Sigara içme oranı düşüyor
Abone olSağlık, ekonomi ve çevre temizliği açısından birçok zararı bulunan sigara tüketimi, yasağa rağmen ortaokul seviyesine kadar düşüyor.
Okulların açılmasına yakın velileri uyaran uzmanlar,
sigara tiryakiliğinin kadınlarda erkeklerden daha yaygın olduğuna
dikkat çekiyor.
Alınan yasal tedbirler sayesinde ülkemizde sigara tüketimi her geçen yıl düşüş gösteriyor. Ancak sigara kullanım yaşı ortaokul seviyelerine kadar indi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, okul dönemi başlarken ebeveynleri uyarıyor. Kadınlarda ise sigara içme oranının yüzde 100 arttığını aktaran Aydın, sigara tiryakiliği artış hızında kadınların erkeklerden önde olduğunu belirtiyor.
Ülkemizde 18 milyon civarında insanın sigara içtiğini belirten Mustafa Aydın, artan nüfusa rağmen sigara tüketiminin ciddi oranda gerilediğine dikkat çekiyor. 2000 yılında kişi başı yıllık bin 656 adet olan sigara tüketiminin 2012 yılında bin 300 adete düştüğünü ifade ediyor. Bu sürede azalmanın yüzde 21 olduğunu vurgulayan Aydın, vergilerdeki artış nedeni ile sigaraya harcanan paranın da arttığını dile getiriyor. Sigara tüketiminin ortaokul seviyesine indiğinin altını çizen Aydın, okulların açılmasına sayılı günler kala velileri çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda uyarıyor. Aydın, şu bilgileri veriyor: “Genelde içme yaşı 11’e kadar iniyorsa da oransal olarak yoğunlaşma yaşı 13-14’tür. Sigaraya başlayanların yüzde 40’ı 15 yaş altında yüzde 90’ı 20 yaş altında sigara bağımlısı oluyor. Ülkemizin 2011 nüfusu 74 milyon. Bunun 59 milyonu 13 yaş ve üstünde. 13 yaş üstü nüfusta sigara içme oranı yüzde 30. Kadınlarda bu oran yüzde 16 iken, erkeklerde yüzde 44 çıkmaktadır. Bu oranlara göre ülkemizde 18 milyon civarında sigara içicisi var.” 13-19 yaş grubunda yüzde 23 olan sigara tüketiminin geçmiş yıllara göre yüzde 30 azaldığını belirten Aydın, üniversite öğrencileri arasında sigara içme oranının ise yüzde 36 olduğunu ifade ediyor. En yoğun içici grubunun ise 23-36 olduğunu belirtiyor.
SİGARAYI BIRAKMADA ‘FARKINDALIK’ ÇOK ÖNEMLİ
Mustafa Aydın, kadınların sigara içme oranının arttığını
belirterek şunları dile getiriyor: “Ülke genelinde kadınlarda bu
oran yüzde 16 iken, erkeklerde yüzde 44’tür. Fakat 1988’den bu yana
kadınlar arasında sigara içme oranı yüzde 100 artmıştır. Bu nedenle
sigara tiryakiliği artış hızında kadınlar erkeklerden öndedir.”
Sigarayı kendi isteği ile bırakanların sayısında artış olduğunun
altını çizen Aydın, bunda sigara bıraktırma merkezlerinin sunduğu
imkanların yanı sıra çevresel ve psikolojik etkenlerin de katkısı
olduğunu kaydediyor. Aydın, “Kişinin sigarayı bırakmasında en etkin
sebep psikolojide ‘farkındalık’ diye adlandırılan durumdur. Bu
durum güçlü bir güdü ile kişinin bulunduğu durumda onu motive
etmesidir. Bu faktörler her an her yönde oluşabilir.” ifadelerini
kullanıyor.