Schröder bu kez şaşırttı

Abone ol

Alman Başbakan Gerhard Schröder, Ruhban Okulu açılması konusunda bir talepte bulunmadı. Ancak Schröder, Bartholomeos'la yaptığı görüşmesinde tam tersini yaptı.

Schröder, “Dini konuda özgürlükler sağlanmalı” dese de, Ruhban Okulu’nun açılması konusunda bir talepte bulunmadı. İstanbul’daki temaslarında Patrik Bartholomeos’u da ziyaret eden Schröder konuşmasında ekümenik ifadesini kullandı.

İki günlük çalışma ziyareti için dün Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Aralık 2004’teki dinamizm daha da devam etmeli, reformlar kesintisiz bir şekilde uygulamaya konulmalı” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Gerhard Schröder, reform uygulamalarının, müzakerelerin de zamanında başlaması açısından önemli olduğunu belirterek, “17 Aralık’ta verilen taahhütler geçerli” diye konuştu. Almanya Başbakanı, ek protokolün 3 Ekim’den önce imzalanması gerektiği yönünde vurgular da yaptı.

KIBRIS KONUSU

Görüşmede Kıbrıs konusu da ağırlıklı olarak ön plandaydı. Başbakan Erdoğan, özellikle basına kapalı olarak ikili görüşmede, KKTC’nin referandumda ‘evet’ dediğini, ancak gelinen süreçte cezalandırılır konumda olduğunu ifade etti. Schröder de buna katıldığını belirterek, “Siyasi olarak Türk tarafı cezalandırılmamalı” ifadesini kullandı. Ve Rum kesiminin bloke ettiği yardımların kaldırılması gerektiğini, Almanya’nın da bunun için çalışacağını söyledi.

SOYKIRIM İDDİALARI

Gündemdeki bir diğer konu da ‘Ermeni soykırımı’ iddialarıydı. Bununla ilgili olarak da Schröder, Erdoğan’ın ‘tarihçilerden oluşan ortak komisyon kurulsun’ önerisini desteklediğini ifade etti.


Bu konuyla ilgili olarak bir espri yapan Schröder, Başbakan Erdoğan’a “Eğer parlamentolar açılsa, işimiz Allah’a kalmıştır” ifadesini kullandı. Erdoğan ise, AB’deki bazı parlamentoların olayın aslını bilmeden kararlar aldığını ve bunun da Türkiye’yi üzdüğünü ifade etti.

RUHBAN OKULU

Erdoğan, ayrıca, “Görüşmede Ruhban Okulu’nun açılması için bir talep bana iletilmedi” dedi. Schröder’e bu soru sorulduğunda, “İleri bir aşamaya bu konuda gelseydik, memnun olurduk, ama bunlar sabır gerektiriyor. Ama dini özgürlüklerin sağlanması gerekiyor” demekle yetindi.

İSTANBUL TEMASLARI

Schröder, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Sezer ile biraraya geldi. Schröder, bu görüşmelerin ardından İstanbul’a geçti.

İstanbul’da Almanya Başbakanı Schröder’e Marmara Üniversitesi tarafından “Fahri Hukuk Doktoru” unvanı verildi. Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı törende Schröder, Almanya ve Türkiye arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda uzun zamandır çok yakın bağlar olduğunu söyledi.

ORTAK TARİH

Türkiye’nin, Avrupa medeniyetinin beşiklerinden biri olduğunu ifade eden konuk Başbakan, “Avrupa ve Türkiye’nin tarihi nedenlerle biraraya gelemeyeceğini söyleyenler, ortak tarihimizin önemli bölümlerini göz ardı ediyorlar. Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa tarihinde önemli rol oynamıştır. Fransız ve İngiliz reform düşünceleri, Türk Devleti’nin modernleşmesine esin kaynağı olmuştur” dedi.

Türkiye’nin özgür iradesiyle Avrupa yoluna yöneldiğini vurgulayan Schröder “Türkiye bu yolda hepimizin desteğiyle ilerlemeli ve çabalarından vazgeçmemeli. Reformlar uygulanmalı ve bu reformlardan geri dönüş olmamalı” dedi.

Üyelik müzakerelerinin 3 Ekim’de başlayacağını vurgulayan konuk Başbakan, hukuk devleti, temel özgürlükler, azınlık hakları ve din özgürlüğü gibi konulara da dikkat çekti.

EKÜMENİK İFADESİ KULLANDI

İstanbul’daki temaslarında Patrik Bartholomeos’u da ziyaret eden Schröder konuşmasında ekümenik ifadesini de kullandı.

Schröder yaptığı konuşmada “Önem taşıyan bir konu da Türkiye’deki gayrimüslim toplulukların durumudur. Ve bu nedenle bugün Ekümenik Patrik hazretleri Birinci Barthelemeos’la biraraya gelmek benim için önemliydi. Kendileri de Türkiye’deki reform sürecinden büyük ümit beslemekte” dedi.

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri