Seçim büyümeyi yavaşlattı

Abone ol

Seçimle yavaşladı, kesintisiz büyüme rekoru 5.5 yıla çıktı...

Gayri Safi Milli Hasıla, yılın ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 3.9 büyüdü. Seçimlerin yanı sıra uluslararası piyasalarda dalgalanmanın da yaşandığı bu dönemde son 16 çeyreğin en düşük büyüme oranı kaydedildi.

Buna karşın kesintisiz büyüme rekoru 22 çeyreğe ulaştı. İlk yarı itibariyle büyüme oranı yüzde 5.2 düzeyinde oluştu.

SON 5 yıldır hızlı bir büyüme trendi yaşayan Türkiye ekonomisinde büyüme, küresel finansal dalgalanmaların yanı sıra genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi siyasi gelişmelerin üretim, tüketim ve yatırım kararlarını olumsuz etkilediği yılın ikinci çeyreğinde hız kesti. Tarımdaki küçülmenin, sanayi ve ticaret sektöründeki gerilemenin etkisiyle ikinci çeyrekte büyüme oranı yüzde 3.9’da kaldı. Yılın ikinci 3 aylık döneminde, tarım yüzde 1.1 oranında gerilerken, sanayi yüzde 3.2, ticaret sektörü de yüzde 3 büyüdü. İnşaat sektörü ise yüzde 15.7 ile büyümeye devam etti. Böylece 3.9’luk oran son 16 çeyreğin en düşüğü olsa da, Türkiye 22 çeyrektir kesintisiz büyüyerek yeni bir rekora imza attı. İlk 6 aylık dönemde GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) yüzde 5.2, GSYH de (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yüzde 5.3 oranında büyüdü. Yılın ilk yarısına ilişkin veriler büyümenin yüzde 5 hedefiyle uyumlu olduğunu ortaya koydu.

6 AYDA YÜZDE 5.2 BÜYÜDÜK: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2007 yılının ikinci 3 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla cari fiyatlarla GSMH, yüzde 10.5’lik artışla 148 milyar 110 milyon YTL, dolar cinsinden yüzde 19.4’lük artışla 110 milyar 264 milyon dolar olarak hesaplandı. 6 aylık verilere bakıldığında ise 2007 yılının ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSMH, yüzde 14.9’luk artışla 277 milyar 431 milyon YTL, dolar cinsinden yüzde 16.7’lik artışla 201 milyar 837 milyon dolar olarak belirlendi. Sonuçta bu yılın 6 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayri safi milli hasıla, yüzde 5.2 oranında arttı. Öte yandan bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 6.7 olarak açıklanırken, son verilerde yüzde 6.8 olarak revize edildi.

TARIM KÜÇÜLDÜ, SANAYİ DARALDI: Milli gelirde yüzde 32.5’le en büyük paya sahip olan sanayinin ilk çeyrekteki yüzde 7.5 olan büyüme hızı, ikinci çeyrekte yüzde 3.2’ye düştü. Sektörde ocak-haziran dönemi itibariyle büyüme oranı yüzde 5.2 oldu. Sanayiden sonra en fazla ağırlığa sahip sektör olan ticarette ilk çeyrekte yüzde 6.6 olan büyüme oranı ikinci çeyrekte yüzde 3’e geriledi. İlk yarı itibariyle büyüme yüzde 4.6’ya geldi. Birinci çeyrekte yüzde 4.4 büyüyen tarım sektöründe ise ikinci çeyrekte yüzde 1.1’lik küçülme yaşandı. Kár amacı olmayan özel hizmet kuruluşları da ilk çeyrekteki yüzde 1.2’lik büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 1.1 küçüldü.

BÜYÜMEYİ İNŞAAT SÜRÜKLEDİ: Genel trendin aksine inşaat sektörü yüksek büyüme hızını de sürdürdü. İkinci çeyrekte sektörel bazda en yüksek büyüme, sabit fiyatlarla yüzde 15.7 ile inşaatta yaşandı. İnşaat ilk çeyrekte yüzde 16.5 büyümüştü. Böylece inşaat sektöründe altı aylık büyüme oranı yüzde 16.1 düzeyinde gerçekleşti. Kamu harcamalarında da inşaatın önemli bir payı oldu. Kamuda bina inşaatı yatırımlarında yüzde 25.2, bina dışı inşaat yatırımlarında yüzde 32.4 artış gerçekleşti.
Günün Önemli Haberleri