Selvi yazdı yeni Anayasada sürpizler var
Abone olAbdülkadir Selvi bugünkü yazısında İsmail Kahraman'ın laiklik çıkışıyla birlikte yeni Anayasanın içeriğine dair AK Parti kulislerinden yansıyanları yazdı.
Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, AK Parti'nin
üzerinde çalıştığı yeni Anayasada İslam dinine ve Allah inancına
vurgu yapılacağını yazdı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, "Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır" sözleri anayasa tartışmasının fitilini yeniden ateşledi.
Kahraman'ın gündeme oturan açıklamalarından sonra gözler AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni Anayasanın nasıl olacağına çevrildi.
AK Parti kulislerini yakından takip eden Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde kritik ayrıntılar aktardı.
ÜYELERİN TAMAMI İTİRAZ EDİYOR
Kahraman'ın aksine AK Parti'de laiklik ilkesiyle ilgili farklı düşünüldüğünü belirten yazar, AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmalarından bir anektodu paylaştı:
"AK Parti’nin anayasa çalışmalarını yürüten heyette bir üye söz alıyor. “Şimdi şeytanın avukatlığını yapacağım” diye söze başlıyor. Anayasadan laiklik ilkesinin kaldırılmasını öneriyor. Bu öneriye üyelerin tamamı itiraz ediyor."
LAİKLİK İLKESİ OLACAK AMA
Yeni anayasa yapılırken, laikliğin özgürlükçü yorumunun tartışılabileceğini ancak laiklik ilkesinin yeni anayasada yer alacağını aktaran Selvi, yazısını böyle tamamladı:
ALLAH VE İSLAM’A VURGU
Yeni anayasada çarpıcı iki bölüm yer alacak.
1-) Kapsayıcı ve kuşatıcı bir başlangıç kısmı olacak.
2-) İslam dinine ve Allah inancına vurgu yapılacak.
İddialı bir ‘başlangıç bölümü’ hazırlanıyor.
Bölgemizde etnik ve mezhep savaşlarının yaşandığı bir zaman diliminde, ülkemizin din, ırk ve mezhep üzerinden bölünmeye çalışıldığı bir sırada yeni anayasanın başlangıç bölümünde dinleri, dilleri, ırkları ve mezhepleri kapsayıcı bir metin yer alacak. Zamanın ruhuna göre bir metin kaleme alınacak. Etnik köken, farklı din ve mezheplerin tehdit değil zenginlik kaynağı olduğu yer alacak.
Başlangıç bölümünde, milletimizin birlik ve bütünlüğünün simgesi olan değerlere vurgu yapılacak. Şeyh Edebali, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Ahmed-i Hani ve Atatürk, milletin birlik ve beraberliğinin simgesi olarak başlangıç bölümünde yer alacaklar.
AK Parti, “dindar anayasa” tartışmasına girmek istemiyor. Ama anayasalar toplumsal mutabakatı sağlayan en üst metinlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzde 99’u Müslüman olduğuna göre, İslam dinine ve Allah inancına bir vurgu yapılması tartışılıyor.
Yazının tamamı için