Sevilay Yılman Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğüne dair şüpheleri yazdı

Abone ol

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundaki randevusuna giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı merak ediliyor. Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair şüpheleri yazdı.

İstanbul'da 2 Ekim saat 13:00'te Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolan rejim muhalifi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan haber alınamıyor. Öldürüldüğüne dair iddialar her geçen gün kuvvetleniyor. Habertürk yazarı Sevilay Yılman, "Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair şüpheler neler? " başlıklı yazısında gündeme oturan olaya dair olup biteni paylaştı.

GİRİŞ KANITI VAR ÇIKIŞ KANITI YOK
(...)Konsolosluk binasına giriş kanıtı olan ancak çıkış kanıtı olmayan gazeteci ile konsolosluğun böyle bir açıklama yapması polis ve MİT görevlilerinde Kaşıkçı’nın öldürülmüş olabileceği yönünde şüphelerin oluşmasına neden oluyor. Peki yüzde 100 olmasa da Kaşıkçı’nın öldürülmüş olabileceği ile ilgili şüpheler neler?

O SAATLERDE KAMERALAR NEDEN BOZUK?
Birincisi, ki en önemli nedenlerden biri, konsolosluğun doğru beyanda bulunmaması. İncelenen tüm kameralarda Kaşıkçı’nın binaya girişinin olduğu ancak çıkışı olmadı kesin ve net bir biçimde belli. Konsolosluk eğer şahsın binadan çıktığını iddia ediyorsa bunu da bina içindeki kamera görüntüleriyle ispat etmek zorunda.

Ancak edemiyor ve Reuters muhabiri bunu sorduğunda da İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi; “Kameralarımız o saatler arasında çalışmadığı için kayıt yapmamış” şeklinde açıklıyor.

KAŞIKÇI İÇERİ GİRMEDEN BİR GÜN ÖNCE ARABİSTAN'DAN 15 KİŞİ NEDEN KONSOLOSLUK BİNASINA GİRDİ?
İkincisi, olayı araştıran polis ve MİT görevlilerinin ulaştığı ilginç bir ayrıntı. Bilgiye göre Kaşıkçı’nın konsolosluktaki ikinci randevuya gitmeden bir gün önce Suudi Arabistan’dan iki ayrı uçakla 15 kişilik bir ekip geliyor ve bu ekip İstanbul’a iner inmez İstanbul'daki konsolosluk binasına geçiyor.

Cemal Kaşıkçı kimdir öldürüldü mü Reuters'tan bomba iddia

GİZEMLİ EKİP SAAT 18:00'DE AYRILIYOR
Ne zamana kadar peki? Ertesi günü saat 16.00'ya kadar. Yani polis ve MİT’in tespitlerine göre Suudi istihbaratından olduğu tahmin edilen bu 15 kişi, 1 Ekim günü gelip, 2 Ekim günü saat 18.00'de İstanbul’dan ayrılıyor.

Üçüncüsü ise konsolosluğun ancak 5 gün sonra kapılarını açması… Üstelik de uluslararası haber ajansı Reuters’a. Bizzat Başkonsolos Muhammed Uteybi muhabire 6 katlı binanın tümünü gezdiriyor ve dolapların içi dahil açılıp; “Bakın işte burada yok!” diyerek Kaşıkçı’nın binada olmadığı ispat edilmeye çalışıyor."

CAM FİLMİ KAPLI SİYAH MİNİBÜS SIRRI ÇÖZECEK
Gazeteci başkonsolosluğa giriş yaptıktan iki saat sonra çıkışları görülen 6 aracın da konsolosluğa ait olduğu belirlendi. Araçlardan üçü sağ, diğerleri sol yöne gitti. Şüphelerin toplandığı camı film kaplı siyah minibüsün, bir araçla birlikte konsolosluk önünde dört saat beklediği, daha sonra D-100 Karayolu'na doğru hareket ettiği tespit edildi. Polis, araçların yol aldığı güzergahların kamera görüntülerine bakıyor. Araçlardaki kişilerin tespit edilmesine çalışılıyor. Özellikle şüphe çeken biri camları film kaplı iki araç yeşil plaka taşıyor. Bu araçlarda tıpkı konsolosluk yerleşkeleri gibi arama yapılamıyor.

SUUDLAR 'TRUMP'I ELEŞTİRDİ' DİYE YASAK KOYDU
1958 Medine doğumlu Cemal Kaşıkçı, 1982'de Indiana State Üniversitesi'nden işletme yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. Suudi gazetelerinde muhabir olarak çalışan Kaşıkçı, İngiliz sermayeli Arab News'de genel yayın yönetmeni yardımcısı olarak çalıştı. Kaşıkçı, Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesinin yazı işleri müdürü oldu. Ancak gazetede rejim muhalifi bir dizi makalenin yayımlanınca 52 gün sonra Suudi Arabistan hükümeti tarafından işten kovuldu. Bu olaydan sonra Londra'ya bir nevi sürgüne gitti. Nisan 2007'de, ikinci kez Al Watan'da yazı işleri müdürü olan Kaşıkçı 3 yıl sonra yeniden istifa etmek zorunda kaldı. Aralık 2016'da Independent, Cemal Kaşıkçı'ya Suudi Arabistanlı yetkililer tarafından ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştirdiği için TV yasağı konulduğunu iddia etti. Washington'da yaşamaya başlayan Kaşıkçı,Washington Post gazetesinde düzenli yazılar kaleme aldı. Kaşıkçı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a karşı muhalif yazılarıyla tanınıyordu.

Günün Önemli Haberleri