Sezonun ilk kuru inciri 45 TL'den satıldı
Abone olNazilli’de sezonun ilk kuru inciri alımı, Nazilli Ticaret Borsası'nda düzenlenen törenle yapıldı.
İlk kuru incir alımının ardından Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Ziya Aksüt ve İncir üreticileri karşılıklı Aydın zeybeği oynayarak kutlama yaptılar.
Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt; “Devlet tarafından desteklenmeyen tek tarım ürünü olan kuru incir, ihracatından önce işlenmek üzere alımlara başlandı” dedi. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık başta olmak üzere Nazilli ve çevresinde incir üretimi yapanlarla birlikte incir ticareti ile uğraşan çok sayıda tüccar ve ihracatçının katıldığı törende borsaya getirilen sembolik 180 kilo kuru incir açık artırma ile kilosu 45 TL’den İncir İşletmeleri tarafından satın alındı. Törende Nazilli Ticaret Borsası tarafından Başkan Haluk Alıcık’a desteklerinden dolayı plaket verildi.
Yıllık 100 milyon lira gelir elde edilen ve Nazilli bölge ekonomisinin en önemli tarım ürünlerinden olan Kuru İncir’in Türkiye üretiminin yüzde 50’sini karşıladığını ifade eden Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Türkiye incirinin yarısının Nazilli’de üretilerek borsada işlem gördüğünü ifade ederek “Nazilli, iklimi gereği Kuru incirin ilk idrak ettiği şehir Nazilli; Dağlarından ve ovalarından Bal akan, Türkiye Kuru incir ihracatının yüzde 40 hammaddesini sağlayan, Türkiye Kuru incir ihracatının yüzde 15’ini sağlayan, Anadolu’da satılan Kuru incirin yüzde 50’sinin işlendiği yerdir. Nazilli Ticaret Borsası Üyeleri ve üreticilerimiz; bu başarının arkasındaki güç ve bu başarının kahramanlarıdır. Nazilli; kuru incirle tanınması için çalıştığımız şehir. Nazilli; Kaliteli incir üretimi ile bölgemizin en çok incir üretilen şehri. Türk İncirinin, kaliteli incir elde edilerek ihracatta sorun yaşanmaması için Nazilli Ticaret Borsası olarak Üretici-Tüccar-Borsa üçgeninde üzerimize düşen çalışmaları geliştirerek Nazilli denince ‘Kuru İncir’ kelimesini özdeşleştirmek için elimizdeki imkanları sürekli kılmak için sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kuru incir ticareti ile Nazilli ekonomisine her yıl ortalama 100 milyon lira katkı sağlanmaktadır.
NAZİLLİ’DE 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI
Kuru incirin Nazilli ekonomisinde işsizliğe çare olduğunun altını çizen Başkan Aksüt “Çünkü elle şekil verilerek işlendiği için bu iş emek, işletmelerin kurulması ile hayat bulmakta ve özellikle kadınların istihdama katılmalarını sağlamaktadır. 1980’lerde sadece bir işletme varken bugün bu sayı 30 işletmeye kadar çıkmış ve 3 bin kişiye istihdam imkanı yaratmıştır. Dolayısıyla ihracat ve iç piyasaya olan ticareti Borsa olarak geliştirmeye çalışıyoruz. İşletmelerin çoğalması Gıda Mühendisleri ve teknikerleri gibi teknik personele de iş imkanı sağlıyor.
KURU İNCİR DEVLET DESTEĞİ GÖRMEYEN TEK ÜRÜN
Kuru İncirin devlet desteği görmeyen tek ürün olduğunu ve önemle desteklenmesi gereken ürünlerin başında geldiğini söyleyen Ziya Aksüt “Geleneksel ürünlerden olan kuru incir üreticilerine ilekleme konusunda devlet desteği verilmeli. Organik olarak da üretilen kuru incire yeni pazar şansı yaratılmaya başlamış ve yaklaşık 2 bin ton organik kuru incir üretilmekte ve bir kısmı Nazilli’den direkt ihracata gitmektedir. Diğer kısmı da Nazilli dışındaki firmalarca ihraç edilmektedir. Ticaret ve ihracatın arttırılabilmesi için tarımsal ürün yatırımlarının önü açılmalı ve kuru incirle ilgili ticaret alanlarının yaratılabilmesi için yerel yönetimler de çalışmalıdır. Kuru incir alım satımının yapılabileceği yer konusunda da Borsa olarak çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Üreticilerin inciri seçmesinin kuru incir ihracatçısının işini kolaylaştırmakta, işleme kolaylığı sağlamakta ve ticaretin akışını sürekli kılmakta olduğunu da belirten Aksüt, İşleme kolaylığı da Kuru incire talebi yükselteceği için fiyatlarda istikrar sağlayacağını ifade etti.
NAZİLLİ İNCİR’İN ANAVATANI
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ise, incir üretiminin merkezi konumundaki Nazilli’nin incirin anavatanı olduğunu söyleyerek “Selçuklular döneminde bile incirin anavatanı Nazilli ve çevresi olmuştur. Evliya çelebi seyahatnamesinde 41 çeşit ürünün bir arada bulunduğu şehir olarak Nazilli’yi göstermiştir. Uzun yaşamın da merkezi olan Nazilli’nin en önemli ürünü incirdir. Yaz kış yenebilen incir her açıdan faydalı bir besindir. Bütün bu olumlu özelliklerine rağmen reklamını yapmadığımız ve sahip çıkmadığımız tek ürün yine incirdir. Belediye olarak bu önemli sorunu tanıtım ve destekle çözeceğiz. Önümüzdeki yıl başlatacağımız incir festivali ile ekonomik açıdan en önemli ürünümüzü tüm dünyaya tanıtacağız. Üreticisinden ihracatçısına kadar her alanda destek verilecektir. İncir, anavatanı olan Nazilli’de hak ettiği değeri bulacak. Ben üreticilerimiz başta olmak üzere incir işi ile uğraşan herkese bol kazançlar diliyorum” dedi.
İLK İNCİR YETİŞTİRİCİLERİNE; ÇEYREK ALTIN
Nazilli Ticaret Borsasında yapılan törenin sonunda 30 Temmuz 2010 tarihinde ilk inciri borsaya getiren 9 üreticiye birer çeyrek altın verilerek teşekkür edildi. Üreticiler Özcan Karagözoğlu, Mutlu Yılmaz, Özcan Durmaz, Yusuf Bakırlıoğlu, Ferdi Güncan, Ali Durdu, Hüseyin Dilbaz, Abdullah Çağdaş ve M. Mustafa Küçük’ün getirdiği 180 kilo kuru incir açık artırmayla sembolik olarak belirlenen fiyat olan kilosu 45 TL’den İncir İşletmeleri tarafından satın alındı.
Törenin ardından Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve borsaya ilk kuru inciri getiren incir üreticileri borsa binası önünde davul zurna eşliğinde Aydın zeybeği oynadı.