SGK'dan vatandaşa bir sürpriz daha
Abone olAile hekimleri reçetelerinden katkı payı alınmasının ardından şimdi de raporlu ilaçlardan katkı payı alınması gündemde.
Kalp, tansiyon, kolestrol, şeker gibi kronik hastalıklar için kullanılan ilaçlardan da yüzde 3 ila 5 oranında katılım payı alınabilecek. Böylece aylık 100 liralık ilaç kullanımı gerektiren bir kronik hastalığı olan vatandaş, 5 lira katkı payı ödemek zorunda kalabilecek.
Hürriyet'in haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hem ilaç giderlerini azaltmak hem de 'ilaç israfının' önüne geçmek üzere yeni önlemler üzerinde duruyor. Önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 'İntibak Yasa Tasarısına' eklenen bir madde ile raporlu ilaçlardan da 'katılım payı' alınmasının önünü açılıyor. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek olan tasarının kabul edilmesi halinde SGK, tansiyon, kalp, şeker, astım, diyaliz gibi kronik hastalık raporu olanlardan da ilaç katılım payı alma yetkisine haiz olacak.
HANGİ MADDE DEĞİŞİYOR?
Tasarıya eklenen madde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 'katılım payı alınmasını' düzenleyen 68. Maddesinde değişiklik öngörüyor. "....sağlık hizmetleri için gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, kişilerin prime esas kazançlarının, gelir ve aylıklarının tutarı ve benzeri ölçütler dikkate alınarak % 10 ilâ % 20 oranları arasında olmak üzere Kurumca belirlenir" hükmünde yer alan yüzde 10'luk alt sınırın yüzde 1 olarak değiştirilmesi öneriliyor.
MUAF LİSTESİ YENİLENECEK
Ekonomi bürokratları, akılcı ilaç kullanımını teşvik etmek ve israfın önüne geçmek üzere; katılım payı alınmayacak ilaç listesinde değişiklik yapılabileceğini belirttiler. Katılım payından muaf tutulan ilaç listesinin çok geniş olduğuna dikkat çeken bürokratlar, "Eğer yasal değişiklik yapılırsa, zaman içinde katılım payından muaf olan ve olmayan ilaçlar listesi gözden geçirilecek. Buna göre bazı ilaçlarda katılım payı yüzde 3 ila 5'e çıkarken; bazılarında indirime gidilebilecek ya da katılım payından muaf hale gelebilecek" dediler. Bürokratlar, hangi ilaçlardan hangi oranda katılım payı alınacağı ya da hangi ilaçların muafiyet listesine gireceğinin ise Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ile SGK'den temsilcilerin yer alacağı ortak bir çalışmayla belirleneceğini vurguladılar.
10 MİLYARLIK İLAÇTAN HİÇ KATKI ALINMIYOR
Türkiye'de sigorta kapsamında olan vatandaşlar, ilaç kullanımında 3 gruba ayrılıyor. Çalışanlar, ilaç katılım payı olarak yüzde 20; emekliler yüzde 10 katkı payı öderken; her iki grupta yer almasına karşın raporlu ilaç kullananlardan ilaç katılım payı alınmıyor. Yani raporlu hastaların kullandığı ilaçların tamamını SGK karşılıyor. 16 milyarlık ilaç faturasının yüzde 70'ini ise raporlu ilaçlar oluşturuyor. Dolayısıyla yaklaşık 10 milyarlık ilaç faturasının tamamını SGK üstleniyor. Bürokratlar, bu yapının 'sürdürülebiler' olmadığını belirterek, her geçen yıl artan ilaç faturasını karşılanabilmesi için 'hasta farkındalığının' ve 'katılımının' şart olduğunu vurguluyorlar.
Ancak alınan ilacın yüzde 100'ünün devlet tarafından üstlenilmesinin hasta farkındalığını önlediğine dikkat çekiyorlar. Hastaların, bedava aldıkları ilacı, evinin bir köşesine attığını, zamamında ve önerilen miktarda kullanmadığını söylüyorlar. Kolestrol ilaçlarının tamamının diet ve egzersizle birlikte önerildiğini belirten bürokratlar, "Kolestrol ilacı kullanan bir hasta, yaşam şeklini değiştirip, diyetine dikkat ediyor ve spor yapıyorsa ilaç bir işe yarar. Sadece ilaç kullanıyorsa tedavisi eksik kalıyor, demektir. İşte biz bu tür ilaçlardan yüzde 3-5 katılım payı alınarak, hasta farkındalığı da sağlansın istiyoruz. Tüm dünya hastanın riske ortak olmasını istiyor ki; hasta tedaviye yardımcı olsun" diyorlar.
AYLIK MALİYET EN FAZLA 5 LİRA
Kalp, tansiyon, şeker, diabet gibi hastalıklarda aylık ilaç faturasının en fazla 100 TL olduğunu belirten bir bürokrat, genelde ödenen faturanın ise 35-40 TL civarında olduğunu söyledi. Bu durumda yüzde 3 ila 5 katılım payı alınmasının, hastanın aylık 2 ila 5 lira ödemesi anlamına geleceğini ifade etti.
KİMLER MUAF KALACAK?
Bürokratlar, katılım payının tüm raporlu hastalardan alınması önerisinde bulunmadıklarını; kişinin müdahil olamayacağı ve tedavi maliyeti yüksek metabolik hastalıklar, kanser ve kalıtsal hastalıklarda muafiyet devam etmesinden yana olduklarını belirttiler. Ayrıca fiyatı düşük olduğu için piyasada bulunmayan bazi diüritik ilaçlar ile şeker hastalarının kullanması gereken ilaçların fiyatının yükseltilerek, tamamının SGK tarafından üstlenilmesini önereceklerini söylediler.
AİLE HEKİMLERİ REÇETESİNDEN 3+1 TL
Ocak ayında yürürlüğe giren yasa değişikliği ile devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinin yazdığı reçetelerden alınan 3 TL'lik katkı payı, aile hekimlerinin yazdığı reçetelerden de alınmaya başlanmıştı. Ayrıca tüm reçetelerde 3 kalemi geçen her bir ilaç için ilave 1 TL alınması hükme bağlanmıştı.
BÜTÇE 1.1 MİLYAR AŞILDI
İlaçta uygulanan global bütçedeki 1.1 milyar liralık aşımı karşılamak için Kasım ayında 6 bin 700 ilacın fiyatı yüzde 7.5 oranında indirilmişti. Ancak sektörün bu indirime karşı çıkması üzerine yaklaşık 350 ilaçta indirim oranı geri alındı.
2011 yılının 10 ayında yazılan toplam reçete sayısı, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 13.4 oranında artarak, 221.4 milyondan 251 milyon adete ulaştı. 10 aylık dönemde ilaç harcamaları ise yüzde 5.3 artarak 11.6 milyar TL oldu.
TEDAVİ GİDERİ YÜZDE 18 ARTTI
2010 yılında kamu, özel ve üniversite hastanelerine giden sayısı 278 milyon iken; tedavi giderleri için 18.5 milyar lira harcandı. Ayaktan muayene olan kişi sayısı 262 milyon iken, bunların tedavi gideri 9 milyar TL oldu.