Shaolin Manastırı 3 boyutlu çekiliyor

Abone ol

Savaş sanatlarının Kâbe’si olarak bilinen Shaolin Manastırı'yla ilgili 60 dakikalık belgesel filmin çekimlerine Çin’de başlandı.

Savaş sanatlarının Kâbe’si olarak bilinen Shaolin (Şaolin) Manastırı'yla ilgili 60 dakikalık belgesel filmin çekimlerine Çin’de başlandı.

Bu belgeseli ilginç kılansa son birkaç yılın yeni sinema tekniği olarak parlayan 3D yani üç boyut teknolojisiyle çekiliyor olması.

Şimdiye değin Shaolin Manastırı ve Kung Fu ile ilgili birçok film yapılmıştı ancak 3D teknolojisiyle çekilmesi savaş sanatları meraklılarını ekranlara çekecek.

Shaolin öğretisi kadim Çin' in mistik sırlarından birisi ve tüm savaş sanatlarının da kaynağı.

Örneğin en bilinen savunma sporlarından biri olan Kung Fu, Shaolin Kung Fu'nun bir alt öğretisi.

Uzun zaman, uzun yol, güç, silah, maharet, sevgi, erdem gibi anlamları içeren ve gerçek bir savaş sanatı olan Shaolin Kung Fu’yu Çin’de bile çok az usta biliyor.

Shaolin Rahipleri’nin bu sanatı inançları gereği çok gizli tuttukları söyleniyor.

İddialara göre rahipler, bu savaş sanatını dış dünyadan saklayarak sadece bu sanatı hak ettiğine inandıkları insanlara öğretiyorlar.

Ancak günümüzde özünden uzak ve hatta yozlaşmış olduğu söylenen Shaolinler var.

Örneğin bugün ülkemizin sahil kesimlerindeki beş yıldızlı otellerde yapılan gösterilerdeki gibi, büyük bölümü akrobasi ve gösteriye dayalı ve gerçek Kung Fu Sanatıyla ilgisi handiyse yok.

Shaolin 3D filme konu oluyor

Hollywood'un savaş sanatları aktörü olan Jason Scott Lee 2 Ağustos'ta çekimlerine başlanan filmde başrolde.

46 yaşındaki Çin kökenli Lee 1993 yapımı "Ejderha: Bruce Lee Öyküsü" adlı filmin de baş aktörüydü.

Jason Scott Lee, Bruce Lee'nin geliştirdiği Jeet Kune Do adlı Kung Fu öğretisini Bruce Lee'nin öğrencisi Jerry Poteet'ten öğrendi.

Film Çin'den Çin Uluslararası İletişim Merkezi, Singapur'dan Beach House Picture ve ABD'den 3D televizyon kanalı olan 3net ile ortak yapım. Filmin ilk gösteriminin 3net'te 2013 başında yapılması bekleniyor.

Daha sonra Çin’de ve dünyada gösterime girecek.

Singapurlu yönetmen Donovan Chan, 3D teknolojili yapımların hem TV hem de sinema sektöründe son birkaç yılda popüler olduğunu söylüyor ve ekliyor "o nedenle Şaolin Manastırını ve savaş sanatları çarpıcı 3D teknolojisiyle yeniden ele alacağız. Bu dünyanın henüz hiç görmediği bir iş ve mükemmel bir zamanlama."

Seyircilerin, 3D tekniğinden ötürü kendilerini kung fu ustaları ve tarihî Shaolin Manastırının görkemli yapısının içinde gibi hissedeceklerini söyleyen yönetmen Chan, "bu film benim çocukluk düşüm" diyor.

Chan oyuncu Lee'nin hem batı hem de doğu kültürlerinin biliyor olmasının da büyük şans olduğunu söyledi.

30 Haziran'da manastırda yapılan basın toplantısında, manastırım başrahibi Yongşin (Yongxin) de bu belgeselin yapılmasının olağanüstü önemli olduğunu açıkladı.

Shaolin kültür mirası

Çin Uluslararası İletişim Merkezi'nden Cing Şuiçing (Jing Shuiqing), "Filmin uluslararası ekibi beş ayrı ülkeden geliyor. Şaolin kung fu sadece Çin kültürünün önemli bir parçası değildir, aynı zamanda dünya çapında büyük bir izleyicisi vardır" dedi.

5'inci yüzyılda kurulan Shaolin Manastırı tarih boyunca birçok kez yıkılıp yeniden yapıldı.

Manastır ile birlikte manastırı içine alan içinde taş ve briketten 228 pagodanın bulunduğu Pagoda Ormanı 2010 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne dâhil edildi.

Batuo (Fotuo ya da Buddhabhadra) tarihin ilk Shaolin Manastır başrahibi olarak Budizm'i yaymak için 464 yılında Hindistan'da Çin'e gelen bir Dhyana ustasıydı.

Çin'in güneyindeki Hınan (Henan) eyaletinde bulunan Shaolin Manastırı’nı Mart 2006'da Rusya Devlet Başkanı Putin de ziyaret etmişti.

Günün Önemli Haberleri