Şeker hastaları oruç tutabilir mi ? Dikkat edilmesi gereken 4 kural
Abone olŞeker hastaları ramazanda ne yemeli nasıl beslenmeli ? Şeker hastalarının, doktorları tarafından oruç tutmalarında bir sakınca görülmemişse, diyetlerine özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Ramazan'da şeker hastaları ne yapmalı ? Şeker hastalarının dikkat etmesi gereken 4 altın kural
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte şeker hastalığı başta olmak
üzere kronik hastalığı olan kişiler çoğu zaman oruç tutup tutmama
konusunda kararsız kalıyor. Şeker hastalığının etkileri
kişiden kişiye değişebildiği için hastaların doktorlarına
danışmadan tutup tutmama kararını vermemesi gerektiğine dikkat
çeken Diyetisyen Deniz Zünbülcan, oruç tutmalarında sakınca
görülmeyen şeker hastaları için Ramazanı rahat geçirmenin püf
noktalarını paylaştı.
VÜCUDA ALINAN FAZLA ŞEKERE DİKKAT: Oruç tutan diyabet hastası uzun süreli açlığın ardından iftar ve sahurda yediği besinlerle vücuduna fazla miktarda şeker alır. Bu durum kandaki şeker düzeyinin normalin üzerine çıkmasına neden olur. Tokluk kan şekerinin normalden daha yüksek olması kalp hastalıkları riskini de arttırabilir. Sağlıklı kişilerde yemekten sonra pankreasta üretilen insülin hormonu normal bir şekilde salgılanırken, diyabet hastalarında insülin yeterli düzeyde salgılanmaz. Bu nedenle şeker hastası olan kişiler vücutlarına aniden çok fazla şeker sokmamalı ve pankreaslarını zor durumda bırakmamalılar. Hastaların aniden fazla miktarda yemek yemenin vücuda verdiği yükü azaltmak için öğünlerini bölmesi gerekiyor.
İftar yemekleri hafif ancak kan şekeri dengesini sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, yaklaşık 15 dakika sonra diğer yemeklerle devam edilmesinin daha uygun olduğunu söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Deniz Zünbülcan, iftarda ağır, yağlı, kızartmalar, hayvansal besinler yerine hafif çorba ve sebze yemekleri tercih edilmesini öneriyor. İftardan sonra ise yatmadan yaklaşık 2 saat önce meyve içeren bir ara öğün daha yapılması tavsiye ediliyor.
GİZLİ TEHDİT HİPOGLİSEMİ: Oruç tutarken uzun süre aç kalınması kişilerde bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzun süre açlığın getirdiği en önemli tehlike ise hipoglisemi denilen kan şekerinin aşırı düşmesi. Hipoglisemi, kan şekerinin 60 mg/dl'nin altına inmesi olarak tanımlanıyor. Hastaların bu konuda doktor ve diyetisyenlerin önerilerini dinlemeleri ve dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.
SAHU İHMAL EDİLMEMELİ: Şeker hastalarının
sahura kalkmadan oruç tutmasının doğru olmadığını söyleyen
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Deniz Zünbülcan, sahura
kalkılması kadar sahurda tüketilen besinlerin de önemine dikkat
çekiyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Deniz
Zünbülcan’a göre sahurda gün boyunca kan şekeri dengesini
sağlayacak besinlere yer verilmesi gerekiyor. Bu besinler arasında
protein içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi yiyecekler
ön plana çıkıyor. Sahurda tüketilecek tuzlu besinler ise gün boyu
su ihtiyacını artırabiliyor. Bu nedenle tuzlu zeytin, salamura
ürünler, tuzlu peynirlerden uzak durulması gerekiyor. Aynı zamanda
sahurda tüketilecek tahıl ürünlerinin de glisemik indeksi düşük tam
tahıllı olanlarının seçilmesi gerekiyor. Tam tahıllı ürünler gün
boyunca kan şekerinde oluşabilecek dalgalanmaları engelleyerek
iştah kontrolünü sağlamaları açısından şeker hastalarının diyetinde
yer vermeleri gereken besinlerden biri.
SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ: Uzun süre susuz kalmak, böbrek fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor. Şeker hastalığından olumsuz etkilenebilecek organ olan böbrekleri korumak içinse iftar ile sahur arasında mutlaka yeterli miktarda su içilmesi gerekiyor. Bu oran, kişiden kişiye değişse de ortalama olarak en az 2-2,5 litre olarak hesaplanıyor. Hızlı su tüketimi mide-bağırsak sisteminde ani genişlemeye, kan basıncında ani düşüklüğe, buna bağlı baş dönmesi ve bayılmaya neden olabildiği için hızlı bir şekilde bir yudumda değil; oturarak ve yudumlanarak, yavaş bir şekilde içilmesi gerekiyor.
Su yemek sırasında da çok fazla tüketilmemeli. Çünkü midede bulunan fazla su, mide asidini seyrelterek sindirimi zorlaştırabiliyor. Özellikle et yemeği tüketilen iftar yemeklerinde buna daha çok dikkat edilmesi gerekiyor.