Sigarayı bırakmak için bir ALO yeter
Abone olSağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan bu numara sigarayı bırakmak isteyenlerin umudu oldu.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan ''Alo 171'' Sigara
Bırakma Danışma Hattı'nı bugüne kadar arayan 750 bin kişi, sigarayı
bırakmak için yardım istedi.
AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2010 yılının Ekim ayında hizmet vermeye başlayan ''Alo 171'' Sigara Bırakma Danışma Hattı büyük ilgi gösteriyor. Hattı kurulduğu günden bugüne kadar arayanların sayısı 750 bine ulaştı.
İlk etapta, sigarayı bırakma konusunda verilen 5 günlük eğitimde başarılıyla tamamlayan sağlık personellerinden 20 kişilik bir ekiple kurulan hatta, ilginin artmasıyla çalışan sayısı 110'a çıkarıldı. Günde yaklaşık 5 bin telefonun geldiği hatta görüşmeler ortalama 3.5 dakika sürüyor.
Hattı arayanlar sigara konusundaki her türlü sorularını görevlilere yöneltebiliyor. Görevliler de arayanlara sigarayı bırakabilmeleri için çeşitli yollar öneriyor.
-SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İLK ADIM: KARAR
VERMEK-
Sağlık Bakanlığı'nın ''Dumansız Hava Sahası'' çalışmasında görev alan uzmanlar, sigarayı bırakmada ilk adımının karar vermek olduğunu belirtiyor.
Sigarayı bırakmak isteyen kişinin öncelikle kendisini fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak hazırlaması, sigarayı nasıl ve ne zaman bırakacağını planlaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydediyor:
''Sigaraya bir yılda verdiğiniz paranın hesabını yapınız ve bu parayla neler alabileceğinizin bir listesini çıkarın. Sigara bırakma planınızı kesinleştirmek için bir iki hafta içerisinde sizin için önemli olan bir günü sigara bırakma tarihi olarak kesinleştirin ve belirlediğiniz bu tarihi arkadaşlarınıza, dostlarınıza söyleyin. Sigarayı bırakma kararınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşın. Onlardan destek ve anlayış isteyin.
Eğer eşiniz de sigara içiyorsa birlikte bırakmayı teklif edin. Birbirinize destek olarak zorlukların üstesinden daha kolay gelebileceğinizi unutmayın. Bırakmak için bir tarih belirleyiniz ve o gün geldiğinde bırakın. Bu kararınızı ailenizle, arkadaşlarınızla paylaşın. Çevrenizde olabildiğince çok kişiye sigarayı tespit ettiğiniz günde bırakacağınızı duyurunuz. Önceden kararlaştırılan bir bırakma tarihi, ani bir kararla bırakmaya kalkmaktan daha iyi sonuç verir.''
-''FARKLI MARKADA BİR SİGARA KULLANIN''-
Sigarayı bırakmaya karar vermeden önce farklı markada bir sigaranın kullanılması önerisinde bulunan uzmanlar, şunları tavsiye ediyor:
''Bırakma gününden bir hafta önce hoşlanmadığınız, sizce en kötü sigarayı içmeye başlayın. Gün içerisinde arkadaş ortamları veya stres altında kalma gibi sigara içme isteği doğurabilecek durumlarla nasıl başa çıkacağınızı önceden düşünün.
Ayrıca, sigara içme isteğinin şiddetlendiği anlarda öncelikle sigara bırakma konusunda kendinize verdiğiniz kararı hatırlayın ve bedeninizde oluşan olumlu değişiklikleri düşünün. Bunların yanı sıra psikolojik destek ya da nikotin bantları ve sakızları konusunda hekiminize danışabilirsiniz. Ancak iradeniz, inanç ve kararlılığınızın en büyük gücünüz olduğunu asla unutmayınız.''
-''TELEVİZYON KARŞISINDAKİ YERİNİZİ DEĞİŞTİRİN''-
Sigarayı bırakmak isteyenlerin ev ve iş yerindeki bütün sigaraları, çakmakları, kül tabakları ve sigarayı hatırlatacak her şeyi atmaları önerisinde de bulunulan uzmanlar, ''Asla ve hiçbir nedenle sigara satın almayın. Özellikle ilk günler sigara içilen ya da içme isteği uyandıran ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun. Eşinize sigaranın sağlığına, bedenine ve hayatına katacağı olumlu etkileri aktararak sigarayı bırakmayı telkin edin'' görüşünü aktardı.
Sigarayı hatırlatacak alışkanlıklardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan uzmanlar, şunları kaydetti:
''Televizyon karşısındaki yerinizi değiştirin. Yemekten sonra kahve içiyorsanız bırakın ya da başka bir şey içiniz. Kısaca daha önce ne yaparken sizde sigara içme isteği uyanıyorsa o eylemi yapmayın. Arabanızı iyice temizleyin. Kül tablalarını kolonya ile ıslatılmış pamuk ile doldurun. Arabanıza sigara kokusunu unutturacak güzel bir koku yerleştirin.''
Uzmanlar, sigara içenlerin kendi kendine yapacağı psikolojik telkinler, irade, inanç ve kararlılığın sigaraya karşı şiddetli arzu duymanın yol açtığı belirtileri azaltabileceği, psikolojik destek veya gerekiyorsa Nikotin İkame Tedavisi (NİT) gibi ilaçlarla tedavinin uygulanabileceğini vurgulanıyor. Ayrıca, spora başlama ve farklı sosyal aktivitelerin sigara içme arzusunun bastırılmasına da yardımcı olabileceği kaydediliyor.