Şehitler abidesi GOPa taşındı

Abone ol

Gaziosmanpaşa'da yapılan Çanakkale şehitleri Temalı parkı, görenleri hayrete düşürüyor. Çanakkale'deki orjinal anıt esas alınarak yapılan park vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

Gaziosmanpaşa Belediyesi bulduğu her karış toprağı yeşillendirerek bu alanda kırılması güç bir rekorun sahibi oldu. 5 yılda GOP'ta bulunan 100 parkın restorasyonunu gerçekleştiren belediye büyük bir kısmı temalı park olmak üzere 110 yeni parkı da ilçeye kavuşturdu.

Türk tarihinde önemli yere sahip birçok kişi ve olay konu alınarak yapılan parklar çeşitli vesileler ile ödüllere de layık görüldü. Mevlana Parkı, Şehit Şerife Bacı Parkı, Çanakkale Şehitleri Parkı, Nene Hatun Parkı, Valide Sultan Parkı, Rumeli Parkı, Fetih Parkı ve Dumlupınar Parkı gibi birçok temalı park ilçeyi hem güzelleştirdi hemde ihtiyacı olan yeşil alana kavuşturdu.

Bu doğrultuda Gaziosmanpaşa'da 455 bin m2 alan yeşillendirilmiş oldu. Yine bu parkların ışıklandırmaları da tamamlanarak bu görsel şöleni gece de yaşama olanağı sağlandı. Özellikle yaz aylarında Gaziosmanpaşalı vatandaşlar Temalı Parklara büyük ilgi gösteriyorlar. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, bu uygulamalar sonrasında Başbakan R. Tayyip Erdoğan'dan "En iyi Park Konsepti" ödülünü aldı. Erol, bu ödüller ile motive olduklarını belirterek, "yeni dönemde de bu tür kültürel kent projelerimiz tüm hızıyla devam edecek. Gaziosmanpaşayı örnek kent uygulamaları ile zirveye taşıyacağız" dedi...

GOP Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ilçede buldukları her karış alanı park olarak hizmete soktuklarını belirterek, uygulamaya soktukları tema parklarının ilçede yaşayan vatandaşlara kültürel anlamda da bir katkı sağladığını vurgulayarak şunları söyledi: ''Yaşamın her hangi bir kesitinden yola çıkılarak tüm düzenlemeleri ana konsepte bağlı olarak yapılan bu parklar tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Bizde belediye olarak yaptığımız parklarda mutlaka şanlı tarihimizden bir örneği sergiliyoruz.'' dedi.



GOP Belediyesi'nin tema parklarına örnek olarak hizmete soktukları bazı parkların özellikleri şöyle;

FETİH PARKI :
PARKIN ÖZELLİKLERİ


9980 metrekare alana kurulu Fetih Parkında , ismiyle özdeş olarak İstanbul'un fethi canlandırılıyor. Heykeltraş Aşan Akın tarafından yapılan Fatih Sultan Mehmet'in büstü ile Ulubatlı Hasan'ın heykelinin de yer aldığı parkta ayrıca İstanbul'un fethi de resmedildi. Parkta ayrıca yine İstanbul'un fethine uygun olarak 4 giriş kapısına Fetih parkı Kapısı, 1453 Kapısı, 1071 kapısı ve Haliç Kapısı adları verildi.

RUMELİ PARKI :
PARKIN ÖZELLİKLERİ


1700 m2'lik alana kurulan Rumeli Parkı'nda, heykeltıraş Aşan Akın tarafından yapılan 4.6 metre yüksekliğindeki Mostar Köprüsü'nün minyatürü yer alıyor.

Mostar Köprüsü Tarihçesi

Bosna Hersek'in Mostar kentinde, Neretva nehri üzerinde kurulu, şehrin iki yakasını birbirine bağlayan 16. yy köprüsü. 1993'te Bosna Savaşı'nda yıkılan ve daha sonra yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü, dünyanın en ünlü ve en zarif tarihi köprülerinden biri olarak tanınıyor.

Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından tasarlanan köprü, 9 yılda inşa edilmiş ve 1566'da tamamlandı. 4 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve nehirden 24 metre yükseklikteki köprü, dönemi için gelişmiş bir teknoloji ile inşa edildi ve dünya kültür mirasının bir parçası olarak kabul edildi. Osmanlı Sultanı'nın Mimar Hayreddin'e tahta destekler kaldırıldığında köprü yıkılırsa onu idam edeceğini söylediği ve mimarın o gün kendi mezarını kazmaya başladığı anlatılır. Ancak köprü yıkılmamış, '429 yıl' ayakta kalmıştır. Köprünün yapımı şehirde ticareti canlandırmış ve zenginleştirmiştir; şehre adını veren de köprü olmuştur. Mostar köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanılmıştır. Geleneğe göre kentin erkekleri, nişanlılarına cesaretlerini kanıtlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardı. 1993'te köprü Sırplar ve Hırvatlar tarafından bombalanarak yıkıldı. Herhangi bir askeri veya stratejik önemi olmayan Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü haline geldiği için hedef seçilmişti. Savaş sonrasında İngiliz güçleri yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yapmıştır. Ancak 1997'de,UNESCO ve Dünya Bankası'nın desteğiyle taş köprünün eski haline uygun olarak yeniden inşası başlamış, nehire dökülen beyaz kireçtaşı kurtarılabildiği kadar kurtarılmış ve civardaki taş ocaklarından yenileri de getirtilerek köprü yapımında kullanılmıştır. Köprünün yeniden inşasını bir Türk firması olan ER-BU gerçekleştirmiştir. Mostar köprüsü, 2004'te İngiliz Prensi Charles tarafından açılmıştır. Mostar Köprüsü ve eski Mostar kenti, 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklenmiştir.

ÇANAKKALE PARKI :

Çanakkale Şehitleri Parkı Karadeniz Mahallesi Ertuğrul Caddesinde 4 dönümlük bir alanda kuruldu. İçinde sembolik Çanakkale Abidesi'nin bir minyatürünün de yer aldığı park duvar resimleri, mezar taşları ve çevre düzenlemesiyle Çanakkale Zaferi tema edinerek tasarlandı.

Ana arter üzerinde yer alan park 3,5 metre yüksekliğinde toplam 150 metre uzunlukta duvarlarla çevrelenerek, özel bir alanda inşa edildi. Parkın duvarlarının ön cephelerinde Çanakkale Zaferini anlatan savaş sahneleri ,Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Seyit Onbaşı, kağnılarıyla cepheye mermi taşıyan kadınlarımız, Nusret Mayın Gemisi ile canı pahasına savaşıp şehit olan askerlerimiz resmedildi. Parkın resim ve heykelleri, Heykeltıraş M. Aşan Akın ile Doğhan Yürürler liderliğinde 5 kişilik ekip tarafından yapıldı.

Günün Önemli Haberleri