Serinlerken felç olmayın dikkat klimalar fena çarpıyor
Abone olBilinçsiz klima kullanımının üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre ve yüz felcine sebep olabildiğini hatırlatan uzmanlar, “klima çarpmalarına” karşı uyarıyor.
Yaz aylarında “klima çarpmalarına” bağlı hastalıklarda artış
olduğunu hatırlatan KBB Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, “Yazın,
klima çarpmalarına dikkat. Bilinçsiz klima kullanımı, üst solunum
yolları enfeksiyonlarına, zatürre ve yüz felcine sebep olmasın”
dedi, şu uyarılarda bulundu:
KLİMA YÜZE VE BEDENE DOĞRUDAN VURMASIN
“Yazın, tabii ki klima ortamı serinletiyor ve cennet gibi bir ortam sağlıyor, ama adeta iki ucu keskin kılıç gibidir. Klima kullanımındaki en önemli püf nokta, yüzümüze ve bedenimize direkt vurmasın. Uyuduğumuz odada mümkünse, uyumadan önce klimayı çalıştırmak ve uyurken kapatmak doğrudur. Eğer, çok sıcak zamanlarda mecburen klimayla uyuyorsak, direkt olarak bedenimize üflemesin ve mümkünse soğuk havanın hareket edeceği hava koridorunda bulunmayın. Klimalar, ayrıca havayı kuruttukları için burun tıkanıklığını da arttırırlar. Bunun önlenmesi için mümkünse soğuk buhar üfleyen cihazlar ve burun nemlendiricileri faydalıdır. Bir de bilinenin aksine, bademcik iltihabı, yaz aylarında daha çok görülüyor.”
SICAKLARDA “BURUN KANAMASINA” DİKKAT
Yazın sıcak ve kuru havalarda, burun kanamalarına daha sık
rastlandığını anlatan Doç. Ulusoy, şunları kaydetti:
“Özellikle, tansiyon yüksekliği olanlar, gelişme çağındaki çocuklar, son üç ayındaki gebeler ve alerjik bireylerde burun kanamaları daha sık görülür. Bundan dolayı, risk grubunda olup kanama eğilimi olan çocuklar, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp ve damar rahatsızlığı bulunanlar, gebeler ve tansiyon hastaları, güneşin bunaltıcı olduğu günün en sıcak saatlerinde, mümkün olduğunca serin ve gölge ortamında kalmalıdır.
BURUN KANAMASINA MÜDAHALE NASIL OLMALI?
Burun kanamalarında, burun içerisine bol soğuk su çekilip, hafifçe sümkürerek pıhtının uzaklaştırılması faydalıdır. Sonrasında, oturur pozisyonda iken, kafa hafif öne eğilip, burun kanatlarına 5-10 dakika süreyle her iki taraftan baş ve işaret parmaklarının iç kısmıyla genişçe tutularak baskı uygulanmalıdır. Burnun esnek olan uç kısmının sıkıştırılması önemlidir. Bu sıkıştırma işleminin burun ucundan orta yüz ile birleşim yerine kadar genişçe tutularak basının uygulanması gerekir. Sıkça yapılan bir hata olarak, kemik dokuya bası uygulanması faydasızdır. Ayrıca, aktif kanama esnasında, burun kökü ve enseye buz uygulaması bazen faydalı olabilir. Bunlara rağmen devam eden kanamalarda ise mutlaka KBB uzmanına görünmek gerekir.”
YAZ ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Yaz aylarında görülebilecek enfeksiyon hastalıklarından korunmak için hijyen ve genel sağlık kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizen Dr. Seçkin Ulusoy, şunları söyledi:
1-Elleri sık sık sabunla yıkayın.
2-Yazın özellikle, çocukları etkileyen ve sık görülen rotavirus ishallerinden korunmak için çeşme sularının kaynatılması, özellikle ishal salgını dönemlerinde oldukça koruyuculuğu yüksek bir işlemdir.
3-Saçlar, mümkünse havlu ile kurulanmalıdır ve ıslak saç ile rüzgara çıkılmamalıdır. Terli kıyafetler ile de rüzgara maruz kalınmamalı ve imkan dahilinde değiştirilmelidir.
4-Dondurma ve benzeri tatlı ve soğuk gıdaların tüketilmesinin ardından, mutlaka çok soğuk olmayan su içilmelidir.
5-Havuz ve denizlerden bulaşan kulak enfeksiyonları, yaz tatilini tek başına zehir edebilir. Açık denizlere göre, havuzlar çok daha fazla hijyen problemi içerirler. Uzun süre hijyenik olmayan havuzlarda kalmanın yanında, bir de kulak çubuğu gibi çeşitli aletler nedeniyle, dış kulak yolu temizliğine bağlı oluşan hastalıklar ortaya çıkabilir. Havuzdan bulaşabilecek kulak enfeksiyonlarından korunmak için dış kulak yolunun nemli kalmaması ve florasının korunması gerekir.