Sigaraları söndürme zamanı

Abone ol

Bu haber tiryakilere... Bu gece yasak başlıyor. Yasaklı alanlarda eline sigara alan yandı. İşte yasağın getirdiği cezalar...

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı yarın başlıyor.

Bina ve iş yerlerinde yönetim, yasağın uygulanması için bir personelini müfettiş olarak görevlendirecek

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunu’nun uygulayıcı kurumlarından Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan yarın yürürlüğü girecek uygulamayla ilgili detayları aktardı. Çalışkan’ın verdiği bilgiye göre öncelikle, sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, “kapalı alan” özelliği taşıyacak. Bunun için de kapalı alanın öncelikle tavanı veya çatısı olması gerekecek. Bu yer, bir bina, hatta çadır da olabilecek. Söz konusu alanların kapısı, pencereleri ve giriş yolları dışındaki bütün yan yüzeyleri tamamen kapatılmışsa burası yine kapalı alan sayılacak.

Tavanı, çatısı olup, yan yüzeylerinin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler de, kapalı alan şeklinde değerlendirilecek. Yan yüzeylerinin yarısından daha fazla kısmı açık alanlar ise üstü kapalı da olsa açık alan kabul edilecek ve buralarda sigara içme yasağı uygulanmayacak.

Sağlık uyarıları

Bu arada, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara da sağlık uyarıları asılacak:

* Sigara içenler genç yaşta ölür.

* Sigara içmek damarları tıkar.

* Kalp krizine ve felçlere neden olur.

* Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur.

* Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir, çocukları koruyun, dumanınızı onlara solutmayın.

* Sağlık kuruluşları, sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir.

* Sigara içmek yüksek derecede bağımlılık yapar.

* Başlamayın, sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır.

* Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir.

* Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.
Trafik cezası gibi tahsilat

Sigara yasaklarına aykırı hareket edenlere verilecek cezalar, trafik cezaları gibi tahsil edilecek. Önce kişiye tebligat yapılacak ve cezayı yatırması istenecek. Yatırmazsa, o zaman cebr-i icra yöntemlerine başvurulacak. Bu yöntemler arasında, cezanın kişinin maaşından kesilerek tahsili de bulunuyor.

Müfettiş görevini yapmazsa ceza verilecek

Sigara içme yasağı getirilen yerlerde, üst düzey yöneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili görevlendirecek. “Sigara İçilmez” levhalarının altındaki “Şikayet İçin” bölümüne bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak. TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, başvuru ve sonraki süreci şu şekilde anlattı: “Diyelim A kurumu, görevli kişi olarak Mehmet Yılmaz’ı belirledi. Siz, o kurumda sigara içen birini gördünüz. Hemen Mehmet Bey’i arayacaksınız: ”Burada biri sigara içiyor, müdahale edin.“ Mehmet Bey gelecek. Gelmezse hakkında işlem yapılacak. O kişi bir üst amire veya kolluk birimine Mehmet Bey’in görevini yapmadığına ilişkin bildirimde bulunacak. ”Bir kişi sigara içiyordu. Ben onu çağırdım, ama o gelip, müdahale etmedi, görevini yapmadı. Gereğini yapın” diyecek. Böyle bir durumda, Mehmet Bey uyarılacak, ikinci defa da bu tür bir olaya müdahale etmez ve göz yumarsa kendisine 500 YTL ile 5 bin YTL arasında idari para cezası verilecek. Bu cezayı da bir üst amir uygulayacak. İlgili birim yetkilisi, sigara içenin yanına gelirse, hemen tutanak tutulacak. Sigara içen bu tutanağı imzalamasa bile olaya tanıklık eden birisi de imza koyabilir. Tutanak, daha sonra saymanlığa gönderilecek

Binalara asılacak yasal uyarı yazıları, asgari 50x70 santimetre boyutunda, beyaz zeminli kağıt veya uygun bir materyal üzerinde yer alacak.L evhada uluslararası ‘sigara içilmez’ sembolü, uygulanacak cezanın niteliği ve müfettişin adı yer alacak.

Oteller özel tabelalar hazırlayacak

* Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Seçim Aydın’ın verdiği bilgiye göre, otellerin lobilerinde, koridorlarda sigara yasağı uygulanacak. Yasanın verdiği imkanla restoranlarda Temmuz 2009’a kadar sigara içmek serbest. Lobilerde ’özel sigara içme odaları’ yapılıyor. Koridorlarda sigara tablaları kaldırıldı. Odalar sigara içilen ve içilmeyenler olmak üzere ayrılmaya başlandı. Birçok tesis bu uygulamaya geçti. Yasağın uygulanmasının takip edilebilirliği için valiliklerin komisyonlar kurması gerekiyordu. İstanbul bunu kurdu, diğer iller de de kuruluyor.

* Tesisler açısından sıkıntı veren bir durum, ’büyük uyarı levhaları’. Yasayla uyarı yazısının 10 cm olması gerekiyor. Otelciler, bunu koruyarak lobilerde koridorlarda tesislerin dokusunu bozmadan özel levhalar oluşturmaya hazırlanıyor.

VAPURLARIN AÇIK ALANINDA DA YASAK

Yarından itibaren vapur ve motorların açık alanlarında da sigara içme yasağı başlıyor. Bu yasak alışveriş merkezleri bünyesinde hizmet veren tüm kafe, bar ve restoranları da kapsıyor. Alışveriş merkezleri dışındaki restoran ve barlarda ise sigara yasağı 1 yıl sonra başlayacak.

Günün Önemli Haberleri