Sıfırcı Hoca'dan Türkiye'ye yeni uyarı
Abone olFitch Ratings'ten faiz indirimiyle ilgili yeni bir uyarı geldi: Kur üzerinde negatif etkileri olur!
Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Janine Dow, Türkiye bankacılık sektörünün sermaye yeterliliği açısından olası finansal şoklara karşı dirençli olduğunu kaydetti.
Dow, uluslararası birçok finans kuruluşunun Türkiye’nin bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin yukarı yönlü revizyonlar yaptığını hatırlatarak, Fitch olarak kendilerinin de yakın zamanda Türkiye’nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2,4’ten yüzde 2,7’ye yükselttiklerini ifade etti.
"Diğer uluslararası finans kuruluşları da Türkiye’nin ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerini yukarı yönlü revize etti. İlk çeyrekte yüzde 4,3 ile güçlü bir büyüme gördük” diyen Dow, Türkiye’nin ekonomik büyüme hızının bankacılık sektörünü de yakından ilgilendirdiğini vurguladı.
Dow, “Bankaların ekonomik performansı ekonomik ortamla çok yakından ilişkili. Ekonomik büyüme olması bankaların faaliyetleri için destekleyici bir ortam oluşturur” dedi.
'KREDİ BÜYÜMESİNDE ARTIŞ BEKLEMİYORUZ'
Türkiye’de bankacılık sektörünün kredi büyümesine ilişkin değerlendirmede bulunan Janine Dow, yılın ilk yarısındaki kredi büyümesinin tarihsel olarak en düşük seviyelerde olduğunu, bu yılın ikinci yarısında kredi talebinde belirgin bir artışın gerçekleşmesini beklemediklerini anlattı.
Türkiye’de uzun zamandır devam eden faiz oranları ve yüksek enflasyon ilişkisine de değinen Dow, “Faizler belki inebilir. Fakat bu gerçekleşirse kur üzerinde negatif etkileri olacaktır. Enflasyon halen yüksek seyrediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini geride bıraktık ama önümüzdeki yıl yapılacak olan genel seçimleri bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
'TÜRK BANKALARININ SERMAYE RASYOLARI İYİ'
Türk bankacılık sektörünün olası küresel şoklara karşı nasıl bir sınav verebileceğinin sorulması üzerine Dow, Türk bankalarının şokları nasıl absorbe edip, iyi bir performans gösterebilme becerisi sergilediğine bakıldığında, özellikle Türk bankalarının son derece iyi sermayelendirilmiş durumda olduğunu belirtti.
Bankaların sermaye yapılarının olası şoklara karşı tampon işlevi gördüğünü vurgulayan Dow, şöyle konuştu:
“Her ne kadar sermayelendirmenin eskiden olduğu kadar güçlü olduğunu düşünmesek de halen sermaye tamponları beklenmeyen kayıpları absorbe edebilecek yeterlilikte görünüyor. Türk banklarının sermaye rasyolarının bankaların büyümesinden kaynaklı zayıfladığını görüyoruz. Bankaları sermayeyi büyümek için kullandılar. Fakat genel olarak Türk bankalarının sermaye pozisyonları iyi.”
'OYNAKLIĞIN SEBEBİ YAPISAL ZAYIFLIKLAR'
Türkiye’nin yakın çevresindeki jeopolitik sorunlara da değinen Dow, şunları kaydetti:
”Irak jeopolitik sorunlardan sadece biri. Türk bankalarının Irak’a ilişkin doğrudan riski oldukça düşük seviyede. Türkiye’nin ticaret ortağı olarak Irak önemli bir yerde. Fakat Türkiye’de ihracatçılar çok yönlü ve kolayca yeni pazarlara yönlenebiliyorlar. Türkiye'nin ekonomik olarak önümüzdeki dönemde kendi sınıfındaki ülkelere oranla daha volatil olacağını düşünüyoruz. Bu oynaklığın sebebi bazı yapısal zayıflıklar ve dışsal yansımalar. Oynaklığın ne kadar süreceğine dair bir zaman limiti yok. Hükümetin politikalarına bağlı bir şekilde Türkiye’nin tasarruf oranının artması, uzun vadeli doğrudan yatırımın artması gibi temel değişimler ekonomideki oynaklığı azaltacaktır."