Şenerden Mortgage itirafları

Abone ol

Ödeme gücü yüksek olmayana bu sistem hayal. Bu sözler Mortgage yasasını çıkartan Abdüllatif Şener'e ait.

Tasarının görüşmeleri sırasında en büyük sürpriz Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in, ”Bu sistemin ödeme gücü olmayanlara hitap etmediğini kabul etmek gerekir. Asgari ücretli ya da dar gelirliler bu sistemle konut sahibi olamazlar” itirafı oldu.

Şener, “Eğer ödeme kabiliyeti varsa krediyi alır ve konut sahibi olur. 50 bin YTL kredi alan biri 20 yıl vadede aylık ödeyeceği miktar 551 YTL olacaktır. Yani bu düzeyde ödeme gücü olmayan biri bu krediyi alamaz, dar gelirli asgari ücret sahibi biriyse olmaz” dedi.

ÜÇ NOKTAYA DİKKAT EDİN

Mortgage'ın bir "kredi mekanizması" olduğunun altını çizen Şener, "Başlarken de hesap adamı olacaksın, bitirirken de. Taksit ödeme kabiliyeti olmayan birinin yararlanması söz konusu değil. Bu, hiçbir ödeme kabiliyeti bulunmayan vatandaşlarımıza karşılıksız yardım anlamına gelmiyor" diye konuştu.

Şener, tüketicinin üç noktaya dikkat etmesi gerektiğini söyledi:

1) Almış oldukları kredinin faizi
2) Taksit ve vadesi
3) Alacakları konutun değeri

Bakan Şener, yasanın yürürlüğe girmesiyle konut fiyatlarında artış olup olmayacağı yönündeki bir soruya, "Aşırı talep baskısıyla arzın yükseleceğini, fiyatların tırmanışa geçeceğini düşünmüyorum. Ama burada tüketicinin davranışı son derece önemli. Kredi var diye konuta saldırmak yerine, hesaplarını iyi yapsınlar" dedi.

YASA NE GETİRİYOR
Mortgage yasasıyla, uzun vadeli taksitlerle ev sahibi olma koşulları düzenleniyor. Yasaya göre tüketici kredi kullanırken, sabit veya değişken faizi tercih edebilecek. Borcunu erken kapatmak isteyene ana para üzerinden yüzde 2 oranında erken kapatma cezası uygulanacak.

Banka, 2 ay kredi taksitini ödeyemeyenin evini satma hakkına sahip olacak. Kendi arsasına konut yapacak olanlar da sistemden yararlanabilecek.
Mevcut konut kredilerinden yararlananlar, yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde itiraz etmezlerse mortgage sistemine dahil edilecekler. Konut kredisi alan kişilerin hayat sigortası yaptırması zorunlu tutulacak.

Kredi alan kişilerin vefat etmesi durumunda vefat edenin yakınları sisteme devam etmek zorunda olmayacaklar.

TÜKETİCİLERDEN MORTGAGEZEDE UYARISI
Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, Mortgage Yasa Tasarısı’nın yasalaşan haline karşı olduklarını belirterek, “Mortgagezedeler yaratılacak” dedi.

Tasarıya göre, tüketicilerin ekspertiz raporunda yazan değerinin yüzde 25’ini ödeyeceğini, ancak bankanın tüm evi ipotek alacağını ve yüzde 75’ine kredi vereceğini anlatan Çetin, kredi faizleri sabit tutulursa tüketicilerin erken ödemede yüzde 2 oranında ek bir ödeme daha yapacağını, faiz değişken olursa da 2 yıl sonra tüketicilerin “Mortgagezede” haline gelerek, yetkili aramaya başlayacağını öne sürdü. //

Günün Önemli Haberleri