Sezere zehir gibi yanıt

Abone ol

Hükümeti üstü kapalı uyaran Cumhurbaşkanı Sezer'e AK Parti Grup Başkanvekili Çelik'ten cevap geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, her sorumlunun, konjonktürel ve sanal sıkıntılar oluşturmamak konusunda çaba göstermesi gerektiğini belirterek, iktidarı geriye gidişle vasıflandırmanın ve bu çabalarla ilintili hale getirmenin, akla ve mantığa sığacak değerlendirmeler olmadığını söyledi.

Parlamento'da basın toplantısı düzenleyen Çelik'e, gazeteciler, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in dün yaptığı açıklamalara işaret ederek, irticayla ilgili değerlendirmelerine katılıp katılmadığını sordu. Çelik de Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu belirterek, yasaların açık, kolluk kuvvetlerinin suç işleyenlerin peşinde olduğunu, yargının da üzerine düşeni yaptığını anlattı.

"Her sorumlu, hepimiz, konjonktürel ve sanal sıkıntılar oluşturmamak konusunda çaba içinde olmaması gerekir" diyen Çelik, Türkiye'nin çok fazla sıkıntısı olduğunu vurguladı. Çelik, şunları söyledi:

"Eğer bu konuyla ilgili iktidara dönük bir eleştiri kampanyası yürütülüyorsa, şunu söylemekle yetiniyorum; AB'ye bu kadar hızlı koşan, AB ile entegre konusunda Cumhuriyet tarihinde bu kadar çaba ve gayret gösteren başka bir iktidar olmadığına göre, bu iktidarı geriyle gidişle vasıflandırmak, o çabalarla ilintili hale getirmek, akla ve mantığa sığacak değerlendirmeler değildir." İktidar olarak nereye koştuklarını ve ne yapmak istediklerini 70 milyonun ve dünyanın çok iyi bildiğini kaydeden Çelik, varmak istedikleri noktanın açık olduğunu, dünya devleti olma ve çağdaş ülkelerle bütünleşme konusunda bu kadar hızlı hareket eden bir iktidarın; farklı şekillerde, konjonktürel ve sanal bazı olaylarla karşı karşıya bırakılma çabalarını doğru bulmadığını, haksızlık yapıldığını söyledi.

Çelik, "Cumhurbaşkanı'nın, açıklamalarını, AKP'yi yıpratmak için mi yaptığına inanıyorsunuz?" sorusuna karşılık, şunları söyledi:

"Ben bunları, Sayın Cumhurbaşkanı için de söylemiyorum. Genel olarak bu hava yayılmaya çalışılıyor. Ama iktidarın durduğu nokta; gayet açıktır, varmak istediği hedef de açıktır. Bunu sadece programıyla değil, çalışmalarıyla, icraatleriyle, yasama faaliyetleriyle ortaya koymuştur. Olmayan bir şeyi varmış gibi, zoraki şekilde ortaya koyma çabaları tutmuyor. Kamuoyunda da tutmuyor, hiçbir platformda da yerini bulmuyor. Çünkü olmayan şeyler...

'Acaba, bir bağ kurabilir miyiz?' Kuramazsınız, çünkü AK Parti'nin icraatları ve düşüncesi aklı, beyni, ufku, bakışı, tek ve şeffaftır. Bunu kimsenin gölgelemeye, karartmaya, araya perdeler çekmeye hakkı yok. Ne yapmak istediğimizi, bütün milletimiz gayet net bir şekilde görüyor." Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı'nın, kamu güvenliği ve düzeni gerekçesiyle ibadetin kısıtlanabileceği görüşüne katılıyor musunuz?" sorusuna karşılık Çelik, Cumhurbaşkanı Sezer'in görüşlerini okuma fırsatı bulamadığını söyledi.

İbadetin bireysel bir hak olduğunu, bireyin özgürlük alanı içinde yer aldığını anlatan Çelik, "Dileyen dilediği, inandığı şeye ibadet edebilir. Türkiye'de Anayasa ve tüm yasalar, bireyin özgürlüğünün önünü açmıştır. Birey, düşündüğü, inandığı gibi yaşayabilir. Bunun önünde bir engel yoktur" karşılığını verdi.

'ELİMİZİ ÇABUK TUTACAĞIZ'

Faruk Çelik, bir gazetecinin, "Cüneyd Zapsu, ABD'de 'Başbakan'ı kullanın' dedi" demesi üzerine, Zapsu'nun, "ifadelerinin çarpıtıldığını" söylediğini belirterek, kendisinin böyle bir şey söylediğine ihtimal vermediğini ifade etti. Gazetecilerin "Tutanaklar var" demesi üzerine Çelik, "Kanıtlar varsa, Sayın Zapsu'dan cevabını almanız gerekecek. Bize ifadesi, bu değerlendirmelere katılmadığı ve olayın çarpıtıldığıdır. Kendisine sormanız daha doğru olur" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün dün açıkladığı paketin ne zaman TBMM'den çıkarılacağı konusundaki soru üzerine, henüz bir takvim oluşturmadıklarını bildiren Çelik, "Elimizi çabuk tutacağız. Meclis çalışmasını uzatma düşüncesinde değiliz" dedi.

Günün Önemli Haberleri