SGK paraları peşin yatıracak
Abone olSosyal Güvenlik Kurumu, kronik hastalıkları nedeniyle katkı alan hastalara ödeme kolaylığı getiriyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, kronik hastalıkları nedeniyle katkı alan hastalara ödeme kolaylığı getiriyor. Kurum, çölyak hastalarına para yardımını peşin yapacak. 12 bin hastaya tedavi yardımı, hesaplarına otomatik olarak yatırılacak. Ayrıca kronik hastalıkları nedeniyle hasta alt bezi, sonda ve kolostomi torbası kullananların tedavi yardımları da peşin ödenecek.
SGK, raporu olan 12 bin çölyak hastasının hesabına her ay 52 ila 80 lira yardım parası yatıracak. 0-5 yaş grubu hastalar için 52.5 lira; 5-15 yaş hastalar için 80 lira; 15 yaş üstü hastalar içinse aylık 72.5 lira hesaba yatırılacak.
SGK, İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Ali Edizer, çölyak hastalarına kolaylık sağlamak için uygulama değişikliği yaptıklarını söyledi. Daha önce bu hastaların tüketecekleri gıdaların üç ayda bir doktor tarafından yazıldığını ve bunların da sadece eczaneden alınabildiğini anlattı.
Edizer, "Glutensiz gıdaların o kadar çok çeşidi var ki; gofreti, kıvrımlısı, kelebek makarnası, unları... Ama hekim ne yazarsa hasta üç ay boyunca onu tüketmek zorundaydı. Oysa Türkiye genelinde belediyelerin ekmek fabrikalarında bile üretilen ekmekler varken, marketlerde çeşit çeşit glutensiz gıdalar satılırken hastalar sadece hekimin yazdığı ürünleri eczaneden alabiliyordu. Bunların temininde de güçlükler vardı. Kaldı ki marketlerde bunları daha uygun fiyatla bulmak mümkün. Vatandaş hekimin yazdığı reçete ile eczaneden bir kutu alırken; belki marketten iki üç kutu alacak" dedi.
Edizer, şimdi de ödeme sistemini değiştirmek üzere harekete geçtiklerini belirterek, artık destek tutarlarının da hasta hesabına otomatik olarak yatırılacağını müjdeledi.
SIRA SONDA VE HASTA BEZİNDE
Edizer, çölyaklılardan sonra bazı kronik hastalıklara ilişkin ödemelerde de benzer değişiklik yapacaklarını söyledi. Kronik hastaların kullandığı hasta bezleri, sondalar, kolostomi torbalarına ilişkin tedavi yardımlarının da peşin verilmesi için çalışma yaptıklarını duyurdu.
ÇÖLYAK HASTALARI RAPOR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
1-Raporu mutlaka Gastroenterolog uzmanı hazırlamalı.
2-Raporuda hastalık adı olarak, "Çölyak Hastalığı" yazmalı.
3-Raporda çölyak hastasının glutensiz un ve glutensiz mamul ürün kullanacağı belirtilmeli.