Serinlerken gözlerinizden olmayın!

Abone ol

Aydın Göz Hastanesi yılın en sıcak günlerinin yaşandığı ülkemizde serinlemek için havuza gidenlerin dikkatli olmasını önerdi.

Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Faruk Yazıcı , aşırı sıcakların bunalttığı şu günlerde serinlemek için havuzların sıklıkla tercih edildiğini, ancak havuz keyfinin hastanede son bulmaması için dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Faruk Yazıcı, havuzlardan bulaşan göz hastalıkları arasında sıklıkla rastlanan 'bulaşıcı göz nezlesi' hakkında; 'Havuzdaki bakteri, virüs ve mantarlar göz nezlesine neden olabilir. Hastalar genellikle gözlerinin kızarmasından, yanmasından ve akıntıdan şikayet ederler. Sabahları gözler şiş ve çapaklı olur. Batma, yabancı cisim hissi ve ışığa hassasiyet de belirtiler arasında yer alır. Hastalık bir veya iki gözde de ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların bir süre havuza girmemeleri ve güneşe çıkmamaları önerilir. Güneş ışınları hastalığın artmasına ve tedavi sürecinin uzamasına neden olur. Virüslerin neden olduğu göz nezlesi inatçı ve uzun süreli bir rahatsızlıktır. Gözde çapak söz konusu olmamakla birlikte, aşırı kızarıklık ve şişlik görülür' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yeterince temiz olmayan havuzların, özellikle çocuklarda klordan kaynaklanan alerjik reaksiyonlara da neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Faruk Yazıcı 'Sürekli göz kaşıntısı, kanlanma ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Göz nezlesinin yanı sıra yine havuzdan bulaşabilecek bir diğer hastalık gözde uçuktur. Halk arasında uçuk diye tanımlanan herpes enfeksiyonları göz kapaklarında şişlik ve küçük beyaz noktacıklar ve ağrılı olarak kendini gösterir. Tekrarlanmasını engellemek için vücut direncini yüksek tutmak gerekir. Bunun için de bol vitamin alınmalı, dinlenmeli ve güneşten mümkün olduğunca korunmalıdır' dedi.

'HAVUZA LENS İLE GİRMEYİN'

Bunların haricinde lens kullanan hastaların havuza girmeden önce mutlaka lenslerin çıkarılmasını öneren Op. Dr. Yazıcı 'Çünkü yeni nesil kontakt lens diye adlandırdığımız yumuşak lensler belli oranda su içerir. Mikroplar sulu ortamlarda çok daha rahat üreyip enfeksiyona neden olur. Lensle mikroplu bir havuza girildiğinde lensin mikrop kapma oranı oldukça yüksektir.' diyerek havuza girerken bilinçli davranılması gerektiğinin altını çizdi.

Son olarak Op. Dr. Yazıcı, havuza girerken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: "Her şeyden önce temizliğinden emin olunmayan havuzlara kesinlikle girilmemelidir. Mümkünse çocuklar ve yetişkinler için ayrılmış havuzlar tercih edilmelidir. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalıdır. Göz enfeksiyonlarına karşı yüzücü gözlüğü ve maskeler kullanılmalıdır. Lensle havuza kesinlikle girilmemelidir. Çocuklara havuz suyunu ağızlarına almamaları ve yutmamaları öğretilmelidir. Hijyen kurallarına özen gösterilmeli, tuvaleti kullandıktan ya da bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra eller bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Aksi takdirde vücudunuzda bulunan mikroplar suya bulaşarak, havuza giren diğer çocukları da etkileyebilir."

Günün Önemli Haberleri