SDÜde skandal kadrolaşma
Abone olSüleyman Demirel Üniversitesi'nin eleman alımı tam bir tiyatro oyunu gibi. İşte haberin ayrıntıları..
Ondokuz Mayıs Üniversitesinden sonra Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) de noter tasdikli kadrolaşma iddiasıyla çalkalanıyor.
Üniversite bir süre önce öğretim görevlisi, uzman ve okutman almak için yazılı sınav açacağını duyurdu. Ancak sınavdan aylar önce üniversiteye alınması düşünülen 42 isim tespit edilmişti. Liste bir öğretim üyesinin eline geçti. Öğretim üyesi, olayı resmîleştirmek için Serhat Evler adlı bir kişi aracılığıyla listeyi Ankarada notere onaylattı. Yüzlerce kişinin girdiği sınav sonucunda 37 kişi başarılı oldu. İsmi onaylatılan 42 kişiden 21i işe başlayanlar arasındaydı. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, birçok üniversitede siyasi kriterlerin öne çıktığını düşünüyor. Hiçbir öğretim elemanının düşüncelerinden dolayı bilimsel geçmişine bakılmadan alınamayacağını vurgulayan Yeşildere, Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Türkiye de bu yanlışı terk etmelidir. diyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar ise suçlamaları reddediyor: Önceden belirlenmiş bir listemiz yok. Biz herkese açık sınav yapıyoruz.
Türkiyede üniversiteler bir süredir kadrolaşma ve yolsuzluk iddialarıyla gündemde. Bunun son örneği Süleyman Demirel Üniversitesinde yaşandı. 26 Haziran 2005te üniversiteye eleman alımı için gazetelere ilan verildi. Üniversite çeşitli fakültelerinde görevlendirmek için farklı branşlardan 156 elemana ihtiyacı olduğunu duyurdu. İddiaya göre, üniversite geçtiğimiz yıl açtığı sınavdan önce, işe alınacak kişilerin bir listesini yaptı. Sınavı ise yasak savma kabilinden gerçekleştirdi. Liste aynı üniversiteden bir öğretim üyesinin eline geçti.
Olayı ortaya çıkaran isim, uzman, okutman ve öğretim görevlilerinden oluşan 42 kişinin yer aldığı 3 ayrı listeyi, sınavdan üç gün önce Ankaradaki bir notere onaylattı. 23 Haziran 2005 tarihinde noterlikçe bir yıl saklanmak üzere onaylanan belgelerin altına Ankara 15. Noteri M. Ekrem Üçüncü adına vekili Cemal Norman imza attı. Belgelerde okula alınması planlanan 7 okutman, 15 öğretim görevlisi ve 20 uzman olmak üzere toplam 42 kişinin adı geçiyor. Öğretim görevlisi ve uzman listesinden ikişer kişinin isim kısmı ise boş bırakılmış. 29 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen sınav sonucunda ise 37 kişi başarılı oldu. İşe alınan isimlerden 21 tanesi, ilk listedeki isimleri karşılıyor.
Üniversitede yaşandığı iddia edilen olayı değerlendiren Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, yapılan sınavdan önce belirlenmiş bir listenin bulunmadığını kaydetti. Başvuruları da adil bir şekilde değerlendirdiklerini söyleyen Baydar, sınav sonuçları ve değerlendirme listelerinin incelenebileceğini kaydetti.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, liyakate göre eleman alınması gerektiğini dile getiriyor. Yeşildere, Genel anlamda birçok üniversitede, taşrada özellikle, siyasi kriterler öne çıkıyor. Atatürkçü veya cumhuriyetçi kimliği var, İslamcı kimliği var, ülkücü kimliği var, alalım diye düşünüyorlar. Hepsi yanlış. Herkesin siyasi görüşü vardır. Ama hiçbir öğretim elemanı siyasi kriterlerden dolayı, bilimsel geçmişine bakmadan alınamaz. diyor. Yeşildere, Niğde Üniversitesinden pek çok istihbarat aldığını, yönetimin şu elemanı alın, bu ismi göreve başlatın yönünde tehditler aldığını söyledi.
Samsunda torpilin tiyatrosu oynandı
Süleyman Demirel Üniversitesinde yaşandığı iddia edilen noter tasdikli kadrolaşmanın bir benzeri geçtiğimiz yıl şubat ayında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde yaşanmıştı. Fen Edebiyat Fakültesinin 7 Şubat 2005 tarihinde yüksek lisans için sınav yapacağını duyurması üzerine harekete geçen gazeteci Murat Seçkin, bölüme alınacak üç öğrenciden ikisinin sınavdan önce belirlendiğini öne sürdü. Bu iddiasını ise notere tasdik ettirmek isteyen gazeteci olayın senaryosunu yazdı. Sınav sonucunda, gazetecinin iddia ettiği iki isim, yüksek lisans programına kabul
Haber: Emine Dolmacı
Kaynak: