Sigaraya olan yasak alkole neden yok!
Abone olAlkol tüketimi hızla artarken Türkiye'de konuyla ilgili politika üretilmemesi, sivil toplum örgütlerini tedirgin ediyor.
Alkol kullanım yaşının ilkokula kadar düştüğüne dikkat çeken
Yeşilay Başkanı Muharrem Balcı, içkinin televizyonlarda ve gazete
sayfalarında özendirilmesini eleştirdi. Dizi ve filmlerde alkolün,
hiçbir engellemeye tabi tutulmadan rahatça kullanılmasını
'tam bir aymazlık' olarak nitelendiren Balcı,
"Sinema ve dizilerde alkol kullanmak normal bir şeymiş gibi
gösteriliyor. Bu durum cinayete götüren yolu meşrulaştırmaktır.
Alkolün çarşaf çarşaf reklamı gazetelerde yapılıyor. Sigarada bu
kadar yasak varken alkolde neden yok?" diye soruyor.
Yeşilay Cemiyeti, sağlığa zararlı alışkanlıklarla etkin mücadele için 40'a yakın sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Türkiye Alkol Politikaları Formu'nu kurma aşamasında. Şu an halkı bilinçlendirmek için yasal düzenlemelerin yol haritası üzerinde çalışmalar sürüyor. Başkan Muharrem Balcı, bu kapsamda sigara ile ilgili yürütülen mücadelenin alkolde uygulanmamasına bir anlam veremediğini söylüyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yetkilileri, alkol reklamlarında uyulması gereken hususların olduğunu ve kanunda kesin bir yasak olmadığını belirtiyor. Alkol reklamlarının tamamen yasaklanması için Meclis'ten karar çıkması gerektiğini ifade eden yetkililer, mevcut mevzuatta böyle bir durumun olmadığını ve böyle bir kanunun Parlamento'nun idaresine kaldığını belirtiyor.
Alkol kullanım oranının her geçen gün arttığını rakamlar da doğruluyor. Meclis Araştırma Komisyonu'nun isteği üzerine Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2007 yılında 60 ilde, 26 bin öğrenci üzerinde yaptığı ankete göre sigara kullanım oranı 15,6. Alkol kullanım oranı ise 16,5. Öğrenciler arasında alkol kullanım oranının sigarayı geçmiş olmasını değerlendiren Yeşilay Başkanı Balcı, "Hükümetlerin görevi sadece sigarayla mücadele etmek değildir. Türkiye'de alkol politikalarının bir an önce gözden geçirilmesi lazım. Çocukların ve gençlerin alkolden korunması için mutlaka ciddi önlemler alınmalı." dedi. Balcı, Emniyet'in alkol konusundaki tutumunu da eleştirdi: "Emniyet Genel Müdürlüğü, kazalarla ilgili her türlü istatistiği tutarken, ne hikmetse alkolle ilgili tek bir çalışması yok. Anayasa'nın 58. maddesi devlete alkolizm ile mücadele sorumluluğunu yüklüyorsa devlet de bu tutanakları tutmak zorunda."
VERİ DE YOK, İSTATİSTİK DE
Alkolün zararlarını rakamlarla ifşa edemediklerini belirten
Yeşilay Basın Danışmanı Ali Yiğit, "Alkolle ilgili herhangi
bir veri ve istatistik yok. Bu durumu başta Adalet Bakanlığı olmak
üzere Emniyet, Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü ve Adli Tıp
ile görüştük fakat olumlu sonuç alamadık." dedi. 2011'de
meydana gelen 109 bin kazada alkol kontrolü yapılmadığına işaret
eden Yiğit, bu durumu, "Alkol, kamuoyunun tepkisinden
korunuyor. Alkol bu yolla masum bir şeymiş gibi gösterilmeye
çalışılıyor." diye konuştu.
DÜNYA ALKOLLE YÜZLEŞİYOR AMA TÜRKİYE...
Rusya'da saat 22.00'den sabah 10.00'a kadar alkol satışı yasak. Amerika'da Central Park'a alkollü olduğu anlaşılan insanlar alınmıyor. 2006'da İngiltere'de hazırlanan bir rapora göre alkolün neden olduğu sağlık, sosyal ve adli suçlara bağlı olarak Avrupa'da 270 milyar Euro zarar söz konusu. Türkiye'de ise bu konuda henüz kapsamlı bir çalışma bulunmuyor. 2004 yılında alkolü tekelden çıkarıp özelleştiren ve serbest piyasa ekonomisine geçen Türkiye, 8 yıl geçmesine rağmen yasal düzenleme yapmadı. O dönemde alkollü içecek sayısı 891 adet iken bugün sayı 7 bin 500'e yükseldi.