Şeker kotası yönetmeliği değişti
Abone olŞeker Kotalarının Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.
Şeker Kurulu, şirketlerin yeni fabrika kurma veya mevcutların
kapasitelerini artırmak için kota temini taleplerini, ülkedeki
toplam kurulu kapasite ve şeker arz talep dengesini dikkate
alarak değerlendirecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Şeker Kotalarının Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, yurt içi şeker üretimi ve arzında istikrarı sağlamak üzere şirketlerin kotalarının tespiti, tahsisi, iptali ve transferleri ile yeni kota tahsisinin yanında "bu konulardaki uygulamaların denetimi" de yönetmelik kapsamına alındı.
Şeker Kurulu, şirketlerin yeni fabrika kurma veya mevcut fabrikaların kapasitelerini artırabilmek için kota temini taleplerini, ülkedeki toplam kurulu kapasite ve şeker arz talep dengesini dikkate alarak değerlendirecek.
Şirketler, ilgili kanun kapsamındaki her şeker cinsi
ve hammaddesi için ürün özellikleri, kampanya süresi, üretim, satış
ve stok faaliyetlerine ait bilgilerin kayıtlarını tutmak ve Kurul
tarafından talep edilen diğer bilgileri aylık dönemler halinde
bildirmekle yükümlü olacak.
Şirketlere debimetre zorunluluğu
Nişasta bazlı şekerler ile sakaroz kökenli sıvı şeker üretimi yapan şirketlerin fabrikalarının satış noktalarına kütlesel debimetre tesis edilecek. Debimetre tesisi ve kullanımı, Şeker Kurumunun denetimi ve gözetimi altında yapılacak.
Debimetrelerden ölçülen miktarlar ile satışa esas kayıtlar ve stok miktarları arasındaki yüzde 5'in üzerindeki farkı açıklanamayan her bir kilogram şekerin A kotası dışı satıldığı kabul edilerek, şirketlere idari para cezası uygulanacak.
Denetim yapacak
Şeker Kurumu, şirket ve bünyesindeki fabrikalar ile piyasada mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kişiler nezdinde araştırma ve denetim yapılabilecek. Şirket ve bünyesindeki fabrikalar nezdinde 2 yılda en az bir defa olmak üzere denetimde bulunulacak.
Denetimlerde her türlü emtia incelenebilecek, numune alınabilecek, ürünlerin sayımı yapılabilecek. Şirket ve fabrikalarında gözetim ve denetim işlemlerinde teknolojik araçlardan da yararlanılabilecek.