Sigorta mağdurları bu karara çok sevinecek
Abone olDanıştay, bireysel emeklilikten, 10 yıldan önce ayrılanların ana parasından yapılan kesintilerin geriye iadesine karar verdi.
Bireysel emeklilikte, 10 yıldan önce ayrılanlardan yapılan kesinti ile ilgili Danıştay, "Ana paradan vergi kesilmeyeceğine" kara vererek, kesilen paraların iadesini istedi. Karar, sadece Bireysel emeklilik değil benzeri sigorta kapsamındaki kesintileride ilgilendiriyor.
Bireysel emeklilik için yapılan başvurularda, 10 yıl dolmadan sistemden ayılanların, yatırdığı ana para ve getirisini çekenlerden kesinti yapılıyordu. Danışta 4. Dairesi, bu konuyla ilgili son kararı verdi. Kararda ; "Sigorta şirketince yapılan ödemelerin tamamından değil, bu ödemenin anapara dışında kalan kısmı üzerinden vergi kesilmesi gerektiğine" oy birliğiyle karar verildi. (Bkz.. _ Nisan 2011 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Danıştay 4. Dairesi'nin 24.1.2011 Tarih ve E. 2009 /8882, K.2011/269 sayılı kararı.)
"SON NOKTA"
Hürriyet Gazetesi yazarı Şükrü Kızılot bugünki köşesinde bu konuya değinerek önerilerde bulundu. Kızılot, kararın neden "Son nokta" olduğunu "bireysel emeklilik ve hayat sigortalarıyla ilgili davalar İstanbul'da açılabiliyor. İstanbul Vergi Mahkemesi kakarını da Danıştay 4. Dairesi'nce incelendiği için Danıştaş'ın kararı bu konuda "Son nokta oldu" şeklinde açıklıyor.
ŞİMDİ NE OLACAK
Kızılot, köşesinde mağdurların yapması gerekenleri ise şöyle sıralıyor:
1. Maliye Bakanığı, bir genel tebliğ veya sirküler ile Danıştay kararı doğrultusunda işlem yapılacağını, fazla kesilen vergilerin de başvuru halinde iade edileceğini açıklarsa sorun biter.
2. Kendilerinden haksız yere fazla vergi kesilen onbinlerce vatandaş, şöyle bir yol da izleyebilir
a- İstanbul'daki ilgili vergi dairesine, bizzat veya taahhütlü postayla başvurup "Düzeltme" yolu ile verginin iadesini isterler.
b- Vergi dairesi talebi kabul etmezse veya 60 gün içinde başvuruya yanıt vermezse vatandaş izleyen 60 gü içinde Maliye Bakanlığı'na başvurup "Şikayet yolu ile düzeltme" talebinde bulunur.
c- Bu talebin de reddi halinde veya 60 gün içinde yanıt verilmemesi halinde, İstanbul Vergi Mahkemesi'ne dava açılır.
Kızılot Maliye Bakanlığına önerisi ise ; "Maliye'nin, bu davalar nedeniyle , dava açanın harç, avukatlık ücreti vs giderlerini de iadesi söz konusu olacak. Maliye'nin milyonlarca lira ilave giderden kurtulmak ve vatandaşı da yormamak için bir tebliğ ya da sirküler yayımlayarak, bu sorunu çözmesi en anlamlı yol olarak gözüküyor" şeklinde oldu.