Seks erkeğin beyninde

Abone ol

Erkek Y kromozomunda cinsiyete karar veren Sry adlı gen, hem beyinde hem de testislerde bulunuyor.

Biyologlar, seksin gerçekten erkeklerin beyinlerinde olduğunu kanıtladı. Erkek Y kromozomunda cinsiyete karar veren Sry adlı gen, hem beyinde hem de testislerde bulunuyor.

Fakat ortada bilim adamlarını şaşırtıcı bir sonuç da var: Sry'nin beyindeki etkileri cinsiyetle ilgili özelliklerden çok motor koordinasyonu gibi görünüyor. Ve genin eksikliği Parkinson hastalığına benzer semptomlar gösteriyor.

California Üniversitesi'nden Eric Vilain, "Sry'nin motor kontrolünden daha çok, hipotalamus gibi cinsel davranışların belirlendiği bölgelerde daha çok etkisi olmasını bekliyorduk. Emin olmak için birçok test yaptık" diyor.

Sry'nin Parkinson etkisi

Vilain, farelerin beyninde Sry proteini üzerine çalıştı ve erkeklerde substantia nigra ismi verilen bölgede bulunduğunu gördü. Beyinde motor işlevinin gerçekleştirildiği substantia nigra, Parkinson'dan da etkileniyor.

Erkek farelerin beynindeki bu bölgede Sry'nin etkisini yok etmek için aşı kullanan araştırmacılar, farelerin Parkinson'dakine benzer motor problemleri geliştirdiğini ortaya çıkardı. Aşı kesildiğinde fareler de normale döndü.

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden nörolog Emilie Rissman, "buna cinsiyet kromozomlarımız neden oluyor. Aslında beynin üretken davranışlarla ilgili bölgesinde bulunmaları gerekiyor" diyor.

Parkinson'u açıklayabilir

Peki Sry beynin bu bölgesinde ne arıyor? Tüm ipuçları substantia nigra'daki Sry'nin, dopamin içeren tirosin hidroksilaz (TH) enzimini harekete geçirdiğini gösteriyor.

TH sinirleri, kadınlarda erkeklere göre yüzde 20 daha az bulunuyor. Sry erkeklerde TH seviyelerini koruyor: Sry yok edildiğinde TH'nin varlığı düşüyor. Gen tekrar aktive edildiğinde ise her şey normale dönüyor.

Vilain'e göre Sry varlığı, Parkinson hastalığının erkeklerde kadınlara oranla 1.5 kat fazla görülmesini açıklayabilir. Ayrıca şizofreni gibi dopaminle ilgili hastalıkların neden erkeklerde daha çok görüldüğünün sebepleri de bulunabilir.

Sry'nin cinsiyete etkisi

Çalışmada Vilain'e eşlik eden Avustralya'daki Melbourne Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden Vincent Harley, şu anda kadavra beyinlerinde Sry varlığını araştırıyor ve Parkinson seviyelerini karşılaştırıyor.

Ekip aynı zamanda genin cinsiyet davranışlarına olan etkisini de izlemeyi planlıyor. Harley, Sry geninin beynin annelikle ilgili bölümlerinde de tespit edildiğine dikkat çekiyor.

Önceki çalışmalar, kemirgenlerde bu bölgenin imhasının cinsiyetle ilgili davranışları değiştirdiğini ortaya koymuştu. Harley, insanlarda bu bölgeyi imha etmenin cinsel istekte değişikliğe yol açabileceğini söylüyor.

Günün Önemli Haberleri