"Siber Zorba Olma!" kampanyası 13 Aralık'ta başlayacak

Abone ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Samsung ile başlattıkları "Siber Zorba Olma! #farkinavar" hareketine destek vermekten mutlu olduklarını belirtti. "Siber Zorba Olma!" kampanyası 13 Aralık'ta başlayacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Samsung ile başlattıkları "Siber Zorba Olma! #farkinavar" hareketine destek vermekten mutlu olduklarını belirtti. "Siber Zorba Olma!" kampanyası 13 Aralık'ta başlayacak.

Sayan, Samsung Electronics Türkiye iş birliğiyle, BTK'da düzenlenen "Siber Zorba Olma!" kampanyasının tanıtım toplantısında, "siber zorbalığın", bilgi iletişim teknolojileri aracılığıyla bir bireyin ya da grubun diğerlerine yönelik düşmanlık, korkutma, tehdit, sindirme, taciz amaçlı yazılı veya görsel iletileri kasıtlı ve düzenli bir şekilde göndermesi olarak ortaya çıktığını söyledi. Sayan, "Dünyada ve ülkemizde özellikle 2010 ve sonrası siber zorbalıkla ilgili yapılan çalışmalara göre, internet kullanıcılarının Kanada'da yüzde 21'i siber zorbalığa maruz kalırken, yüzde 69'u siber zorbalığa tanıklık etmiş. İngiltere'de bu rakam yüzde 20 ve üzeri olarak kayıtlara geçerken, ülkemizde ise siber zorbalığa maruz kalanların oranı yüzde 20. Amerika'da siber zorbalıkla mücadele etmek zorunda kalanların yüzde 20'si intiharı düşünmüş." diye konuştu.

Son 2 yılda siber zorbalıkla ilgili yapılan çalışmalara değinen Sayan, bununla karşı karşıya kalanlarda depresyon, özgüven kaygısı, korku, üzüntü, hayal kırıklıkları, utanç, alkol ve uyuşturucu kullanımı, güvensizlik, eğitim hayatında başarısızlık, okuldan kaçma ve yalnızlık hissi gibi olumsuz durumların ortaya çıkabildiğine dikkati çekti. Sayan, şunları kaydetti:

"Siber zorbalıkla mücadelede özellikle eğitimcilere, ailelere, gençlere, STK’lara, özel sektöre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına çok önemli görev ve sorumluluk düşüyor. 2010 yılından beri Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilere, ebeveynlere, eğiticilere, adli ve mülki idari amirlere internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda verdiğimiz ve hala da vermekte olduğumuz eğitim ve seminerlerde en önemli başlıklarımızdan birisi de siber zorbalık ve mücadeledir. Bu mücadeleyi eğitim verdiğimiz 400 formatör öğretmen ve onların eğittiği 100 binin üzerinde öğretmen hali hazırda yürütmektedirler. Kurum uzmanlarımız 40’tan fazla ilde 60 binden fazla öğrenciye bu konuda seminer vermiş ve vermeye de devam etmektedir. Yakında resmi olarak tanıtımını yapacağımız internet yardım merkezimizin internet üzerinden hizmet verecek olan web portalının 10 ana başlığından birisi de siber zorbalık. Gezici Güvenli İnternet Tırı projemizi yakın bir zamanda hizmete alacağız."

Samsung ile başlattıkları "Siber Zorba Olma! #farkinavar" hareketine destek vermekten mutlu olacaklarını dile getiren Sayan, bu kapsamda ailelere, öğretmenlere, öğrencilere ve eğiticilere eğitim verilmesinin planlandığını aktardı.

PROJEYE DESTEK TALEBİ

Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim de çocuk ve gençler üzerinde psikolojik ve fiziksel anlamda yıkıcı etkileri olan sorunla ilgili ülke genelinde farkındalık yaratmak amacıyla dijital bir film hazırladıklarını belirterek, "Paylaşımı yapılacak filmimizle 13 Aralık'ta tüm sosyal medya hesaplarımızı 'Siber Zorba Olma!' görselimizle karartarak paylaşımlarımızda #farkinavar etiketini  kullanacağız. Projeyle ilgili yayılımı artırmak için tüm paydaşlarımızdan 13 Aralık'ta sosyal medya hesaplarından 'Siber Zorba Olma!' görselini paylaşarak projeye destek olmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akca ise siber zorbalığın yaygınlığını ve yarattığı sonuçları ortaya koymak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle yürütülen araştırma projesinin sonuçlarından bahsetti.

BİN 400 ÖĞRENCİYE ANKET YAPILDI

Proje kapsamında 7 ilde 7. ve 8. sınıfa devam eden bin 400 öğrenciye anket yapıldığını bildiren Akca, şunları söyledi:

 "Siber zorbalık mağdur ve faili olma durumunun her ikisinde de ilk sırada yer alan İstanbul’da siber mağdur/kurban oranı yüzde 20’ye yaklaşırken, siber zorba olma oranı ise yüzde 15’i geçmektedir. Ayrıca siber zorbalık deneyimlerinin internet kullanım sıklığıyla doğru orantılı olduğu görülmüştür. Araştırmanın diğer bulguları öğrencilerin siber zorbalık konusunda yeterince farkındalığa sahip olmadığını, bu nedenle siber zorba ve kurban olma oranlarının daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Samsung ve BTK öncülüğünde başlatılan 'Siber Zorba Olma! #farkinavar' hareketi, siber zorbalığın önlenmesi ve çocuklar ve gençlere siber zorbalıkla baş etme becerisi kazandırılması açısından hayati önem arz ediyor." 

btk
Günün Önemli Haberleri