Semayı bilmeyenler için
Abone olMevlana Kültür Merkezi'ndeki sema programını izlemeye gelenlere verilen kitapçıkta sema konusunda bilgiler var.
Mevlana Kültür Merkezi'ndeki sema programını izlemeye gelenlere Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından dağıtılan ''Sema ve Kainatın Hareketleri'' adlı kitapçıkta sema konusunda tanıtıcı bilgiler yer alıyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Mevlana'nın 735. Vuslat Yıldönümü Anma etkinlikleri, gündüz ve gece düzenlenen bazı programlarla devam ediyor.
Etkinliklerin en fazla ilgi gören bölümü ise akşam saatlerinde yapılan sema gösterileri oluyor. Semayı izlemeye gelenler, oturacakları koltuklarda küçük bir kitapçık buluyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun katkılarıyla Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bastırılan ''Sema ve Kainatın Hareketleri'' adlı bu kitapçıkta, sema konusunda bazı bilgiler yer alıyor.
Kitapçığın ''Hz. Mevlana'ya göre sema'' başlıklı bölümünde şöyle deniliyor:
''Sema, Allah'ın 'Ben sizin rabbiniz değil miyim' sualine ruh zerrelerinin 'evet rabbimizsiniz' deyişlerinin sesini duymak, kendinden geçmek, rabbine kavuşmaktır. Şu zerreler, güneşin ışığında sufiler sema edip dururlar, fakat hangi nağmeyle, hangi vuruşla, ne biçim bir sazla sema ederler kimsecikler bilmez. Sema, gönüldeki gizli erlerden bir selam. Sema, diri kişilerin canlarına rahat ve huzurdur. Bunu canında can olan bilir.''
Kitapçıkta, semanın Türk tarihinin, ananesinin, inançlarının bir parçası olup Mevlana ilhamıyla oluştuğu ve geliştiği belirtiliyor.
Semanın, kemali doğru manevi bir yolculuğu, bir gidiş-gelişi temsil ettiği vurgulanan kitapçıkta, ''Semazenin sağdan sola kalbin etrafında dönmesi, bütün insanları, bütün yaratılmışları, bütün kalbiyle sevgi ve aşkla kucaklayışıdır'' deniliyor.