Şifre iddiasının sahibi konuşmuyor
Abone olÖSYM’nin hazırladığı soru kitapçığında şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya atan avukat iddiayı yalanlamasının ardından geri adım attı.
1 milyon 700 bin öğrencinin 27 Mart tarihinde katıldığı
YGS’de ÖSYM’nin hazırladığı soru kitapçığında şifreleme yöntemi
kullanıldığı iddialarını ortaya atan avukat Ayla Varan, ÖSYM
Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in iddiayı kesin bir dille yalanmasının
ardından geri adım attı.
Basın karşısına çıkarak ‘hodri meydan’ diyen Demir’e dersanelerden
de destek gelince Varan, konuşmamayı seçti. Artvin’de avukatlık
yapan Ayla Varan, ÖSYM’nin yaptığı açıklama sonrasında Star
gazetesine verdiği yanıtta, “Çocuğum hastalandığı için
yayınlanan aday kitapçıklarını incelemeye fırsatım olmadı. Bundan
sonra konuşmak istemiyorum. Öğretmenler artık kitapçıkları
incelerler” diye konuştu.
UYGULAMA DAHA ÖNCE DE YAPILDI
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in talimatıyla tüm öğrencilerin sınav kitapçıkları ÖSYM’nin resmi web sitesinde yayınlanmaya başladı. Bu kitapçıkları incelemeye başlayan eğitimciler, iddia edilen şifre yönteminin kitapçıkta uygulanamadığını belirttiler. Şifrenin sadece basına dağıtılan kitapçıkta uygulandığını söyleyen eğitimciler, geçtiğimiz senelerde de bu tarz yöntemlerin uygulandığının ve bunun ilk kez olmadığının altını çizdi. Eğitim uzmanları, hafta sonu yapılan Açıköğretim sınavlarında bile öğrencilerin şifreleme aramaya başladığını söyledi.
ANKARA KİTAPÇIKLARININ HEPSİ TEMİZ ÇIKTI
Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Başkanı Cihan
Yeşilyurt: ÖSYM’nin sitesi 1 milyon 700 bin kitapçığın tamamını
koyması zaman alacak. Ama ilk sunulan Ankara ilinin kitapçıklarını
inceledik ve hiçbir kitapçıkta şifreleme yöntemine rastlamadık.
Basına her yıl bir tane özel kitapçık dağıtılır ve her yıl bir
farklı bir şifreleme yöntemi olur. Sanki ilk kez oluyormuş gibi
şaşırmanın anlamı yok. YGS, cevap anahtarında da şifreleri olmayan
bir sınavdır. Öğrenciler kafalarındaki soru işaretlerinden
kurtularak LYS’ye hazırlanmalıdır.
Eğitim yazarı Turgay Polat: İki gündür 250’ye yakın kitapçık inceledim ve hiçbirinde iddia edilen şifreleme yöntemine rastlamadım. Matematikte bazı kitapçıklarda 2-3 soruda yöntem doğru sonuç verebiliyor ama bu zaten her zaman olabilecek bir olasılık. ÖSYM’nin bu kadar üzerine gidilmesinin sebebi KPSS’nin ardındaki sis perdesinin kalkmamış olmasıdır. ÖSYM bu nedenlerle artık siyasallaşmış bir kurum oldu. Gündem yaratılıyor.
HÜKÜMET DOĞRU OLDUĞU KANAATİNDE
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’ten de ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’e destek geldi. Demir’in açıklamalarını inandırıcı bulduğunu ifade eden Bakan Cemil Çiçek “Açıklamanın doğru ve yeterli olduğu kanaatini taşıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunu daha önce ifade etti. Çünkü neticede işin başındaki kişiler, bu işin sorumluluğunu bilen ve sorumluluk taşıyan insanlardır. Bu iddiaların doğru olmadığı kanaati bizde de var. Zaten savcılık da kendiliğinden bir inceleme başlatmış durumda” dedi.
İDDİA EDİLEN SİSTEM ÇALIŞIYOR
Şifre olduğu iddia edilen sisteme göre cevap şıklarındaki rakamlar küçükten büyüğe göre sıralanıyor. Eğer çakışan varsa doğru cevap çakışan rakamın bulunduğu şık oluyor. Hiçbir rakam çakışmazsa doğru yanıt ‘E’ şıkkı olarak çıkıyor. Birden fazla çakışan varsa da cevap en küçük rakam. Matematikteki 40 sorudan bu sistem uygulayarak 37 sorunun doğru cevabına ulaşılabiliyor.Yanıtları rakamsal olarak verilen Sosyal, Türkçe ve Fen sorularında da aynı formülü uygulayarak en az 50 soruyu daha rahatlıkla çözmek mümkün oluyor.