Şeker kullananlar dikkat!

Abone ol

Kanda yükselen şeker miktarının vücutta zehir etkisi yaptığı belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Türkiye’de şişmanlık sıklığının artışına paralel olarak şeker hastalığının da artığını söyledi. 

ŞEKER HASTALIĞINDA BEL ÇEVRESİ ÖNEMLİ GÖSTERGE

Şişmanlığın vücuttaki yağ dokunun artışı olduğunu anlatan Prof. Dr. Siva, şöyle konuştu: "Özellikle karın tipi şişmanlık, şeker hastalığı için risk oluşturuyor. Çünkü sayıca çoğalan ve hacmi büyüyen yağ hücreleri şeker oluşumunu kolaylaştıran birtakım maddeler salgılıyor. Bunun sonucunda da insülin direncine yol açıyorlar ve şeker hastalığına neden oluyorlar. Şeker hastalığında bel çevresi önemli bir gösterge. Kilolu, fazla şeker tüketen, ailesinde şeker hastası olan kişiler dikkatli olmalı. Unutulmasın ki, fazla şeker vücutta zehir etkisi yapar. Damarlarla tüm vücutta dolaşarak organlara hasar verir.”

ŞEKER HASTALARININ YÜZDE 80’İ KİLOLU

Şeker hastalığı uzun süre kontrolsüz bir şekilde giderse sinir uçlarında tahribata yol açabiliyor. Hastalara tanı konulduğunda yüzde 30’unun sinir uçlarında tahribat olduğunu belirten Prof.Dr. Siva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şeker hastalığı, belirti vermeden sessizce ilerleyebilir. Türkiye’de ne kadar şeker hastası varsa, bir o kadar sayıda da hasta olduğunu bilmeyen vardır. Şeker hastalığında çok su içmek, gece iki defadan fazla idrara kalmak, ayaklarda yanma, uyuşma, bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler olabilir. Bu belirtilerinden en az ikisi olan kişi iç hastalıkları uzmanına gitmeli, şeker değerlerini ölçtürmeli. Fakat risk altında olan kişilerin yani ailesinde şeker hastası olan kişilerin, belirtileri olmasa bile şekerlerini ölçtürmeleri gerekiyor. Herkese haftada 150 dakika egzersiz ve kilolarının en az yüzde 10’unu vermesini öneriyoruz. Çünkü şeker hastalarının yüzde 80’i fazla kilolu.”

Vücutta belli bir miktarda şeker olmadığı zaman vücudun faaliyetlerini sürdüremediğini söyleyen Prof.Dr. Zeynep Oşar Siva, sözlerine şöyle devam etti: “Kas doku, yağ doku ve karaciğer insülin varlığında şekeri kullanabiliyor. Mevcut insülinin etkisinin zayıflaması veya miktarının yetersiz olması nedeniyle vücut organ ve dokuları şekeri kullanamadığında, kanda şeker yükseliyor. Dolaşımla her dokuya ulaşıyor ve organlarda hasara neden oluyor. Bir kişinin açlıkta alınan şekeri 99’a kadar normal değerdir. 126’ya kadar şeker hastalığına bir adım yaklaşanlar, 126 ve üzerini şeker hastası diyoruz. Bir şeker hastası 5 yıl boyunca şekerini kontrol altına almazsa tüm damarları etkileniyor. Damarların yanında göz, sinir uçlarında tahribatlar ona bağlı hissetme bozuklukları, ayak yaraları, nöropatik ağrılar veya böbreklerde yetersizlik ve diyalize kadar giden böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Ama bu olumsuzluklar korkutmasın. Kan şekeri iyi giderse bunların hiç biri olmaz.”

Günün Önemli Haberleri