Sayaçlara uzaktan kumanda
Abone olElektrik kaçıran ve yakalanmamak için görevliyi eve sokmayanlara önlem. Sayaçlar artık uzaktan okunacak. Nasıl mı?
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ); özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde; sayaç okuyamıyor. Çünkü, kaçak elektrik kullananlar görevliyi vurmaya kadar işi götürebiliyor. Bunu önlemek için TEDAŞ, uzaktan sayaç okuma sistemi geliştirdi. Artık görevliler evlere girmeyecek, apartman içine girmeden sokaktan ya da merkezden sayaç okunacak.
TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, elektriği kaçak kullananların engellenmesi için yeni bir proje geliştirdiklerini bildirdi. Keklik, “Kayıp-kaçak oranlarının yüksek olduğu bölgelere ''uzaktan okuma sayaçları'' konulması konusunda yeni bir proje uygulamaya hazırlanıyoruz. Böylece merkezden okuma yapılacak ve hangi abone tarafından kaçak kullanıldığını hemen tespit edeceğiz'' dedi.
ÜRETİM VE TÜKETİM
TBMM KİT Komisyonunda kurumunun hesapları görüşülürken bilgi veren Keklik, elektrik zam oranının, serbest piyasadan aldıkları elektrik zam oranına bağlı olduğunu da kaydetti. TEDAŞ abonelerinin ''yüzde 82'sini mesken, yüzde 12'sini ticarethane, yüzde 1'inin sanayi kuruluşu, yüzde 1'inin resmi daire ve yüzde 4'ünü de diğerlerinin'' oluşturduğunu belirten Keklik, tüketim dağılımına bakıldığı zaman, TEDAŞ'ın verdiği elektriğin ''yüzde 38'sinin sanayi, yüzde 29'unun mesken, yüzde 17'sinin ticarethane, yüzde 5'inin resmi daire, yüzde 12'sinin de diğer yerlerde'' tüketildiğini bildirdi.
21.9 KWH KAÇAK
2007 yılında KDV hariç 14 milyar 598 milyon YTL tutarında 148 milyar kilovatsaat (kWh) enerji aldıklarını kaydeden Keklik, 126,1 milyar kWh enerjinin ise 15 milyar 25 milyon dolar bedelle satıldığını, 21,9 milyar kWh enerjinin de kayıp-kaçağa gittiğini kaydetti.
KAYIP-KAÇAK
Kayıp-kaçak oranları ve bu oranların düşürülmesi için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Keklik, 2000 yılında Türkiye genelinde ortalama olarak yüzde 21,6 olan kayıp-kaçak oranının, 2001 yılında yüzde 21,4'e, 2002 yılında yüzde 20,9'a, 2003 yılında yüzde 19,9'a, 2004 yılında yüzde 18,6'ya, 2005 yılında yüzde 17,8'e, 2006 yılında yüzde 15,1'e, 2007
yılında da yüzde 14,8'e kadar düşürüldüğünü bildirdi. Keklik, ''Bu oranı
daha da aşağılara düşürmek için çalışmalarımız devam ediyor'' diye
konuştu.
MERKEZDEN OKUMA
Keklik, kayıp-kaçakta her yüzde 1'lik azalmanın TEDAŞ'a 120 milyon YTL kazandırdığını belirtirken, bölgesel olarak bakıldığı zaman Türkiye'deki en büyük kayıp-kaçağın yüzde 63,8 ile Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ve yüzde 57,8 ile Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. bölgelerinde bulunduğunu kaydetti.
Söz konusu bölgelerde 2005 yılından beri uygulanan projelerin işe yaramadığını anlatan Keklik, kayıp-kaçak oranlarının yüksek olduğu bölgelere ''uzaktan okuma sayaçları'' konulması konusunda yeni bir proje uygulamaya hazırlandıklarını bildirdi.
GÖNÜLLÜ BULAMIYORUZ
Keklik, ''Böylece merkezden okuma yapılacak ve hangi abone tarafından kaçak kullanıldığını hemen tespit edeceğiz'' diye konuştu. Doğu ve Güneydoğu illerine başka şehirlerden gönüllü eleman bile gönderemediklerini anlatan Keklik, ''Bölgede daha çok o yörenin insanları görev alıyor. Bu insanlar da kaçak elektrik kullanımına göz yumuyorlar veya bizzat kaçağın içinde yer alıyorlar'' diye konuştu.
BELEDİYELER ÖDEMİYOR VATANDAŞ ÖDESİN
2002 yılında Bakanlar Kurulu tarafından mücavir alan içindeki genel aydınlatma bedellerinin ilgili belediyeler, mücavir alan dışındaki yerlerin genel aydınlatma bedellerinin de il özel idareleri tarafından ödenmesi yönünde bir karar alındığını hatırlatan Keklik, o tarihten itibaren neredeyse hiçbir belediye ve il özel idaresinin borcunu ödemediğini bildirdi. Keklik, sorunun çözülmesi için ''genel aydınlatma bedellerini abonelerden karşılamaya'' yönelik bir kanun taslağı hazırlandığını açıkladı.