Savaşın nedeni bu kanun!
Abone olÖnce Yargıtay, ardından Danıştay bir bildiriyle hükümeti eleştirdi. Bu savaşın arkasında hükümetin hazırladığı bir taslak var. Peki o taslakta neler var?
Yargıtay’ın yayınladığı sert bildirinin, hükümetin hazırlayarak AB’ye sunduğu ve kimi akademisyenlere göre ‘yargıçlar iktidarını’ sarsan Yargı Reformu Strateji Taslağı ile ilgili tepkilerden kaynaklandığı belirtiliyor. Çünkü taslak yargının yetkilerini büyük oranda kısıtlıyor...
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri de reformun tartışıldığı Antalya’daki toplantıyı da protesto ederek katılmadı.
Peki protesto edilen taslakta neler var?
YENİ DİSİPLİN CEZALARI
- Yeni disiplin cezaları geliyor. Yüksek mahkemelerin başkan ve üyeleri dışındaki yargı mensupları için uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma olmak üzere yedi tür ceza düzenleniyor.
Buna rağmen, Yargıtay mensupları için ‘uyarma’ ve ‘görevden çekilmeye davet’ olmak üzere iki, Danıştay mensupları için, ‘uyarma’ ve ‘hizmet süresine göre istifa etmeye veya emekliliğini istemeye davet edilme’ olmak üzere iki tür disiplin cezası var.
HSYK’YA TBMM’NİN ÜYE SEÇMESİ
- Yargı reformu önerileri arasında en dikkat çekici değişiklik tekliflerinden birini de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi oluşturuyor.
Ön taslakta, HSYK’nın bina ve sekretaryasının ayrılması, Kurul’a mali özerklik verilmesi, yerel mahkemelerden de üye seçilmesi önerileri yer alıyor.
Yerel mahkemelerden HSYK’ya seçilecek adayların bir kısmının TBMM tarafından seçilmesi de isteniyor.
ÜYE SAYISI İNDİRİLİYOR
Aynı şekilde, Yargıtay’ın 250 olan üye yapısında da indirimler öneriliyor.
Ön taslakta ayrıca tüm yargı hakimlerine Adalet Akedemisi’nde yargı bağımsızlığı konusunda ders, seminer ve konferanslar verilmesi de yer alıyor.
Yargı reformunun diğer bazı başlıkları şöyle:
ASKER SİVİLİ YARGILAYAMAYACAK
- Askeri mahkeme binaları askeri bölgeler dışına çıkarılacak ve sivilleri yargılayamayacak.
- ‘Hakimler ve Savcılar Birliği’ kurulacak. İdari ve mali özerkliği olacak olan Birlik, yargı bağımsızlığı uyarınca İçişleri Bakanlığı’nın ve mülki amirlerinin denetimi dışında kalacak.
- Bilirkişilik yeniden ele alınacak. Kürtçe ve benzeri yerel dilleri konuşabilen bilirkişi listeleri hazırlanacak.