Şerif Mardin öldü aslen nereli kimdir? Şerif Mardin kitapları
Abone olTÜRKİYE'nin yetiştirdiği en ünlü sosyologlardan Şerif Mardin öldü. Peki kimdir Şerif Mardin'in ölüm sebebi neydi özel hayatında neler var, geride bıraktığı kitaplar neler? İşte mahalle baskısı terimini ortaya atan Prof. Dr. Şerif Mardin'in biyografisi.
Türk sosyolojisinin büyük isimlerinden, Prof. Dr. Şerif Mardin, 90 yaşında dün hayata veda etti. Mardin'in cenazesi bugün Yeniköy Camii'nde öğle namazını müteakiben kaldırılacak. Peki kimdir Şerif Mardin?
Şerif Mardin 1927 yılında istanbul'da doğmuştur. Galatasaray Lisesi'ni bitiren Şerif Mardin orta öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri'nde tamamlamıştır. Lisans öğrenimini 1948 yılında Stanford Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde yapan Şerif Mardin, yüksek Lisansını 1950 yılında John Hopkins Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü'nde tamamladı. Şerif Mardin Doktorasını da 1958 yılında Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü Siyaset Bilimi Bölümü'nde verdi.
Ankara Üniversitesi'nin 13 yıl hocalık yapan Şerif Mardin Boğaziçi Üniversitesi'nden İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nin kurucusu Dekanlık ve Sosyoloji Bölümü Başkanlığı yaptı ( 1973 ). Washington'da daha sonra yaklaşık 13 Amerikan Üniversitesi'nde İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığını yürüten Şerif Mardin, Türkiye'ye Sabancı Üniversitesi'nin Tanzimat Dönemi Türkü'nün gelişimini geliştirecek bir programın başında döndü. Şerif Mardin İstanbul Şehir Üniversitesi'nde çalışıyordu. Ölüm sebebi ise yaşlılığa bağlı hastalıklar gösterildi.
Mahalle Baskısı terimi ona ait
Şerif Mardin, 2007'de Vatan Gazetesi'nde ' Ruşen Çakır' la yapılan bir röportajda 'mahalle baskısı' kavramını ortaya attı. Bu kavram o dönemde çok tartışıldı ve Türkiye literatürüne girdi.
Şerif Mardin'in kitapları :
-İdeoloji
-Bediüzzaman Said Nursi Olayı / Modern Türkiye'de Din ve Toplumsal -Değişim
-Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908
-Siyasal ve Sosyal Bilimler
-Türk Modernleşmesi
-Türkiye'de Din ve Siyaset
-Türkiye'de Toplum ve Siyaset
-Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu
-Din, Toplum ve Modernite Türkiye'de ", Syracuse University Press'ten