Sevilla haritası nedir ne zaman hazılandı Sevilla haritası kim yaptı?
Abone oldoğu Akdeniz ile ilgili sıcak gündem devam ederken Sevilla haritası yeniden gündeme geldi. Sevilla haritası Meis Adası'ndan başlıyor ve Akdeniz'e kadar iniyor. Peki Sevilla haritası ne anlama geliyor, kim hazırladı? İşte dünyanın sıcak gündemi Sevilla haritası hakkında merak edilenler...
Doğu Akdeniz'de yaşanan hareketlilik devam ederken ABD'nin
Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı açıklama gündem
oldu. Birçok vatandaş yapılan "Sevilla Haritası adlı harita
ile ilgili olarak bugüne kadar Türk basınında çok sayıda görüş yer
almıştır" paylaşımının ardından Sevilla haritası hakkında araştırma
yapmaya başladı. Peki nedir bu sevilla haritası, nereyi kapsar ve
kim sevilla haritasını yaptı?
Gündemdeki haberler ardından Sevilla haritası bir kez daha gündeme geldi. Son günlerde sık sık duyduğumuz Sevilla haritası iddiasına göre, Meis Adası'ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz'in ortasına kadar iniyor. Peki, Sevilla haritası nedir, ne anlama geliyor? İşte sevilla haritasıyla ilgili bilgiler
Sevilla haritası önemi ve ne anlama geldiği son günlerde takip edilen konular arasında yer aldı. Doğu Akdeniz’le ilgili sıcak gündem devam ederken, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından "Sevilla Haritası adlı harita ile ilgili olarak bugüne kadar Türk basınında çok sayıda görüş yer almıştır" notuyla bir açıklama yaptı.
Sevilla haritası nedir: Sevilla haritası, Rum-Yunan ikilisinin Türkiye'yi Akdeniz kıyılarına hapsederek izole etme hayallerinin temel araçlarından biri olarak kullanılıyor.
İspanya'nın Sevilla Üniversitesi beşeri denizcilik coğrafyası alanında uzman Prof. Juan Luis Suarez de Vivero tarafından hazırlandığı için üniversitenin adıyla anılan bu harita, Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz'de kıta sahanlığı olarak hak iddia ettiği alan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) 2004 yılında ilan ettiği MEB'in sınırlarının AB'nin resmi sınırları olduğunu öne sürüyor.
Bu haritanın iddiasına göre, Meis Adası'ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz'in ortasına kadar iniyor ve Türkiye'ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor.
Türkiye, yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığını vurgulayarak bu iddiaları reddediyor. Yunanistan ve GKRY tarafından yıllardır her vesileyle "AB'nin Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları" olarak ön plana çıkarılan haritanın resmi bir hükmü olmadığı ve AB tarafından hazırlatılmadığı Birlik yetkilileri tarafından açıklanmışsa da AB'yle irtibatlı çeşitli kaynaklarda bu haritanın temel alındığı biliniyor.