRETİM ÜYESİ İÇİN FARK ÖDENECEK

Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, genel sağlık sigortalısı ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, otelcilik hizmetleri ile öğretim üyesi tarafından sağlanan sağlık hizmetleri için fark alacak. Genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmeti sunucuları arasından istediğini seçme hakkına sahip olacak.

PRİME ESAS KAZANÇ

Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına tabi olanlar bakımından prime esas kazanç için ücret veya ödenek almak suretiyle çalışanların o ay için hak ettiği ücretler ile ücret dışında kalan her türlü ödeme, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınacak. Ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları, emekli ikramiyesi ile bakanlıkça tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin yüzde 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik prim tutarları, görevin yerine getirilmesi için zorunlu olarak yapılan ayni yardımlar ile bakanlıkça belirlenecek diğer ayni yardımlar asgari ücretin yüzde 30'unu geçmeyen kısmı, prime esas kazanca tabi tutulmayacak.

PRİM ORANLARI VE DEVLET KATKISI

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalıları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının yüzde 20'si olacak. Bunun yüzde 9'u sigortalı hissesi, yüzde 11'i de işveren hissesinden oluşacak. Fiili hizmet zammı uygulanan işlerde çalışan sigortalılar için uygulanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, belirlenen yüzde 20 oranının her yıl fiili hizmet gün sayısının 360'a bölünmesi sonucunda bulunacak oranda artırılması suretiyle belirlenecek. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre yüzde 1 ila 6 oranlarında olmak üzere, kurumca belirlenecek.

Genel Sağlık Sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için prime esas kazancın yüzde 12.5'u olacak. Bunun yüzde 5'i sigortalı, yüzde 7.5'i ise işveren hissesi olarak uygulanacak. Yalnızca Genel Sağlık Sigortası'na tabi olanlar ile isteğe bağlı sigortalıların Genel Sağlık Sigortası primi, prime esas kazancın yüzde 12'si olacak.

Devlet, sigortalının prime esas kazancı esas alınarak; malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları için yüzde 5 oranında, genel sağlık sigortası için ise yüzde 3 oranında katkı yapacak. Devlet katkısı, kurumun ay itibariyle tahsis ettiği pirimin dörtte biri olarak hesaplanacak. Devlet katkısının ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Bu düzenlemeye göre, alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgari ücretin 30'de biri, üst sınırı ise günlük kazancın alt sınırının 6.5 katı olacak.

FİNANSMAN MODELİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, CHP'li milletvekillerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK hastanelerinde sıkıntı olduğu yönündeki sözlerine karşılık, bu hastanelerde hizmetin dört dörtlük olduğunun söylenemeyeceğini, fiziki mekan sıkıntısının yanı sıra hasta başına düşen sağlık personelinin yetersiz olduğunu söyledi.

Basamaklı sevk sisteminin iyi işlemesi gerektiğini, ancak Türkiye'de ilk basamak sağlık hizmetine güven duyulmadığını belirten Başesgioğlu, bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı reformlar olduğunu vurguladı. Genel Sağlık Sigortası'nın bir finansman modeli olduğunu ve yeni düzenlemeyle, bugüne kadar ki zafiyeti gidermeyi amaçladıklarına işaret eden Bakan Başesgioğlu, sistemin çok geniş bir kesimi kapsadığını kaydetti.

Tasarı kapsamında genel sağlık sigortalısının hastanelerden hizmet satın alırken otel ve öğretim üyesi için fark ödemesini eleştiren CHP'li milletvekillerine yanıt veren Başesgioğlu, sevk zinciri içinde tıp fakültelerine giden hastanın öğretim üyesine tedavi olmasından dolayı bir fark ödemeyeceğini, ancak bu zincir dışında gidecek olanların ise fark ödeyeceğini söyledi. Başesgioğlu, bunun sigortalıya bir tercih hakkı tanıma anlamına geldiğini ifade etti. Tasarının görüşmelerine bugün devam edilecek.

Günün Önemli Haberleri