Sigaraya otomatik zam geliyor
Abone olHükümetin, bireysel emekliliği teşvik etmek, tasarrufları artırmak, amacıyla hazırladığı yasa tasarısından iki büyük sürpriz çıktı...
Tiryakinin içtiği sigaradan alınan vergi, enflasyona endekslenecek ve yılda iki kez otomatik olarak zamlanacak. Mevcut ibadethanelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yapılan her türlü bağış ve yardım vergiden indirilebilecek.
TBMM’ye gönderilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 26 ve 27. maddeleri tütün ve tütün ürünleri üzerinden alınan verginin hesaplanmasında yöntem değişikliğine gidiyor. En büyük değişiklik ise sigaradan alınan verginin, otomatiğe bağlanması.
TİRYAKİ ÜFE’YE ENDEKSLENECEK
Mevcut durumda Maliye Bakanlığı’nın önerisiyle Bakanlar Kurulu’nca yapılan vergi artışı yeni dönemde enflasyona bağlı olarak 6 ayda bir otomatik yapılacak. Yani sigaradan alınan vergi Ocak ve Temmuz ayında, enflasyonun açıklandığı gün otomatik olarak yansıtılacak. Üretici Fiyat Endeksindeki (ÜFE) 6 aylık artış, tiryaki vergisinin artış oranı olacak.
İBADETHANE YAPTIRANA DA YEŞİLAY’A
BAĞIŞTA BULUNANA DA VERGİ İNDİRİMİ
Tasarının 9. maddesi ise Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Buna göre okul, sağlık tesisi, yurt, huzurevi, rehabilitasyon merkezi yaptıranlar gibi cami, kilise, havra gibi ibadethane yaptıranlar ya da buralara ayni ve nakdi bağışta bulunanlar da, bağışları miktarında gelir vergisinden indirebilecekler.
Yine aynı madde ile Kızılay’da olduğu gibi Yeşilay’a makbuz karşılığı yapılan nakdi yardımlar da vergi indiriminden yararlanabilecek.
CEP TELEFONUNA 100 LİRA VERGİ
Tasarı, ayrıca yurtdışından gelirken, yolcu beraberinde getirilen her bir cep telefonundan 100 lira ‘kullanım izin harcı’ alınmasını düzenliyor. Bu harçların, telefonun kayıt altına alınmasından önce yatırılması şartı koşarken; harcı yatırmayanın kayda alınmayacağını düzenliyor. Harç ödenmeden kullanılmaya başlanan telefonlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kapatılacak. Harç ise yüzde 50 zamla ve gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.
39 maddelik tasarıda yer alan başlıca düzenlemeler şöyle:
- Bireysel Emekliliğe devlet katkısı yüzde 25’e çıkacak. Ancak sistemden 3 yıldan önce çıkanlar yararlanamayacak. Devletin katkısı ayrı bir hesapta izlenecek. Sadece emekliliği hak edenler devlet katkısının tamamını alabilecek.
- Maliye Bakanlığı, vatandaştan gereksiz yere veya fazla tahsil ettiği vergiler için faiz ödemeye başlayacak.
- Hazine, tahvil ve bono gibi kira sertifikası ihraç edebilecek.
- 500 milyon ve üzerindeki büyük yatırımlar ile stratejik yatırımlar çerçevesinde yapılan inşaatlarda KDV iadesi mümkün olacak.
- Tasarrufları artırmak ve vadeleri uzatmak amacıyla, mevduattan alınan stopaj vadeye göre farklılaştırılması için Bakanlar Kurulu’na yetki verilecek.