Seçmeli Kürtçe'ye Mardin'den talip

Abone ol

Mardin Artuklu Üniversitesi, ilk ve ortaöğretimde uygulanması planlanan Kürtçe seçmeli dersinin organizasyonuna talip...

İki yıl önce Kürt Dili Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurarak bir ilke imza atan Mardin Artuklu Üniversitesi bu kez 'Kürtçe seçmeli ders olabilir' diyen Milli Eğitim Bakanı'na mektup yazıp, bu dersin koordinasyonunu üstlenmeye talip oldu

Nur Cemaati'nin kurucusu Saidi Nursi'nin adını taşıyacak bir enstitü kurmak için harekete geçen Mardin Artuklu Üniversitesi, ilk ve ortaöğretimde uygulanması planlanan Kürtçe seçmeli dersinin organizasyonuna talip olarak yeni bir atakta bulundu.

MEKTUPLA BAŞVURDULAR

Akşam'dan Ali Ekber Türk'ün haberine göre; İlk Kürt Dili Enstitüsü ile Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kurarak iki yıldır Kürtçe akademik eğitim veren üniversite, 'Kürtçe seçmeli ders olabilir' diyen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e mektupla başvurdu.

DEMOKRATİKLEŞME ADINA SEVİNDİRİCİ

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, mektubunda iki yıllık deneyimlerinden söz ederek, "Biz, mevcut potansiyelimiz ve iki yıldır edindiğimiz deneyimle her türlü işbirliğine hazır ve talibiz" dedi.

"Kürtçenin seçmeli ders olmasının, demokratikleşme yolundaki çabalara olumlu katkı sağlayacağını" belirten Yıldırım, üniversite bünyesinde 40'ı yüksek lisans, 20'si lisans olmak üzere 60 öğrencinin Kürtçe eğitim gördüğünü, lisans kontenjanını 100'e çıkarmak için YÖK'e başvurduklarını kaydetti.

Yıldırım'ın, Bakan Dinçer'e geçen hafta gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:
"Hem yüksek lisans, hem de lisans derslerini yürüten biri profesör, üçü yardımcı doçent, altısı da öğretim görevlisi olmak üzere 10 öğretim elemanımız kadrolu olarak görev yapmaktadır. Bu öğretim elemanları halen üniversitemizin bütün birimlerinde okutulan Seçmeli Kürtçe Dersi'ni de yürütmektedirler. Ayrıca ekip halinde her kademe için ders kitabı ve materyalini hazırlama çalışmalarını sürdürmektedirler. Düzenlediğimiz 'Kürtçe Okutman Adayı Yetiştirme Kursu'na müracaat eden 500 adayı sınavlara tabi tutup başarılı olan 50 kişiyi üç aylık yoğunlaştırılmış eğitime aldık ve sertifikalarını verdik. Halen kesintisiz bir şekilde kurlar halinde sertifikalı kurslarımız Kurmanc", Zazak" ve Soran" lehçelerinde devam etmektedir."

'SINAVLARI BİZ YAPALIM'
Mektupta, seçmeli Kürtçe dersine geçiş sürecine ilişkin bazı öneriler şöyle sıralandı:

*Uygulamaya pilot bölge ve okullardan başlanmalı.
*Potansiyel eğitmen kontenjanı belirlenmeli.
*Eğitmen adayları Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki hocalar tarafından sınava tabi tutulmalı.
*Sınav sonunda seçilen adaylar, bu hocalar tarafından yoğunlaştırılmış eğitimden geçirilmeli.
*Başarılı olanlara 'sertifika' veya Bakanlığın uygun göreceği başka bir isimle başarı belgesi verilmeli. Mardin Artuklu Üniversitesinin mevcut kadrosundan azami derecede istifade edilmelidir.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Bakanlığın uygun görmesi halinde bu dersin koordinasyonu için her türlü işbirliğine hazır ve talip olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Zira işin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine veya üniversite rektörlüklerine havale edilmesi durumunda pratikte bazı kargaşalar yaşanabilecektir. Bu da, çok önemli bu adımın beklenen verimi vermeyebileceğine ilişkin endişe yaratmaktadır" dedi.

Günün Önemli Haberleri