Savcı da medyayı tehdit ederse...
Abone olHopa Savcılığı, Metin Lokumcu'nun cenaze töreninde çekilen, yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm fotoğraf ve görüntüleri istedi.
Hopa Savcılığı, basın ve yayın kuruluşlarına
gönderdiği bir yazıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31
Mayıs'ta Hopa'da yaptığı miting öncesi ve sonrasında çıkan
olaylarda ve bu olaylar sırasında yaşamını yitiren Metin
Lokumcu'nun cenaze töreninde çekilen, yayınlanmış ve yayınlanmamış
tüm fotoğraf ve görüntüleri istedi.
SAVCILIKTAN DAVA AÇARIM UYARISI!
Savcılık, bu fotoğraf ve görüntülerin gönderilmesini istediği yazısında, 10 gün içerisinde yazısına yanıt verilmesini, verilmediyse bunun nedeninin bildirilmesini de talep etti. Savcılık ayrıca talebini karşılamayan ya da fotoğraf ve görüntüleri göndermeyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi uyarınca adli işlem yapılacağını vurguladı.
MEDYA KURULUŞLARI TEPKİLİ
Hopa'da yaşananları görüntüleyen medya kuruluşları ise tepkili.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu, yaptığı açıklama
ile "gazeteciler savcılık personeli ya da polis
değildir" dedi.
Savcılığın, şunu bilmesi gerekmektedir; Gazeteciler, savcılığın personeli ya da olayları adli makamlara intikal ettirmek için maaş alan kolluk görevlileri değildir.
Her gün onlarca olay izleyen, bunların birçoğunda şiddet görüntüleriyle karşılaşan gazetecilerin ellerindeki görüntüleri adli makamlara bildirme, iletme gibi bir yükümlülükleri yoktur.
Gazetecileri, izledikleri olayların tarafı, şikayetçisi, jurnalcisi haline sokmaya yönelik bu tavır, Başbakan'ın ve hükümetin basına yönelik düşmanca ve taraflı tutumumunun devamı niteliğindedir.
SAVCININ KOLLUK GÜCÜ DEĞİLİZ
Savcılığın, gazetecileri ellerindeki görüntüleri vermeleri için dava açarım diye uyardığı TCK'nın 257. maddesi'nin, kamu görevlilerini ilgilendiren "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenlediğinin altını çizen ÇGD Yönetim Kurulu, bu ayrıntı "gazetecileri devletin memuru gören anlayışı ortaya koymaktadır" dedi ve şöyle devam etti:
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne göre, gazeteciler her türlü baskıyı reddeder, yöneticileri dışında kimseden işiyle ilgili talimat alamaz.
Savcılığa görevini yaparak, ortada bir suç varsa, bunun delillerini araştırması, bu konuda kendisine bağlı kolluk kuvvetlerini kullanması ve bu görevi basın mensuplarına yüklememesini tavsiye ediyoruz