Şifreli kopya iddiasına ÖSYM ne dedi?

Abone ol

ÖSYM, iddia edilen soru kitapçığının sınava giren hiçbir adaya verilmediğini açıkladı.

1.5 milyon öğrencinin girdiği YGS’de basına dağıtılan kitapçıkta Temel Matematik testindeki cevap şıklarının şifrelendiği öne sürüldü. Cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe doğru sıralanıp, soruyla eşleştirildikten sonra çakışan şık sorunun doğru cevabı çıkıyor. Şifreyi bilenlerin 40 sorudan 38’ine doğru cevap verdiği iddia edildi.

ÖSYM, YGS'deki şifreli kopya iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada: "İddia edilen soru kitapçığı sınava giren hiçbir adaya verilmemiştir. Her bir adayın soru kitapçığı tek olarak basılmaktadır. Önümüzdeki günlerde adaylara kendi kitapçıkları ve cevaplarına internetten erişim imkanı verilecek." ifadelerine yer verildi.

ÖSYM Soru Kitapçığı'nda şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya attığı öne sürülen avukat Ayla Varan, inceledikleri sorularda belirledikleri yöntemin tesadüfi olamayacağını düşündüklerini belirterek, matematik sorularından 30'unu bu yöntemle çözdüğünü söyledi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, iddialarla ilgili olarak yarın saat 11.00'da açıklama yapacak.

Artvin'de bir avukat ve bir dershane yöneticisi, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda en az 100 sorunun belli bir formüle göre cevaplandığında rahatlıkla çözülebildiğini belirlediklerini ileri sürmüştü. Belirlenen bir formülle özellikle matematik testinde soruların tamamına yakınını doğru çözmenin mümkün olduğu vurgulanmıştı.

ÖSYM'NİN AÇIKLAMASI

Basında ‘YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile yer alan kitapçık, ÖSYM’nin sınav sonrasında basına vermek ve internet sitesinden duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu soru kitapçığının herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu soru kitapçığı sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir.

ÖSYM, Şubat 2011’den itibaren gerçekleştirdiği tüm sınavlarda ‘adaya özgü soru kitapçığı’ hazırlayarak pek çok haksızlığın önüne geçmiştir. Adaya Özgü Soru Kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanları ile sınırlı kalmak üzere, her bir aday için rastgele seçilmiş farklı sıraya konulmaktadır. Buna ilave olarak her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele biçimde bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkân tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı ‘tek bir tane’ olarak basılmaktadır. Bugüne kadar yapılan üç sınavda da bu gerçekleştirilmiştir.

27 Mart 2011 günü yapılan (2011-YGS) Yükseköğretime Geçiş Sınavında da ‘adaya özgü soru kitapçığı’ basılmış ve aday sayısı kadar soru kitapçığı dağıtılmıştır. Sınav sonrasında, soru kitapçıkları ve cevap kâğıtları güvenli biçimde toplanmış ve Merkezimizde cevap kâğıtların görüntülenmesi ve okunması işlemleri sürdürülmektedir.

Önümüzdeki günlerde her bir adaya, kendisine verilen soru kitapçığı ve kendi cevap kâğıdının görüntüsüne internet üzerinden erişim imkânı verileceğinden, tüm adaylarda bu ya da buna benzer bir soru kitapçığının kullanılmadığı görülecektir.

Daha önceki duyurularda da belirtildiği gibi, kamuoyunu derinden etkileyecek bu ve benzeri konularda basınımızın daha hassas davranması beklenir. Bu gibi durumlarda kamuoyu ÖSYM’nin internet sitesinden duyurduğu bilgilere itibar etmelidir.

Ayrıca Nimet Çubukçu 2010 YGS-LYS ödül törenine katılma programını iptal etti.

ONLARIN DA DEĞERLENDİRMESİ GEREKİR

Artvin'de avukat olan Varan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'de yaşayan bazı eğitimcilerle, Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) giren öğrencilerin bir takım duyumları çerçevesinde, ÖSYM'nin internet sayfasındaki soru kitapçığını indirdiklerini belirtti.

Şıklar üzerinde bir takım denemeler yaptıklarını dile getiren Varan, şöyle devam etti:

''Kişisel olarak ben matematik üzerinde yoğunlaştım. Bir sürü alternatif deneyerek şıkları sıraladık. Büyükten küçüğe, küçükten büyüğe, tek, çift, asal gibi. Birkaç soruda bunu yaptığımızda sıralamanın küçükten büyüğe doğru yapıldığında, testteki şıklarla çakıştığını gördük. Bunu birkaç soruda tekrarladık. 10 olunca artık bunun tesadüf olamayacağını düşündük. Daha sonra ertesi gün dershanelerle paylaştık. Yani teknik olarak benim çok uzak olduğum bir konu. Ben bir avukatım. Bir sınav sisteminde bu kadar tesadüf belki olabilirdi ama istatistiki açıdan olamayacağı kanaatine varıldı. Ben sadece matematik için 30'un üzerinde soruyu bu şekilde çözdüm.''

''Biz bunu yaparken bir sürü çocuğun yıllardır içinde bulunduğu yarış adına şaibeler varsa bunun ortaya çıkarılması adına yola çıktık'' diyen Varan, ''Yoksa herhangi bir kurumu itham etmek için değil. Bu arada ÖSYM'nin de bir açıklaması var. Onların da değerlendirmesi gerekir. Sürece görüp bakacağız. Yalnız kişisel kanaatim, bu kadar tesadüfün bir arada olamayacağı yönündedir. Bundan sonraki süreçte de bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Ben bir veli olarak, anne olarak, insan olarak görevimizi yaptığımı düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

''ÇOK BASİT BİR İŞLEM''

Öğrencilerden gelen uyarıyla inceledikleri durumun olağanüstü bir çalışma değil, çok basit bir işlem olduğunu vurgulayan Varan, şunları kaydetti:

''O zaten basında tek tek yer aldı. Ben bir de soruların çok uzun olmasından endişe ettim. Sorular çok uzun, çocukların süresi yetmedi. Yani soruyu okumak mümkün değil ki cevaplandırmak için zaman kalsın. Yani bu şifreyle hiç soruyu görmeden soruları cevaplamanız mümkün. Ama bu tesadüfle de açıklanabiliyorsa belki öyledir. Benim kişisel görüşüm aksi yönde. ÖSYM farklı kitapçıkların kullanıldığını söylüyor, onu da artık ÖSYM ve başka kuruluşlar değerlendirecektir. Yaklaşık 34 matematik sorusuna ben ulaştım. Ama eğitimci değilim. Benim atladığım, bakınca üşendiğim sorular da oldu.''

İDDİALARMLA İLGİLİ ORTAYA ATILAN FORMÜL NE? SONRAKİ SAYFADA?

[PAGE]

Şıkların çakışmaması durumunda ise başka bir formül uygulanıyor. Cevap şıkları bu kez de küçüğe sıralanıyor. Çakışan şık doğru cevap oluyor. Kitapçıkta bu formüle uyan 5 sorunun bulunduğu tespit edildi.

Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda alfabetik sıraya göre şıklar dizilirken; çakışan şık doğru cevabı veriyor.

“x, y, z”li 3 soruda ise “x” değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor.

40 matematik sorusundan 38’inde formüllerin geçerli olduğu belirlendi.

Öte yandan, matematik dışındaki testlerde de formüllerle doğru cevabın bulunabileceği iddia edildi.

ÖRNEK SORULAR:


Matematik Testi 4’üncü soru:

2011-2010+2009-2008+...+3-2+1 işleminin sonucu kaçtır?
A) 1004 B)1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002

Formüle göre rakamları küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden sıralıyoruz. Yeni sıralama:

A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008 şeklinde oluyor.

D şıkkında 1006 rakamı çakıştığı için doğru yanıt D şıkkı olarak işaretleniyor. Cevap anahtarında da 4’üncü sorunun yanıtı D şıkkı olarak veriliyor.

Matematik Testi 13’üncü soru:

Üç basamaklı bir doğal sayının sağına 3 yazılarak dört basamaklı A sayısı, aynı sayının soluna 2 yazılarak dört basamaklı B sayısı elde edilmiştir. A+B=9967 olduğuna göre üç basamaklı sayının rakamlarının toplamı kaçtır?
A) 12 B) 9 C) 15 D) 13 E) 11

A) 9 B) 11 C) 12 D) 13 E) 15

Rakamları bu şekilde küçükten büyüğe göre şıkların altına yeniden yerleştiriyoruz. Bu soruda da D şıkkında 13 rakamı çakışıyor. Doğru yanıt cevap anahtarında da D şıkkı olarak veriliyor.

Matematik Testi 22’inci Soru:

Bir işi 5 kadın işçi 20 günde, 5 erkek işçi ise 30 günde bitiriyor. Buna göre, 2 kadın ve 2 erkek işçi aynı işi birlikte kaç günde bitirir?
A) 50 B) 30 C) 45 D) 40 E) 20

A) 20 B) 30 C) 40 D) 45 E) 50

Şıklar sıralanınca doğru yanıt B şıkkında çakışan 30’dur. Cevap anahtarında da doğru yanıt B şıkkı olarak veriliyor.

Günün Önemli Haberleri