Sigara yasağına tepki seli

Abone ol

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği üyeleri ile bazı iş yeri sahipleri sigara yasağından dolayı işlerinin yarıya düştüğü iddiasıyla eylem yaptı.

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği üyeleri, Galatasaray Lisesi önünde sigara yasağını protesto etti. "Ekmeğime yasak koyma", "Ya yasağı deleceğiz, ya silinip gideceğiz", "İçinde sigara olan şarkılar da yasak mı?", "Paralı eğitimde olmasın, sigara da", "Çözüm basit sigara içilen alanlar da olsun", "Sigara içenlere ikinci sınıf muamele yapmak ırkçılıktır", "Yasak sağlığa daha zararlı", "Çeşmeden Hamidiye suyu aksın sigara da olmasın" dövizleri taşıyan grup adına Tahir Berrak Karasu yaptığı açıklamada, "Sigara yasağının birinci yılı kutlu olsun. Herhangi bir sorunu çözmediği ortaya çıkmıştır, ama olsun. Yasak bizimdir ve eleştirenler halk düşmanıdır. Tarihte yasakla engellenebilmiş herhangi bir şey yoktur, ama olsun. Yasağı eleştirenler yabancı sermayenin, yani dış mihrapların oyununa gelmiştir. 19 Temmuz'dan itibaren sigara içmek hastane ve ibadethane bahçeleri hariç her yerde yasaklanmıştı. 19 Temmuz'dan bu güne bir yıllık bilançoda kapanmış binlerce mekan, 10 binlerce ölü, 100'e yakın yaralı, yüzlerce vukuat ve Türkiye genelinde on binlerce yeni işsiz yarattı ama olsun" diye konuştu.

"SESİMİZİ DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Yasanın, başlangıçta 18 yaşından küçükleri tütün ve tütün mamullerinden koruma amacıyka tasarlandığını belirten Karasu, 2008 yılının Ocak ayında meclise geldiğinde, iktidar partili milletvekillerinin verdiği önerge ile amacının tamamen değişip eğlence yerlerini de kapsayan katı bir biçimde yasalaştığını söyledi.

Karasu, "Kastımız, alkolsüz mekan, alkollü mekanların ayrılması veya denetiminin buralarda nasıl olacağı değil, sorunun yasakla çözülebileceğinin sanılması ve bunun gerçekleşmemesidir. Bu aşamada yasa değiştiği takdirde sigaradan kaynaklanan hastalıklarda sosyal güvenliğin kesileceği gibi söylemler bir yargı sürecine doğrudan etkidir. İki hiçbir sosyal devlet vatandaşına sağlık hizmeti vermemezlik edemez. Sağlık söz konusu olduğunda yasadışı bir madde bile nende olmuş olsa tedavi kişinin 'suçlarına' bağlanamaz. Kaldı ki, öylesi bir durumda kişi sigarayı, evde mi, sokakta mı, kahvede mi içti araştırması da mı yapılacak? Yasa başından itibaren işletmelere metrekaresi ve ruhsat nevine göre yalıtık sigara içilmez alan tahsisi zorunluluğu getirseydi hiç kimse herhangi bir şeyi sorgulamaz severek de riayet ederdi. Ancak kanun işletmecilerin, esnafın kolluk gücü olduğu, vatandaşın muhbirleştirdiği yasakçı bir içerikle yürürlüğe girmiş Türkiyemiz'e yakışmamıştır. Yasa düzenlenene kadar iş yerimizde ve sokakta sesimizi duyurmaya devam edeceğiz" dedi. Sigara yasağına karşı tepkisini dile getiren bir iş yeri çalışanı da, işlerinin kötüye gittiğini, biran önce, sigara yasağının kalkması gerektiğini söyledi. İş yeri sahibi ise, sigara yasağı ile birlikte işlerinin yarı yarı yarıya düştüğünü belirterek, iş yerine gelen müşterilerinin, sigara içilen alan bulunmadığı için uzaklaştığını ifade etti. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Günün Önemli Haberleri