Şeytanlık yapmayı düşünen olursa

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonomik gelişmeyi arttırmak için oluşturdukları melek yatırımcı sistemini anlattı.

EGİAD'ın düzenlediği 70. Ege Buluşmaları'nın konuğu olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonomik gelişmeyi arttırmak için melek yatırımcı sistemi oluşturduklarını söyleyerek, "Ama şeytan da bir melektir. Bu işte bir şeytanlık yapmayı düşünen olursa o melek yatırımcıyı da ayırırız" dedi.

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen 70. Ege Toplantısı'nın konuğu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan oldu. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra EGİAD Başkanı Seda Kaya, EBSO Başkanı ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonominin gelişmesi için son bir yıl içerisinde iki önemli uygulama başlattıklarını açıkladı. Bireysel katılım sermayesi adı verilen bu sistemde fikri olan genç bir girişimciyle serveti, geliri ve tecrübesi olan yatırımcıyı buluşturduklarını anlatan Babacan, "Değerli fikirleri, melek yatırımcı dediğimiz sermaye sahipleriyle buluşturup bu fikirlerin hayata geçmesini bekliyoruz. Şu ana kadar 241 melek yatırımcımız Hazine Müsteşarlığı'ndan sertifikalarını aldı" dedi. Servet-gelir-tecrübe kriterinin tutması durumunda melek yatırımcı olunabileceğini vurgulayan Babacan, "Ağlarını da akredite ediyoruz. Bu işin yani melek yatırımcılığın temelinde güven var. Ama biliyorsunuz şeytan da bir melek. İşin şeytanlığına gidilirse sertifikalı bu melekleri ayırıyoruz" dedi.

LİNYİT'E 5. BÖLGE
Türkiye'nin cari açığının en önemli sebebinin enerjiden kaynaklandığını aktaran Babacan, enerji giderlerini azaltmak için linyit kömürüyle çalışan tesislere 5'inci bölge teşvikleri vereceklerini belirtti. Bunun gibi enerji ithalatını azaltan adımları önümüzdeki dönemde atmaya devam edeceklerinin altını çizen Babacan, "Buna ek olarak katma değerli, ARGE'ye önem veren ürünleri ortaya çıkarmak başlıca hedefimiz. Bizim sanayiye daha fazla destek vermemiz şart ama adil bir rekabet ortamı yaratılırsa bu olur. Kolay para kazanılan sektörlerde dahi dikkatle ama rekabete dayalı bir çaba gösterilmeli" diye konuştu.

İMAJIMIZI G-20 DÜZELTECEK
Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin uluslararası basında negatif bir algıyla tanındığına dikkat çekti. Türkiye'nin başarılı bir G-20 dönem başkanlığı ile bu algıyı yıkmaya çalışacağının altını çizen Babacan, "Gezi olayları ve 17 Aralık süreci dış basında olumsuz malzeme üretti. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri başarıyla geçince Türkiye'nin olumlu bir şekilde dünya basınında yer alacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE SIKIŞTI
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, Türkiye'nin inşaat ve perakende sektörü ile rant ekonomisinin kıskacında sıkıştığını söyledi. Kaya, son verilere göre toplam istihdamın yüzde 50,9'unun hizmetler ve 7,3'ünün inşaat sektöründe olduğuna dikkat çekti. Sanayide istihdam edilenlerin yüzde 20,5'de kaldığına işaret eden Kaya, "Bu oranı arttırmak zorundayız. Türkiye yeniden üretime dönmelidir. Yeni yatırımlara genç işsizliğin önlenmesinde önemli olacaktır" dedi.

ZAAFLAR İSTİKRARDAN UZAKLAŞTIRIYOR
Ekonomide istikrarın korunmasının önemine de değinen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak toplumsal istikrarın temeli de demokrasi ve özgürlüklerin, adalet duygusunun, toplumsal barışın koşulsuz biçimde savunulmasıdır. Yaşanan zaaflar bizi gündem güne istikrardan uzaklaştırmakta ve Büyük Türk Devleti olgusunu içten içe kemirmektedir."

ARJANTİN ÖRNEĞİ
Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Kaya, "Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanan Türkiye'de ekonomik gelişmeleri iyi takip etmeli. Zira geçtiğimiz hafta Arjantin'de yaşananlar yalnızca küresel boyutta yarattığı sorunlarla değil, bizim gibi hassas ekonomisi olan ülkelere de bir hatırlatma olmuştur. Biz seçimlerin hemen ardından tekrar ekonomiye odaklanılması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'40 KATIR MI 40 SATIR MI'?
EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise ülke gündeminin son derece hızlı değiştiğine dikkat çekerek, ekonomiyi siyasetin arkasına atmakta Türkiye'nin son derece başarılı olduğunu kaydetti. Faizlerin sanayici için '40 katır mı 40 satır mı' durumu sergilediğini belirtti. Yorgancılar, "Onun için yüksek kur sisteminden çıkmalıyız. Enflasyon ve cari açığın düşürülmesi ekonomimize fayda getirecektir. Faizlere yapılacak sert düşüşlerin bazı sıkıntılar yaratacağı inancındayım" diye konuştu.

TEŞVİK MOTİVASYONU ARTTIRIR
Merkez Bankası'nın zorunlu sıkılaştırması nedeniyle rekabetçi kur, ihracat ve inşaatın büyümeyi sağladığı bir dönemi geride bırakıldığını hatırlatan Yorgancılar, "Fakat gelişmekte olan ülkelere göre bu büyüme düşük kaldı. Sanayici için tehlike çanları da çalıyor. EBSO 100 ve Türkiye 500 listesindeki değişimler de bunu gösteriyor. Yenilenmesi gerektiğine inandığımız teşvik sistemi kaybolan motivasyonu arttıracaktır. 11 OSB'nin yüzde 62'si boş. Biz, OSB'ler dolana kadar komşu ilin teşvikinden yararlanalım, dolunca tekrar eskisi gibi olabilir. İşsizlik için de istihdam desteği verilebilir" dedi.

Günün Önemli Haberleri