Sigarada 5 bin zararlı madde
Abone olSigarayı deneyen her 4 kişiden 3'ü bağımlı oluyor. Sigarada bulunan zararlı maddeler ise 5 bini aştı.
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Özge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerin, son yıllarda tütün satışlarını az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Sigara üreticilerinin, sigara paketi üzerindeki yazıyı insanların sağlığını düşündükleri için değil, kendilerine açılacak olası davaya karşı önlem olarak koyduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Özge, sigara dumanında 5 binden fazla zararlı maddenin bulunduğunu ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Özge, sigaranın en ucuz ve en etkili kitle imha silahı olduğunu ve dünyada her yıl sigaradan 4,5 milyon kişinin öldüğünü belirterek, ''Sigaraya bağlı ölüm sayısı her yıl artarak devam edecek. Bu rakamın, 2025 yılında 10 milyonu bulacağı tahmin ediliyor'' dedi.
Çocukların, sigara içmeyi bir erişkin davranışı olarak
algıladıklarını ve sigara içmeyi bir kez deneyen her 4 kişiden 3'ünün sigara tiryakisi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özge, şöyle konuştu:
''Gizli reklamlar, çocukların sigarayı denemesini sağlıyor. Bu, gençlerimizi sigaraya alıştırmak için izlenilen bir plandır. Bunun için sanatçılara paralar ödenmektedir. Sigara en ucuz ve en etkili imha silahıdır. Sigaranın sağlığa zararlı olduğu bilinmesine rağmen, dünya genelinde içme oranında düşüş olmuyor. Benzeri olmayan bir sağlık sorunu olan sigaranın her dozu zararlıdır. Vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal madde içermektedir.
Akciğer, idrar torbası ve ağız kanserinde en etkili faktördür. Kanserlerin tümünden, yüzde 30 oranında sigara sorumludur. Kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin, akciğer kanserinin yüzde 80-90'ının nedenidir.''
Yrd. Doç. Dr. Özge, sigaranın, kan basıncının düşmesiyle ereksiyon sorunu gibi cinsel yaşamda olumsuz etkiler yarattığını da söyledi. Her insanın, sigarayı bırakabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özge, şöyle devam etti:
''Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin. Bırakmak için gün
belirleyin, bırakmak isteme nedenlerinizi sıralayın ve kararlarınızı çevrenizle paylaşın. Sigara ile ilgili eşyaları uzaklaştırıp, kendinize yeni günlük etkinlikler belirleyin. Sigara içme isteği geldiğinde de 3-5 dakika sabredip, meyve ya da çiğ sebze tüketin. Ayrıca derin nefes alıp, basit egzersiz hareketler de sigara içme isteğini azaltır.''