SGK kapınızı çalıp maaşınızı geri isteyebilir!
Abone olBağ-Kur'lular aman dikkat! Maaş alıyoruz derken bir de borçlu çıkabilirsiniz! SGK bir gün maaşınızı geri isteyebilir.Peki ne yapmak gerekiyor?
Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül merak edilen soruları yanıtladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Soru:Babam 08.10.2008'de vefat etti, SSK emekli maaşı anneme bağlandı. Annem 2011'de 2002'de ölen Bağ-Kur emeklisi dedemden de maaş almaya başladı. Şimdi iki yıl boyunca aldığı 8.500 TL geri isteniyor. Ne yapabiliriz?
CEVAP: Annenizin dul aylığı ile yetim aylığı, diğer tüm gelirleri brüt asgari ücretin altında ise mümkündü. Brüt asgari ücretin üzerinde olduğu tespit edildiğinde haksız alınan maaşı SGK talep edebilir.
GELİRLERİN TOPLAMINA BAKILIYOR
Soru: Annem rahmetli babamın maaşını almaktaydı. Emekli Sandığı'ndan üç ayda bir 4000 TL. Aynı zamanda da rahmetli annesinin esnaf Bağ – Kur’lu olmasından dolayı her ay 500 TL’ye yakın maaş alıyordu. Ancak Bağ-Kur maaşı kesti. İtiraz edelim mi? Bugüne kadar verdiği maaşları geri isterler mi?
Cevap: Diğer gelirler asgari ücretin brüt tutarının üstünde ise Bağ-Kur’dan yetim aylığı alma imkânları yok. Gelir sınırı dolayısıyla hak etmediğiniz halde bağlanan aylıklar geri istenebilir.
10 yılı dolduran, emekli olur
Soru: 2004'te çakılı kadro ile Emekli Sandığı'na bağlı çalıştım. Kısa bir süre SSK’lı çalıştıktan sonra 2007'de 657’li olarak tekrar atandım. 2015 itibarıyla 10 yıllık Emekli Sandığı primini doldurdum. Ben de bu haktan faydalanabiliyor muyum?
CEVAP: 1 Ekim 2008 öncesi memur olarak başlamışsanız, 10 yıllık süreyi de doldurmanızla isteğe bağlı iştirakçi olarak primlerinizi ödeyerek dışarıdan emekli olabilirsiniz. İspatı işverene ait
Soru: 3 yılda 2.500 saat fazla mesaim var ve hiç ödeme almadım. Yıllık izin kullanmadım, ücreti de almadım. Dava açmalı mıyım?
Cevap: Davada ödemelerin yapıldığını ispat yükümlülüğü işverene ait olacaktır.