Internet Haber Mobil Uygulama
Internet Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
Internet Haber mobil uygulamasını denediniz mi?
ZONGULDAK'tan okurumuz Ali Rıza Türkmen soruyor: “Bünyamin bey, patron beni sigortalı yaptı mı diye nasıl kontrol edebilirim? Farklı farklı yerlerde çalıştım, SGK günlerimi nasıl toplanmam gerekiyor?"
Sayın okurum, sigortalılık konusunda artık epey bilinçli bir toplumumuz var. Tahsis seviyesi, geliri, kültürü ne olursa olsun tüm vatandaşlar sigortalılığın ve gün gelip emekli olmanın önemini biliyor.
Herkes sigortalı olup olmadığını önemsiyor, yakından takip ediyor. Sigortasız olanlar ALO 170 hattını arayarak şikâyet ediyor, müfettişler/denetmenler o işyerlerine denetim yapıyor.
Vatandaşın bu olayı önemsemesinin ve SGK denetmenleri/müfettişlerinin özverili denetimleri sayesindedir ki bir zamanlar her iki kişiden biri sigortasız iken bugün bu oran yüzde 33’ler oranına geriledi. Hele de sanayi sektöründe kayıtdışılık yüzde 15 civarında, yani nerede ise doğal kayıtdışılığa yaklaştık...
Yani insanımız SGK’yı önemsiyor, benimsiyor…
SİGORTASIZ MI ÇALIŞIYORSUNUZ?
Burada vatandaşların merak ettikleri temel şey şu: Acaba sigortasız mı çalıştırılıyorum? Acaba patron benim sigorta girişimi yaptı mı? Acaba maaşım SGK'ya tam bildiriliyor mu?
Birçok okurumuzdan sigorta günlerini nasıl göreceklerine dair sorular alıyoruz.
Yani işe giren vatandaşlar ne zaman sigortalı bildirildiklerini, sigortasız mı yoksa sigortalı mı olduklarını görmek istiyorlar.
Konuyu tüm okurlarımızı yakından ilgilendiren bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.
SGK'YA GİDEREK ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
SGK günlerinizi görmenin ve sigortalı olup olmadığınızı kontrol etmenin ilk yolu, doğrudan SGK'ya gitmek.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun her ilde bulunan en yakın il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik merkezine giderek sigortalı girişinizin yapılıp yapılmadığı sorgulayabilmeniz mümkün.
Keza, gittiğiniz SGK müdürlüğünden ücretsiz olarak günlerinizin dökümünü (toplam emeklilik gününüzü) resmi, barkodlu evrak olarak çıkarttırabilirsiniz.
Tüm bunlar ücretsiz, yalnızca SGK müdürlüklerinin halkla ilişkiler birimine gidip talep etmeniz halinde veriliyor.
Eğer işe girişiniz bir önceki ayın 23’ünden sonra olduysa (yani o ay sigorta günleriniz henüz bildirilmedi ise) sigortanızın başlatılıp başlatılmadığını da SGK’da soruşturabilirsiniz.
İNTERNETTEN KONTROL EDİN
SGK gün dökümleriniz görmenin ikinci yolu ise interneti kullanmak. Bu yol en hızlı, en pratik yol da bu...
İnternete girip www. adresine tıklayarak e-Devlet uygulamalarına şifreniz ile ulaşabiliyorsunuz.
E-devlet sistemini kullanan vatandaşların yüzde yetmiş gibi kahir bir ekseriyeti bunu SGK hizmetlerine bakmak için kullanıyor.
e-Devlet sistemine girdiğinizde hem SSK’lı hem Bağ-Kur’lu hem memur hem de diğer statülerdeki sigortanızı kontrol edebiliyorsunuz, SGK’ya borcunuz olup olmadığını görebiliyorsunuz, borcunuzun faiz dahil o günkü değerini öğrenebiliyorsunuz, SGK işlemlerini kontrol edebiliyorsunuz, emeklilik günlerinizi yazıcıdan çıktı olarak alabiliyorsunuz.
Yine bu hizmet sayesinde emekli aylığınızı, kesintileri, rapor parası alacağınızı, sağlık hizmeti alma hakkınızı, GSS borcunuzu sorgulayabiliyorsunuz.
Hatırlatalım: e-Devlet şifreniz yoksa yâda unuttuysanız en yakın PTT şubesinden kolayca alabilirsiniz.
SİZİN GÜNLERİNİZİ BAŞKASI GÖREMEZ
Eskiden SGK günlerinizi herkes görebiliyordu. Sizin TC kimlik numaranızı bilen herhangi biri SGK’nın web sitesi üzerinden tüm sigorta bilgilerinize ulaşabiliyordu.
Şimdi ise SGK bilgileriniz şifresiz görülemiyor!
SGK günlerinizi ve sigorta bilgilerinizi yalnızca e-devlet şifresi ile sizin görebilmeniz kişisel bilgilerinizin sizin haberiniz olmadan üçüncü kişilerin eline geçmemesi için getirildi.
Geçtiğimiz ayarda Meclis’ten geçen ve yasalaşan kişisel bilgilerin gizliliği ile ilgili yasa ile de yalnız sigortalı günleriniz değil sigorta, sağlık, ilaç kullanım gibi bilgileriniz de kişisel veri kapsamına girdi ve sizin izniniz olmadan kimse göremiyor, kullanamıyor…
SGK GÜNDÖKÜMÜNÜN ÖNEMİ...
Son olarak SGK gün dökümünüz ne anlama geliyor, onu açıklayalım.
SGK’dan alacağınız gün dökümü gerek SSK’lı (yeni tabirle 4/a’lı), gerek Bağ-Kur’lu (yeni tabirle 4/b’li) gerekse de memur olarak (yeni tabirle 4/c’li) günlerinizi görmenizi ve toplamanızı sağlıyor. Bu gördüğünüz günler sizin emekli olmanıza yarayan sigortalı çalışma günleriniz.
Eskiden görülmeyen çıraklık ve stajyerlik günleri de görülebiliyor ama bunlar emekliliğe sayılmıyor, bunu belirtelim.
Keza banka ve sigorta şirketi sandıklarında geçen günleri de e-devlet dökümünde görebilirsiniz.
SGK gün dökümünüzde hangi işyerinde çalıştığınızı (işyeri numarası ile) görmeniz ve takip etmeniz mümkün…
MAAŞINIZ TAM YATMIYOR MU?
Son olarak çok önemli bir noktayı daha hatırlatalım: SGK günlerinizin yanında internetten ne kadar maaş üzerinden SGK'ya bildirildiğinizi de görebiliyorsunuz.
Ülkemizde sigortalılık arttı ama genelde çalışanlar aldıkları tam maaş üzerinden değil de eksik sigorta ile SGK'ya bildiriliyor.
Maaşı düşük bildirelenin gelecekte alacağı emekli aylığı da düşük oluyor. Yani maaşını düşük bildirilince gelecekteki nafakanızdan çalınıyor.
Ne kadar ücret üzerinden SGK'ya bildirildiğinizi de e-devlet sistemi üzerinden gündökümünüzü takip ederek kontrol edebilirsiniz. Bizden hatırlatması...
---
Kıssadan Hisse
“Gerçek bilgelik kaygı ile düşünmektir; her talihsizliği hesaba katmak; ama bir kere harekete geçtikten sonra da cesur olmaktır.”
— Heredot
---
Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen
www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar
Yazarın önceki yazıları için:
/yazar/bunyamin-esen-181.html
Yazarın yazı arşivi için:
http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm