Scottish cinsi kedilerin sahiplenilmesi yasaklanıyor
Abone olHollanda, genetik sorunlar nedeniyle tüysüz ve kıvrık kulaklı kedilerin sahiplenilmesini 1 Ocak 2026’dan itibaren yasaklama kararı aldı. Bu kedilerin yarışmalara katılması ve sosyal medyada sergilenmesi de engellenecek, mevcut sahipler kedilerine çip taktırmak zorunda olacak. Yasa, hayvanların yaşadığı sağlık problemleri ve acılara son verme amacı taşıyor.
Hollanda hükümeti, genetik manipülasyon nedeniyle gereksiz acı çeken tüysüz kediler ve kıvrık kulaklı kedilerin sahiplenilmesini yasaklama kararı aldı. Bu yasa, 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Yeni düzenleme ile birlikte, kimse tüysüz veya kıvrık kulaklı bir kedi sahiplenemeyecek. Ayrıca bu tür kedilerin yarışmalara veya gösterilere katılması da yasaklanacak.
Halihazırda bu türlere sahip olan kişiler, kedilerini tutmaya devam edebilecek. Ancak, kedilerinin daha önce sahiplenildiğini belgelemek amacıyla onlara çip taktırmaları zorunlu olacak.
Genetik hastalıklar taşıyorlar
Sifenks (sphynx) cinsi tüysüz kediler, hastalıklara daha yatkın ve vücudunda tüy ve bıyık olmadığı için çevrelerini daha az hissedebiliyor. Ayrıca tüysüz yapıları nedeniyle cilt problemleri ve soğuk havalara karşı aşırı hassasiyet yaşayabiliyor.
İskoç kısa tüylü (Scottish Fold) kedi cinsi ise kulaklarının katlanmasına neden olan genetik mutasyon nedeniyle eklem ve kıkırdak sorunlarına daha yatkın. Bu tür kediler kulak, bacak ve kuyruklarında kıkırdak büyümeleri nedeniyle aşırı ağrı yaşıyor.
Hayvan koruma kuruluşları uzun zamandır bu türlerin bakımlarına tamamen son verilmesini talep ediyordu. Daha önce bu tür kedilerin üretimine yönelik bir yasak uygulanmıştı. Şimdi ise sahiplenme yasağı devreye girecek.
Hükümet ayrıca bu kedilerin reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesini de yasaklamak istiyor, böylece popülerliklerinin azalması hedefleniyor. Ancak yetkililer, bu yasağın "aşırı katı" olup olmadığını tartışıyor. Hollanda’da bu türlere ait birkaç bin kedi olduğu tahmin ediliyor.