Schumacher Ferraride kalıyor

Abone ol

Ferrari'nin Takım patronu Jean Todt Schumacher'in takımda kalacağını söyledi.

Formula 1 bütün heyecanı ile devam ederken, Ferrari takım patronu Todt, Kimi Raikkonen'in ve Michael Schumacher'in geleceği ile ilgili soruları F1 Racing dergisine cevapladı.

F1: Pilotluğu bırakmasından sonra Michael Schumacher’in rolü ne olacak?

JT: Ferrari'nin içinde olmaya devam edecek ve sezon bitiminden sonra sorumluluklarının ayrıntıları belirlenecek. Michael'ın emekliliğini resmi hale getirmek, onun başka bir pilotlar şampiyonluğu ile veda etmesini sağlamak için bir motivasyondu. Ama bunun kolay olmayacağını biliyoruz. Rakiplerimiz, çok güçlü.

l Michael, emekli olma kararını ne zaman aldı?

Bir süre önce alındı.

l Açıklanan bu kararın spekülasyonları durdurabileceği konusunda rahat mısın?

Bak, yapılan spekülasyonlar gittikçe daha şiddetli oluyordu. Neyse ki medyayı çok detaylı takip etmiyorum, fakat gördüğüm kadarıyla onlara göre takımda hangi pilotun yarışacağı ve Michael'ın kararının ne olduğu tamamen kesindi. Ama güçlü spekülasyonlarla ve gerçek olgular arasında bile farklılıklar vardı. Emeklilik açıklamasını yapmamızın bir diğer nedeni de, şampiyonaya %100 odaklanmak istediğimiz içindi.

l Michael ile olan bu denli güçlü bir ilişkiden sonra onun emekli olacak olması hakkında neler hissediyorsun?

Şu an karışık duygular var. Nihai duygularımı, Brezilya'dan sonra size aktaracağım, çünkü şu anda Michael çok kuvvetli. Hala yapılacak yarışlar var, bu nedenle bunlara konsantre olmam gerek.

l Onun emekli olması, senin geleceğin hakkında daha çok düşünmene sebep oluyor mu?

Benim geleceğim, kısa bir süre için kafamda tamamen net. Michael ve ben çok yakınız, birlikte birçok şey gördük, ama bizler profesyoneliz. Geçen 11 yılda olduğu gibi gelecekte birlikte bir hayli zaman geçireceğiz, fakat bu, beraber çalışmak zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor.

l Sır tutmakta iyisin. Geçen son birkaç haftada, bunu yapabilmek ne kadar zor oldu?

Doğrusu bunu çok fazla önemsemiyorum. Bilirsin. Bu belki iyi birşey veya kötü birşey olabilir, fakat ben, takımın içinde neyin önemli olduğunu önemserim. Michael’ın desteğe ihtiyacı olduğunu biliyorum ve o, desteği hak ediyor. Çok sık söylediğim gibi spekülasyonlar, dünyamızın bir parçası ve bunu kabul ediyorum. Kabul etmediğim şey, benim artık ayrılacağım söylentileri. Benim hala bu işte olmamın tek nedeni şu ki ben, takım ile olmaktan ve çevremdeki insanlardan keyif alıyorum.

l Kimi’nin kontratı, herkesçe bilinen bir sırdı. Bu ne zaman yapıldı?

Jean Todt: "İyi güvenilir bir otomobil yapmalıyız ve eminim ki Kimi, bunu başarılı biçimde kullanacaktır"

Ben, önemli olan şeye odaklanmak istiyorum. Biz hiçbir zaman onunla bir ön anlaşma yapmadık, gerçek bir sözleşme imzaladık hepsi bu. Bu spekülasyonları gördüğümde veya Kimi'yle anlaşmak için gizli toplantılar yaptığımız söylentilerini görünce zaman zaman bunlara biraz gülüyordum. Ama önemli olan şey, Kimi’nin çok güçlü olduğunu ve çok yetenekli olduğunu hissetmemiz. Onu bir insan olarak da seviyorum ve gelecek dört yıl için Ferrari adına yarışacak.

l Kimi'deki hangi nitelikler seni cezbetti?

Öncelikle kimin uygun olduğunu ve transfer edilmesi uygun olan insanlardan hangisini istediğinizi görmeniz gerekiyor.

l Yarışları çok seven biri olarak Alonso, "Formula 1'in artık bir spor olmadığını" deklare ettiği zaman neler hissettin?

Bunun üzerinde konuşmak istemiyorum, çünkü bunun çok haksız bir ifade olduğunu düşünüyorum. Felipe’nin puan alamamış [Monza'da] olmasından dolayı kendimi pek iyi hissetmemiştim, çünkü muhtemelen – bunu hiçbir zaman bilemeyiz – pol pozisyonunda başlamak yerine dördüncü sıradan start almak zorunda kaldı. Bunu kabul ediyoruz, çünkü bu bir yarış. Birçok kez mutsuz olduğum, bazı kararlara katılmadığım ve sonuçlardan mutlu olmadığım durumlar yaşadım. Ama her zaman söylemişimdir, bunu kabullenmeliyiz. Çünkü bu işin içinde olduğunuz süre boyunca sporun bir yönetim kademesine sahip olma zorunluluğunu kabul etmeniz gerek.

l Michael ile olduğu gibi bir başka pilotla aynı şekilde bir ilişkinin mümkün olabileceğini düşünüyor musun?

Hayır, bu her zaman farklıdır. Michael ile özel bir ilişkimiz var ve ayrıca Felipe ile de çok güçlü bir ilişkimiz var, fakat onlar farklı. Eminim ki Kimi ile yine farklı olan çok güçlü bir ilişkimiz olacak. Bu, her özelliği aynı olan bir otomobile benzemiyor. Her insan, kendi kişiliğine sahiptir ki bundan çok keyif alıyorum.

l Kimi'nin, Michael ile aynı seviyede başarı elde edebileceğini düşünüyor musun?


Bahsettiğin seviye de yine farklı olacaktır. Kimi, çok rekabetçi ve bize düşen, ona en iyi desteği ve en iyi otomobili sağlamaya çalışmak. Ama pek çok kez Michael’a bakarak konuştuk. Geçen yıl Michael, bir hediye kabul etmişti [ABD GP'si]; aslında gerçekten tek bir yarış bile kazanamamıştı. Bu nedenle iyi, güvenilir bir otomobil yapmalıyız ve eminim ki Kimi, bunu başarılı bir biçimde kullanacaktır.

l Kimi'nin Ferrari'deki ilk yılında şampiyonluk için mücadele etmesini bekliyor musun?

Eğer iyi bir otomobili olursa, öyle olacağını umuyorum.

Kaynak: www.ntvspor.net

Günün Önemli Haberleri