Savaş muhabirinin anıları 100 yıl sonra basıldı

Abone ol

İngilizler'in ünlü savaş muhabiri Bartlett'in, notları ilk kez yayınlanan fotoğraflarıyla kitap oldu

İngilizler'in ünlü savaş muhabiri Ellis Ashmead Bartlett'in, Balkan Savaşı'yla ilgili notları 100 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı.

Türk tarihinin en acı olaylarından biri olarak kabul edilen Balkan Savaşı'nı başından sonuna kadar Osmanlı askerlerinin yanında izleyen 'Ellis Ashmead Bartlett'in günlükleri felaketin 100.yıl dönümünde kitaplaştırıldı.

"Türkler'in Rumeliye Vedası" ismiyle yayınlanan 336 sayfalık kitapta bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar da bulunuyor.

Vatan'dan Mert İnan'ın haberine göre Bartlett'in, Balkan Savaşı sırasında bizzat yaşadıklarını kaleme aldığı günlüklerde o dönem yaşanan açlık, trajedi ve Türkler'in Rumeli'den Anadolu'ya göç serüveni detaylı olarak anlatılıyor.

İşte İngiliz savaş muhabirinin gözünden Balkan Savaşı'nda yaşanan acılar...

"Subaylar olmayınca ordu dağıldı"

"Harekâtın başında, Osmanlı ordusunun en az iki bin subayı vardı. Bu muharebede ordunun subay kaybı çok fazlaydı ve tüm birlikler çobansız sürü gibi kaderine terk edilmişti. Bu geri çekilişte olduğu gibi, subaylara en çok birlikler dağılırken ihtiyaç duyuluyordu. Ancak subaylar olmadan bu kalabalığı bir düzene sokmaya teşebbüs etmek bile imkânsızdı."

"Açlıktan oldukları yerde uyuya kalıyorlardı"

"Yol boyunca herkes, at ve öküz arabalarıyla, Çorlu'ya giden iki yola girmeye çalıştıklarından izdiham yaşanıyordu. Civara dağılmış, tahmini kırk veya elli bin başıboş asker vardı ve hepsi akşam olmadan kasabaya ulaşmak istiyordu. Açlıktan o kadar bitap bir haldeydiler ki çoğu olduğu yerde uykuya dalıyordu. Onlara ne olduğunu hiç bilmiyorum. Çoğu ise çıplak arazide dondurucu hava sebebiyle gece helak olmuştur."

Vatan'dan Mert İnan'ın haberine göre

Günün Önemli Haberleri