Sendikadan işçilere 'görgülü olun'!

Abone ol

Bizim karı demeyin, çorba içerken 'ooohhh' demeyin, kıtlıktan çıkmış gibi yemeyin... Sendika bu yılbaşında üye ve işçilerine bir görgü kuralları kitabı hediye etti...

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), üyesi olan 262 firma ve 325 işletmenin 127 bin 300 işçisine, yılbaşı hediyesi olarak nasıl görgülü olunacağını anlatan bir kitap dağıttı. Ahmet Kardam ve Ayşe Bilge Dicleli'nin kaleme aldığı 'Eğrisi Doğrusu-Görgülü Ol Hoş Yaşa' isimli kitap, çorba nasıl içilir, hangi yemek nasıl yenir gibi gündelik hayatla ilgili kuralları anlatıyor.

İşte birkaç tavsiye

Erkekler tuvaletinin nasıl kullanılması gerektiğine dair bilgilerin de olduğu kitapta, zamansız esneme, karın guruldaması gibi durumlarda nasıl davranılması gerektiğinin ipuçları bulunuyor. İşte sendika üyelerinin görgü kuralları konusundaki bilgilerini ölçebilecekleri testlerin de yer aldığı kitaptan bazı tavsiyeler:

'Bizim karı' denmez!

Kadın, erkek için 'bizim karı', erkek de kadın için 'bizim herif' değildir. Evli kadın veya erkekten 'eş' diye söz edilir.
Batı kültürünün tersine ekmeksiz yapamayız. Ama onsuz yapamadığımız ekmeği yerken, bir o kadar görgüsüzlük yapabilmekteyiz. Uyarı: Ekmeğinizi asla bez ya da peçete yerine kullanmayın, ağzınızı, çatalınızı, bıçağınızı ekmekle silmeyin. Tabağınızı ekmek parçasıyla süpürür gibi sıyırarak temizlemeyin.

'Ooohh!' sesi çıkarmayın!

Çorba içerken ses çıkarmak ne kadar hoş değilse, beğenimizi "Ooohh!" gibi sesler çıkararak ifade etmek de o kadar hoş değildir.
Eğer çorba ağız yakacak kadar sıcaksa, kaşığınızla hafifçe karıştırmak dışında üfleyerek veya başka bir şekilde soğutmak doğru değildir.
El sıkışırken önce kim elini uzatır? Önemli kişi (İş ortamı hiyerarşisinde daha üst konumda olan ve yaşça büyük olanlar ile erkeklere kıyasla kadınlar daha önemlidir) her kimse, elini ilk uzatan o olmalıdır. El sıkışırken, elinizi parmaklarınızın ucundan iğrenir gibi, kırık bir dalı tutar gibi ya da eli kıracakmış, koparacakmış gibi tutup sallamak itici ve rahatsız edicidir.

Fikrinizi savunurken küfürlü konuşmamalı, argo sözcükler kullanmamalısınız. Yemin etmekten, bela okumaktan uzak durmalısınız.
Misafirinizi uğurlarken kapı aralığında uzayan sohbeti çabuk bitirmelisiniz.
Otel misafiriyseniz, fazladan para ödemeyeceksiniz diye açık büfeye ardı ardına seferler düzenleyip kendinizi kıtlıktan çıkmış insan durumuna düşürmeyin.

Kapı önlerine ayakkabı yığmanın gerekçesi olamaz.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

Günün Önemli Haberleri